okiem mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl . Przygotowanie: 35 min Chłodzenie: 2 godz Składniki na 6 osób ● 6 filetów okonia morskiego po około 150 g każdy ● 350 g czarnego ryżu ● Oliwa z oliwek ● Sól, pieprz Na masło waniliowe : ● 120 g miękkiego masła* ● 1 laska wanilii Przygotuj masło(...)rulon i zawiń go w folię żywnościową. Zamknij brzegi i wstaw do lodówki na 2 godziny. Czarny ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż filety okonia morskiego po 4-5 minut z każdej strony. Posól, popieprz. Wyłóż filety na talerze, i ułóż na nich masło waniliowe pokrojone na małe plasterki. Podawaj z czarnym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie studzimy(...)zalewamy nią pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Wkładamy do lodówki i wieczorem kończymy przygotowanie. Po minimum 8-10 godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy się z nich przypraw. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy cebulę i dusimy ją z goździkami, zielem angielskim i majerankiem. Łamiemy liście laurowe
Karo in the Kitchenilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz 1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części. 2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy(...)Filety nacieramy skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami
Szefowa kuchniłyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę(...)Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy część posiekanego koperku. Ziemniaczki doprawiamy solą tuż po ugotowaniu i posypujemy koperkiem. Podajemy z filetem indyka, marchewką duszoną z groszkiem. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem
Mango Papajaśredniej wielkości filety z kurczaka 1op. mozzarelli bez zalewy 2 średnie pomidory oregano bazylia sól pieprz Przygotowanie: pomidory pokroić, zblendować. doprawić oregano i bazylią, podsmażyć. Przełożyć do miseczki. filety opłukać, osuszyć i okroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli. Można ugotować makaron i dołożyć
Luźna KuchniaFarsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne(...)przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać
Przepisy i porady kulinarnez kurczaka* 1-2 woreczki ryżu parboilad* 1 czerwona papryka* 30 dag pieczarek* 1 cebulka lub 2-3 cebulki dymki* przyprawa curry* pieprz cayenne* sól* olejsposób wykonania Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy
Mix smakuCzęść rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2 łyżeczki tartego imbiru6 łyżki oliwy extra verginesól i świeżo zmielony czarny pieprzCzęść warzywa:2 łyżki masła lub masła klarowanego2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru(...)pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami
Świat Domowej Kuchnipanierce z samej mąki, filety morskiej ryby.Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.Zapieczone w piekarniku.Pyszna ryba nie tylko od święta.Polecam! Składniki:500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;500 g pieczarek;250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);Mąka pszenna do obtoczenia ryby;1/2 pęczka natki(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące.Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą
Gospodyni MiejskaKurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla.My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym.-1 filet z kurczaka-3 pieczarki(...)śmietany słodkiej 12%-łyżka kopru posiekanego-olej-warzywko-pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki.Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy z patelni. Na tym samym oleju podsmażamy pieczarki. Na patelni łączymy pieczarki z filetem. Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę
Maminek kulinarnyWitajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o)Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić(...)serowy:100 ml białego, wytrawnego wina50 g sera pleśniowego (np. Rokpol)200 g śmietany 30%szczypta suszonego oreganosól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Faszerowana pierś z kurczaka:1. Filety z kurczaka płuczemy, a następnie od szerszej strony robimy głębokie nacięcie, aby powstała kieszonka.2. Szpinak rozmrażamy, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy do niego pokrojony na mniejsze kawałki boczek, serek
W kuchni Katiesię pod nosem i..przyznam się szczerze, że ja te filety wzięłam tylko dlatego, że miały nie mieć tego lodu właśnie, zachęciły mnie również inne napisy , że filety nie zawerają żadnych E-.....w ogóle to opakowanie było jasne jak słońce,klarownie opisane, zero tajemnic, wszystko się miło czytało... Zapragnęłam natychmiast znalezć się TAK DALEKO! Nad Oceanem! Mirunapoławiana jest(...)pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów. Dokładnie wymieszaj, a na koniec daj na dno, tak aby na wierzchu była miruna. Odstaw na godzinkę. Ziemniaki pokrojone w cząstki polej oliwą, dodaj soli, mieszanki ziołowej do ziemniaków
