lodówce została mi połówka melona, która to stała się inspiracją do przygotowania zupy. Przejrzałam wiele internetowych przepisów, ale żaden w stu procentach mnie nie przekonał. Postanowiłam więc postawić na pełną improwizację. Dodany kardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa. Na 1 porcje: 1/2 melona 2 łyżki miodu(...)szklanki śmietany 30% 1 ziarnko kardamonu odrobina świeżego imbiru słodka papryka w proszku Melona pokroić w kostkę i rozgotować w odrobinie wody do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem. Ziarnko kardamonu wyjąć z łupiny i rozetrzeć na proszek, następnie dodać do zupy razem ze śmietanką, miodem i odrobiną imbiru, zagotować. Przed podaniem posypać słodką papryką
Jadło i czytadłoSkładniki: 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 100 ml śmietanki kilka kropel soku z cytryny ( opcjonalnie ) melon owoce ( maliny, porzeczka czarna, czerwona ) Przygotowanie: Do jogurtu wsypać cukier puder, wymieszać. Wlać śmietankę z owocami i wszystko ładnie połączyć. przelać do pojemniczków. Wstawić do zamrażarki. Melona obrać ze skórki, wydrążyć z pestek, pokroić i zmiksować. Można dodać kilka kropel soku(...)cytryny jeśli melon jest bardzo słodki. Zamrożone lody położyć na sosie z melona i........................... Smacznego
Gaździnka warzyprzy świeczce).Obiad nie był nowością - zrobiłam Kurczaka w potrawce ( reszta rosołu i kurczaka z niedzieli) + ryż + marchewka z groszkiem. A , że dzięki temu miałam więcej czasu zajęłam się melonem. Syn kupił bez uzgodnienia z Mamusią ( to znaczy z moimi planami) melon kantalupa . Jakoś nikt nie miał ochoty na wyjadanie go ot tak sobie łyżeczką. Postanowiłam podać go w kilku(...)małych ,,przegryzajkach". Na początek padło na koreczki. Tradycyjnie melon kojarzymy z szynką parmeńską. Ale po pierwsze w domu nie było, po drugie nie przepadam za tego typu szynkami. Powyciągałam co było w lodówce i zaczęłam eksperymenty metodą prób i błędów- biorąc po kawalątku melona i zestawiając je z innymi produktami. I chyba moje kubki smakowe dziwnie pracują bo najbardziej
Buniabaje w kuchniWiosna przyszła, zaczynają się pokazywać pyszne owoce sezonowe. Chcąc spróbować po raz pierwszy melona postanowiłam przygotować orzeźwiające, a zarazem sycące smoothie. Polecam miłośnikom tego słonecznego owoca. Składniki: pół melona miodowego ok.200g truskawek jogurt grecki (musi być prawdziwy, ponieważ jogurt typu greckiego jest za rzadki) 2-3 łyżki cukru Na początek przygotujemy smoothie z melona: wycinamy pestki- wyrzucamy, cały miąższ(...)gładko. Z truskawek przygotowujemy koktajl: myjemy odcinamy szypułki - miksujemy. Dodajemy ok. 3 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego oraz cukier do smaku.W wysokich kieliszkach, lub pucharkach układamy warstwowo smoothie z melona, jogurt grecki i koktajl truskawkowy.Można podawać z sosem czekoladowym ( przepis znajdziecie TUTAJ ), ciastkami zbożowymi, cząstkami pomarańczy.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościklasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją na romantyczną kolację albo bezmięsny obiad. Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-3 Wartość kaloryczna(...)Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego sól i pieprz Przygotuj: sporą
Bazując na smakusobie o tym, jak bardzo kocham gazpacho i jakoś tak za ciosem przygotowywałem w domu kilka różnych wersji. Jedną z nich, która wybitnie mi posmakowała, jest waśnie ta z melonem. Słodka, aksamitna i tylko delikatnie pomidorowa, o przepięknej żółtej barwie. Gazpacho podawane z krewetkową salsą i migdałami stało się daniem wykwintnym. Sam pomysł zaczerpnąłem z Kwestii Smaku . Jedyne czego(...)idealnie się skomponował z łagodną zupą. Zróbcie je koniecznie, póki sezon na pomidory trwa w najlepsze. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Gazpacho: 500 g pomidorów (u mnie żółte śliwkowe) 1/2 melona (u mnie kantalupa) 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sake lub wina mirin 1 ząbek czosnku 200 g bagietki 50 ml oliwy z oliwek sól himalajska do smaku Salsa krewetkowa
