Bardzo kruche, słodziutkie z kapką marmolady na środku. Identyczne można kupić na wagę w cukierniach lub większych sklepach. Czasem mają jedynie inny kształt. Jednak sklepowych ciastek nie będę porównywać z domowymi! Tutaj używamy zaledwie kilku podstawowych składników, które zawsze są w naszych domach, bez jakichkolwiek zbędnych dodatków! Przepis od Pani Dorotki . Polecam! Składniki: (na ok. 35-40 sztuk
Nastoletnie Wypiekaniewykorzystałam. Uwielbiam takie bardzo wilgotne w środku, niestety takie BARDZO wilgotne wręcz gumiaste udawało mi się jedynie kupić, te domowe zawsze były mi za suche. W ubiegłym tygodniu w przeddzień moich urodzin dostałam od koleżanki książkę "Cukiernia Lidla. 104 przepisy Mistrza Pawła Małeckiego". Rzadko robię zakupy w Lidlu więc nie zbierałam naklejek i posiadanie tejże książki raczej wydawało
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe drożdżówki zrobiłam po raz pierwszy w życiu, dlaczego? a no dlatego że zawsze wolałam po prostu wejść do cukierni i wyjść z gotową drożdżówką... ot tak, od zaraz bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać! Ciasto
Kuchenne aromatyinicjatywy. Sposób podania potrawy i przygotowania stołu jest dla mnie równie ważny co samo gotowanie, dlatego z chęcią przyjęłam zaproszenie. Spotkanie odbyło się 14 marca 2014 roku w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie i już od wejścia wiedziałam, że przyjazd był doskonałą decyzją. Wszystko za sprawą pięknie wyposażonych wnętrz (cudowne czarne lampy nie zejdą prędko z czołowej pozycji na mojej(...)zrobić, aby wygrać zaproszenie przeczytanie poniżej (pod fotorelacją). 4 kwietnia o godz. 12.00 w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz
KUCHARNIAdrodzy przyszła pora na zrobienie domowych smakołyków. Gwarantuję udane i smaczne a jednocześnie efektowne czekoladki. Każdy z nas jest małym łakomczuszkiem i skusi się na tego typu słodkości. Czekolada idealnie smakuje z dodatkiem pistacji i żurawiny. Niezwykłym dodatkiem mogą być też każdego rodzaju cukierki lub też owoce. Zapewniam Wam oto najlepsza(...)potężna bateria energii, którą możecie stworzyć samodzielnie! Już od dziś nie musisz biec do cukierni…. Składniki: 6 sztuk czekolady (3x biała i 3x mleczna) Silikonowa foremka o dowolnych kształtach Silikonowy pędzelek 200 g pistacji 30 g pokrojonej żurawiny 5 cukierków z galaretką Dowolne owoce Wykonanie: Domowe specjalności proponuje w kilku wersjach. Czekoladki zrobiłam na bazie mlecznej i białej czekolady niektóre
Podróż w kulinariatamtej pory zaczęła się wieloletnia kariera sękacza w Polsce. Jego pojawienie się na wystawach warszawskich cukierni w otoczce cukrowych kwiatów oznaczało zbliżającą się Wielkanoc. Tradycja ta została przerwana przez II wojnę światową, jednak na Suwalszczyźnie sękacz jest specjalnością do dziś. Sękacz domowy Sękacz jest na pewno ciastem niezwykłym. Prawdziwy pieczony jest na wielkim rożnie. Kolejne warstwy tworzą się przez polewanie
Pełny talerzcukiernikiem to nie jest łatwe zajęcie. Jeśli Matka Natura poskąpiła Wam zdolności manualnych i cierpliwości, pozostaje wizyta w cukierni i wybór gotowego ciasta z katalogu. Jeśli zaś macie w sobie żyłkę odkrywcy, przysłowiowe złote rączki i dysponujecie odpowiednimi narzędziami – w domowej kuchni możecie zrobić wszystko. Nawet dwu lub trzypiętrowy ślubny tort. Dostałam od znajomych zamówienie na ślubny tort. Dwupiętrowy
Karo in the KitchenNo i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia
Słodkości i nie tylkoforma z kominkiem. Często z niej korzystam, ponieważ ciasta po wyjęciu z formy mają piękny, taki „domowy” kształt. Zwykle z jakimiś wypukłymi wzorkami, co nadaje dodatkowego uroku. Kształt jakby old fashion , a ja lubię wszystko, co jest old fashion :) . W cukierni lub piekarni bardzo rzadko można zamówić kawałek ciasta upieczonego w takiej formie. To ją wyróżnia spośród innych
Posadzone i zjedzonepysznych – takich, na które ochotę mamy zawsze i które nie wprawiają naszych gości w zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy
Roślinna - blog wegańskiDomowe lody i desery lodowe są świetne. Nie dość, że nie zawierają barwników ani konserwantów, możemy przyrządzić je w takich kombinacjach, których w sklepie, cukierni, lodziarni nie znajdziemy, to możemy je dosładzać wedle uznania. Bardzo często kupując lody, stwierdzałam, że były one dla mnie stanowczo za słodkie. Robiąc je w domu, nie mam takiego problemu, a w dodatku nie potrzebuję
Be Fit Be StrongKlasyczny, tradycyjny blok czekoladowy, dokładnie taki jaki znam z dzieciństwa. Najlepszy. Przepis pochodzi z domowych zapisków i po wielu latach stwierdzam, że nadal tak samo mi smakuje jak kiedyś. Z ciekawości kupiłam niedawno dla porównania blok czekoladowy w cukierni. Zły nie był ale smak nie do końca usatysfakcjonował moje kubki smakowe. Czegoś było w nim brak. Blok czekoladowy to jeden
maniapieczeniaprzepisu nie ma na blogu, a pączki zaś kupię w najlepszej lokalnej cukierni, gdyż dla 2 osób szkoda robić zaczynu drożdżowego Mini ptysie z czekoladą Przepis na pączki angielskie Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros pomarańczowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię doczekać lata, upałów i beztroskich chwil, w których będę bezkarnie delektować się lodami w mojej ulubionej cukierni, w przerwie podczas wyprawy rowerowej :) Tak się rozmarzyłam i nastroiłam słońcem, które coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek kubeczek jogurtu naturalnego kilka łyżek cukru opcjonalnie: bita śmietana
Taste Of My Dayułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze lepsze niż to z cukierni)! Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MyCookBook.plCzterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html Książki powędrują do Justyna Dragan (Pascal i Okrasa) za Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla) za Fasola po bretońsku-pikantna - http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html Nagrody niespodzianki wyślę do : Joanna Gralik
Takie tam pichcenie