Z Kuchni Do Kuchniczas umiliła nam muzyka na żywo. Z dźwiękiem fortepianu w tle poczułam się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest do końca udana, ale zdecydowanie wygrał tu smak! Ziemniaczki gartine były(...)miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;) Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było
Sajkofanka smakupokazuję nowości. Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego(...)łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym
Kuchnia u Krysicebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób ) Filety z karpia znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon(...)małym ogniu przez trzydzieści minut (tak aby płyn tylko „mrugał”). Odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), ponownie zagotowujemy i wkładamy do niego filety karpia, pokrojone wcześniej w nieduże kawałki. Karpia gotujemy w wywarze na bardzo małym ogniu przez dwadzieścia minut. Następnie kawałki fileta wyjmujemy z wywaru, odkładając je na półmisek. Następnie
Miód i pieprzpewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę(...)uproszczonej, bo bez ziemniaków w mundurkach. Pyszna wyszła! Ale gdyby ktoś miał więcej czasu niż pół godziny, to polecam dodać właśnie ugotowane w mundurkach ze 2 ziemniaki. Składniki : filety śledziowe a'la Matjas w oleju buraki ćwikłowe całe, gotowane (takie można kupić np. w Lidlu - Ryneczek Lidla) 2 cebule 3 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól
dobra gospodyni dom wesołym czyniktóry w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące się bardzo wytwornie 😃 3-4 porcje łososia: * filet z łososia atlantyckiego*- 400 g * sos sojowy-4 łyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej(...)łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii
Kraina Miodem Płynącawyszło coś obłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza 450 g mrożonych warzywa (brokuł, kalafior, marchew) kawałek dyni Hokkaido przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka wędzona oliwa z oliwek kulka mozzarelli(...)momentu, kiedy wraz z ryżem pozostanie jeszcze troszkę wody - przyda się ona podczas pieczenia. Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka kamiennego. Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku. Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą i przyprawami. Całość polej oliwą
Zdrowie na języku :Pteż smakuje świetnie. Do kremu podajemy roladkę z kurczaka, którą robi się bardzo szybko. Pierś z kurczaka pozbawiamy chrząstek, ewentualnych kości i tłuszczu. Dzielimy na dwa pojedyncze filety. Filety rozcinamy, robiąc z nich „motylka”, czyli rozcinamy wzdłuż dłuższego boku i rozkładamy. Filet przykrywamy folią i rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Na to układamy suszone pomidory zmiksowane z serem
ladykitchenserka Topionego to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku Bogucice-Julia Gold Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka(...)smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty
Wanilia i Kardamonfilety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej rzepakowy 2 szklanki filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody cebulę białą drobno pokroić w kostkę(...)odlac z zalewy i każdą przekroić na "4" części do miski wsypać cebulę, oliwki, wsypać grubomielony pieprz, cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać dodać pokrojone na 1 cm paski filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc takie śledziki są pyszne na zakąskę
W Mojej Kuchni Lubięroladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki(...)rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą. Teraz kładziemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie. Filet dokładnie zwijamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy nasze roladki. W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie i gdy mamy ugotowany
Kuchenne Wariacjezamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka(...)ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy
Szefowa kuchnipomarańczy tarty parmezan - 1łyżka sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Czyścimy z ewentualnych błonek. Kroimy na 4 filety. Tak przygotowane filety wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony czosnek . Z połówek pomarańczy i limonki wyciskamy sok i dodajemy do miski z kurczakiem. Dodajemy oliwy i całość dokładnie ręcznie mieszamy(...)natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ). Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO
Bazylia kontra RozmarynFilety z dorsza zawinięte w plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami(...)Składniki na 2 porcje: 1 duży filet z dorsza (około 0,5 kg) 1 średniej wielkości cukinia odrobina oleju lub oliwy z oliwek przyprawa do ryb pieprz sól Filet umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane
Ugotowaćkupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i szybki, a efekt murowany. Składniki - filety z miruny 60 dkg. - mąka, jajko,bułka tarta - sól, pieprz,czosnek granulowany,cytryna Wykonanie Filety rozmroziłam na sitku, skropiłam sokiem z cytryny i porządnie osuszyłam . następnie posypałam delikatnie