Food Squaresałatek!, po maratonie koktajlowym proponuję Wam absolutnie jedną z piękniejszych sałatek spośród już ponad 50! na moim skromnym blogu. Świeże liście szpinaku, rukoli połączą się z aromatycznym ananasem, melonem czy obłędnie wyglądającą jeżyną. Podane na owalnej metalowej miseczce, oblane oryginalnym dressingiem na bazie herbaty oolong zdobędą Wasze serca! Świeży ananas słynie z właściwości wspomagających odchudzanie za sprawą pektyn(...)lekkie i pyszne śniadanie a także jako zdrowa przekąska popołudniem po obiedzie. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 10 kulek wyżłobionych kulek z oczyszczonego z pestek melona Galia 8 jeżyn przekrojonych na pół 1/4 małego świeżego ananasa pokrojonego w małą kostkę (ananas kroimy wzdłuż na 4 równe części, następnie z ćwiartek odkrajamy twardy trzon w środku ananasa
Kuchnia PROzdrowotnaWoda, mięta, cytryna - to połączenie każdy chyba zna. Ale jak dodamy do tego kawałeczek arbuza, trochę melona i szczyptę imbiru to powstaje wyjątkowo orzeźwiający napój. Pasujący idealnie do temperatur, panujących obecnie za oknem :-) Co więc potrzebujemy? SKŁADNIKI: - 2-3 garście mięty - 1 cytryna - plaster arbuza - plaster melona - pół łyżeczki imbiru w proszku - woda mineralna gazowana Do dzbanka wrzucamy cytrynę(...)pokrojoną w plasterki, pokrojony na kawałki plaster arbuza i plaster melona. Doprawiamy imbirem i wlewamy schłodzoną wodę. Powstaje smaczny i orzeźwiający napój, a obecność imbiru działa na nasz organizm w wyjątkowo pozytywny, a nawet zdrowotny sposób. A po orzeźwieniu się napojem pozostają smaczne owoce do zjedzenia
Wielopokoleniowochwilę przed podaniem. Kulki można sobie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Wafelek można też zabezpieczyć papilotką do muffinek. Zapobiegnie to mocnemu namoczeniu wafelka od soków z arbuza i melona. Składniki: arbuz (najlepszy będzie bezpestkowy) melon (najlepiej różne rodzaje) borówki mięta do dekoracji wafelki do lodów Z arbuza i melona powykrawać kulki specjalnym przyrządem. Do wafelków powkładać kulki melonowe
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki
Moja Galeria SmakuKoktajl z melonem, mango i truskawkami. Zużyłam resztę mrożonych, już niedługo sezon na świeże :) Koktajl ten w konsystencji przypomina trochę granitę. Składniki: 200 g melona (waga po obraniu i zważeniu) 1/2 dużego mango około 10 truskawek mrożonych (lub świeżych) 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego Melon i mango obrać, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający koktajl z kiwi i melona Składniki na 2 porcje: 350 g melona (waga po obraniu) 2 kiwi 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1/2 szklanki wody Kiwi i melona obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać 1/2 szklanki wody i syrop z agawy/miód. Zmiksować
Moja Galeria SmakuMój pierwszy własnoręcznie przygotowany dżem gotowy! Powstał z połączenia malin i melona. Jest bardzo winny i dosyć kwaskowaty. Konsystencja jest gładka i aksamitna, gdyż maliny wcześniej przetarłam przez sitko. Całość dopełnia mięta i skórka z limonki. Polecam! Składniki na 4 słoiczki o pojemności 250 ml: 500 g miąższu z melona 350 g malin 300 g cukru 3:1 1 limonka(...)kilka listków mięty 1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować). 2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z cukrem i zagotować. 3. Od czasu zawrzenia gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, do gorącego dżemu (będzie rzadki, ale po pasteryzacji i stygnięciu zgęstnieje) wrzucić drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić
Moja Galeria Smakukoktajl za sprawą nasion chia i melona świetnie nawodni organizm. Awokado natomiast dostarczy nam zdrowych tłuszczy jednonienasyconych oraz omega-3. Taka szklaneczka to samo zdrowie! :) Składniki na 3 porcje: 2 plastry melona 1 banan 1/2 awokado 1 szklanka wody 1 łyżeczka nasion chia Awokado, banana i melona obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać wodę i chia. Zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuFantastyczny koktajl na upalne dni, pełen orzeźwienia i owocowej słodyczy. Mięta, melon, mango i sok jabłkowy idealnie się komponują, dając cudowne ukojenie :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1/4 melona miodowego 1/2 mango 200 ml soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego) sok z 1/2 cytryny 200 ml naparu z mięty (z dwóch torebek) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dwie saszetki melisy zalewamy wrzątkiem, parzymy(...)studzimy. W blenderze umieszczamy kawałki melona, mango, sok jabłkowy, lód, sok z cytryny oraz napar z melisy, blendujemy. Napój przecieramy przez sito, aby uzyskać klarowny napój. Dekorujemy ulubionymi owocami i podajemy z dodatkowymi kostkami lodu. Smacznego
DefinicjaSmaku