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy(...)rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec aby ładnie wierzch się zarumienił
VioletoweKucharzenieulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową
e-PrzepisyKulinarneprzechowujemy w lodówce. SUGESTIA W kwestii cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE filety z kurczaka 2 łyżki mango chutney papryka słodka kmin(...)rzymski czosnek curry sól olej sezam WYKONANIE w misce umieszczamy paprykę słodką, kmin rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy na jakiś czas. Następnie smażymy filety i pod koniec tego procesu posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem i mango chutney. Lubicie mango chutney? Z czym
ZofianaSałatka z kurczakiem, rodzynkami i ananasem SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 100 g rodzynek 1/2 ananasa świeżego sól olej do smażenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Filet z kurczaka należy pokroić w drobną kostkę, delikatnie oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso zostawić do ostygnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem, a po 3 minutach odcedzić(...)przekroić na pół, usunąć twardą część a następnie miąższ. Zostawić pustą połówkę z ananasa, gdyż w niej podamy sałatkę. Ananasa świeżego pokroić na małe kawałeczki. Filet z kurczaka wymieszać z rodzynkami, ananasem i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Dodać jogurt naturalny, wszystko wymieszać i przełożyć do przygotowanej pustej połówki z ananasa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFilety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak(...)odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwstepów i ideologii serwujemy kapuśniaczek w odchudzonej wersji. Gotowany na filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia. Kapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków Przygotowanie(...)Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i filet z kurczaka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku do miękkości po czym odcedzamy. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 6-8 szparagów zielonych sól , pieprz szczypta cukru łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy(...)mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie. Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie awokado. Nam to połączenie bardzo pasowało, więc zachęcamy również do wypróbowania. Sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem SKŁADNIKI: 2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet(...)kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta 1 awokado pieprz kolorowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy i osuszamy a następnie rozkładamy na talerzu. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oliwki na plasterki, a fetę w kostkę. Oliwki, fetę i filet układamy na szpinaku. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPasty takie robię często, ale pierwszy raz dodałam do niej rzodkiewkę i bardzo spodobał mi się ten smak. Jajka z nadzieniem rybnym SKŁADNIKI: 6 jajek 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym GRAAL pieprz, sól zielona cebula 10 rzodkiewek PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie(...)dodajemy do nich rybę w sosie pomidorowym. Całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz rzodkiewkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy białka. Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam Filety z makreli w sosie pomidorowym fit, które otrzymałyśmy do przetestowania od firmy GRAAL . Jak zapewnia producent konserwę wyprodukowano bez dodatku cukru, a w jej składzie filet z makreli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiz kurczaka i bez dodatku śmietany. Odchudzona zupa ogórkowa SKŁADNIKI: 1 pietruszka 0,5 pora 4 ziemniaki 1 marchewka 0,5 kg ogórków kiszonych 1 filet z kurczaka sól, pieprz opcjonalnie kefir PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka przekładam do garnka. Zalewam wodą i dodaję pokrojone w kostki marchewki, pora oraz pietruszkę. Gdy całość się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki * 1 filet z kurczaka* 1 młoda cukinia* 2 średnie białe lub żółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić(...)plasterki lub półplasterki, cukinie umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić w paseczki.W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pokrojonego fileta i podsmażyć, następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę i cukinię i podsmażać chwilę na delikatniejszym ogniu. Następnie podlać nieco wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy, sos sojowy, sos sambal
Mix smakumiędzyczasie zajmij się kurczakiem. Umyj piersi, odetnij tłuste części i każdą pierś przekrój wzdłuż na cieńsze filety. Oprósz solą i pieprzem, dopraw pozostałą częścią ziół prowansalskich. Tak przygotowane filety obtocz w mące. Weź drugą patelnię i wrzuć na nią 2 łyżki masła. Kiedy się rozpuści, dodaj piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu około 3 minuty z każdej(...)strony. Do zeszklonych porów dodaj smietankę 30%, zamieszaj i chwilę podgotuj. Część pora możesz wyjąć i zmiksować na puree. Na patelnię z porami dodaj podsmażone filety z kurczaka i duś razem, aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym czarnym pieprzem. Możesz podawać prosto z patelni, na talerze
Gotowanie to kochaniekombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)1 filet z kurczaka 250ml śmietany 12-18%1 średnia cebula (opcjonalnie)sól, pieprz1. Cebulę i filet kroimy. Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii. :-)2. Cebulę szklimy na odrobinie oleju. By była bardziej miękka(...)możemy podlać ją wodą i dusić do wyparowania.3. Do cebuli dodajemy filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.4. Do składników, które już są w garnku dodajemy grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. 5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym makaronem
Szefowa kuchniMała odmiana.Odpoczywamy od mięsa.Robimy rybę i to jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli(...)mamy gotowe. Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę. Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,aby się zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę. Smażymy na wolnym ogniu
Maminek kulinarnypostanowiliśmy, jak co roku - darować karpiowi życie.Kupiliśmy filety z łososia.Przyrządzimy je w sposób bardzo prosty.Składników niewiele:-filety z łososia-przyprawa do ryb-jedna cebula-olej Cebulę kroimy w plastry i układamy na półmisku. Posypujemy ją przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą(...)skrapiamy olejem i przekładamy na cebulkę.Pozostawiamy na ok. godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łososia skórką do dołu ( to bardzo ważne!- dzięki temu filety podczas smażenia nie rozpadną się ) i obsmażamy ze wszystkich stron. Kiedy nasz łosoś jest rumiany na patelnię dokładamy cebulkę a łososia zdejmujemy. Cebulkę szklimy, zdejmujemy z patelni
Maminek kulinarnyFasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta Filety kroimy na płaty(...)wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut. Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut. Zlewamy wodę a warzywa odsączamy. Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy.Moczymy roladki w jajku
Maminek kulinarnySkładniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego(...)feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy orzechami. Filety wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnybraku czasu. To mój ulubiony przepis na super ekspresowy pyszny filet z kurczaka lub indyka, po którym zostaje tylko ... zapach unoszącey się w powietrzu :)SKŁADNIKIPokrojony w plastry filet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć na niej filety drobiowe
zielonacukinkaSkładniki na 2 porcje: 100 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti, 2 filety z kurczaka, olej rzepakowy, 2 łyżki musztardy francuskiej, 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 4 różyczki brokułów, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa(...)łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, na al dente. Filet płuczemy i kroimy w cienkie plastry, smarujemy musztardą i grillujemy (tradycyjnie na grillu lub patelni). Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełki prażymy na gorącej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Marchewki kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe różyczki
Moniki Smakołykiśledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz kajeński, cukiertruskawki lub konfitura z żurawinMatiasy wyjąć z zalewy, osuszyć i zwinąć w ruloniki.Plasterki(...)sól i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny. Przekąska ze śledzia. Przepis na 4 porcje: 4 filety z matiasów1 pomarańcza2 jabłka1 garść winogron3 łyżki chrzanu 1 cebula1 szklanka gęstej śmietanyŚledzie pokroić w paseczki. Pomarańcze obrać ze skórki i albedo (białe włókna),pokroić na małe cząstki.Winogrona
Kulinarny karnet ChristopheraTaką sałatkę zawsze przygotowuję na Święta, nie wyobrażam sobie świąt bez tej sałatki Sałatka śledziowa (szuba) SKŁADNIKI: filety śledziowe - 500 g ziemniaki -2 szt buraki -3 szt cebula -2 szt jajka -4 szt sól i pieprz majonez -4 łyżki szczypiorek -2 łyżki PRZYGOTOWANIE(...)Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie odstawić, zalane świeżą wodą na 2 godz. Po tym czasie, odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę
Kuchnia Danusijeść na surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Eskimosi mimo jedzenia bardzo tłustych ryb, dożywają sędziwego wieku? Naukowcy(...)przeciw miażdżycy i zakrzepom) - polecane w profilaktyce nowotworowej - wpływają pozytywnie na rozwój umysłowy dzieci - regulują poziom HDL we krwi Przekonałam Was do łososia? Przepis na łososia: filet z łososia (około 30 dag), dzielimy na dwie części, oprószamy solą morską. W miseczce mieszamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, dodajemy 1 łyżkę pieprzu różowego
SMYKWKUCHNI