Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini. Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne i zdrowe danie. Nie ma przecież nic lepszego jak sezonowe, świeże produkty. Cukinie najlepsze są gdy na ich koncu twki jeszcze okwiat. Tylko wtedy owoc ma delikatną skórkę, więc nie trzeba(...)obierać, a nie uformowana jeszcze komora nasienna, pozwala jeść ją nawet na surowo… Zapraszam serdecznie.) Risotto z kwiatami cukini Składniki na 4 osoby:- 4 małe cukinie z kwiatami- 10 kwiatów cukini- 300 g ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał.- 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 cebula - 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
Mia Cucina Sofietawielbicieli cukini, takich jak ja, proponuję prostą i szybką przekąskę bez zapiekania. Warzywo jest jędrne, ale bardzo mięciutkie, więc idealnie się zawija, efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: 2 małe cukinie sól i pieprz 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka masła olej Farsz: 250 g sera mozzarella 1 łyżeczka kaparów 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pieprz(...)warzyw pokroić ją w cienkie plastry...pierwszy i ostatni z uwagi na skórę nie będzie nam potrzebny. Na duzej patelni rozgrzać olej, dodać łyżkę masłai ułożyć obok siebie paski cukini. Posypać przyprawami i dusić z obu stron po około 2 minuty. Warzywo powinno być miękkie, ale zarazem jędrne. Wyjąć na ręczniki papierowe i pozostawić do ostygnięcia. Ser połączyć z rozgniecionym
Gosia gotujetrzy kubki rosołu [tu bedzie link do rosołu ;p] malutka cebula pól pora pól pietruszki korzeniowej startej na tarce. cukinia. topinambur w ilości tak żeby było trochę więcej od cukini. ja wziełam 9 średnich sztuk. 2 ząbki czosnku pieprz sól Wykonanie: Cebulkę i pora kroimy na drobno i zeszklamy na patelni. Solimy do smaku. Dodajemy cukinię topinambura i pietruszkę(...)smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy czosnek 2 łyżki rosołu i chwilę dusimy. Ja odkładam na bok troszkę cukini i pora do dekoracji. Zawartośc patelni zalewamy resztą rosołu (można przelać do garnka) i gotujemy koło 15/20 minut aż warzywa będą miękkie. Blendujemy na krem. Dekorujemy pietruszką cukinią i porem
Lubczyk i Waniliazielone- 2 paryki żółte- 2 papryki czerwone (ilość papryki czerwonej zawsze uzależniam od ceny teraz już spokojnie możemy ją kupić po 5 zł za kilogram ale jak zaczynałam zbiory cukini była po 18 zł)- 1/2 koncentratu pomidorowego- 5 pomidorów- 8 średnich cukini- 4 cebulePrzygotowanie:Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę
Zainspirowana w kuchniKróluje dziś u mnie oscypek, więc przedstawię Wam kolejną propozycję, będącą efektem moich kulinarnych eksperymentów. Oscypek na cukini z pomidorem i peperoni Składniki:1 oscypek1 cukinia2 pomidory2 papryczki peperoniszuszone oreganook. 3-4 łyżek oliwy z oliwekPomidory naciąć, spażyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cukinię i oscypek również pokroić w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylać oliwę, posypać obficie suszonym(...)oregano, włożyć cukinię i wysmarować ją z dwóch stron przygotowaną, ziołową oliwą. Na plastry cukini wyłożyć plastry pomidora,oscypka, posypać oregano, przykryć i piec w piekarniku, w temp. 180-200 stopni ok. 25 minut.Przed podaniem wyłożyć pokrojone w krążki papryczki peperoni.Podwać na ciepło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon na cukinię w pełni, więc jak co roku w mojej kuchni nie może zabraknąć pasztetu z cukini. Przygotowuje się go bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni. Pasztet zawsze piekę w keksówce
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis na ten ketchup przyniosła moja mama od koleżanki z pracy. Odkąd zrobiłyśmy go pierwszy raz teraz robimy go w każdym sezonie. Post Ketchup z cukini pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeupiekłam je w piekarnik. Okazało się ze są o wiele lepsze niż te smażone na patelni. Jednym słowem przeepyszne! Gorąco polecam Post Placki z cukini pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKotlety z cukinii to nic odkrywczego, chociaż zapewne znajdą się osoby, które jeszcze nigdy ich nie jadły. Ja osobiście nie wyobrażam sobie lata
Jadło i czytadłoCukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich
Gosia gotujeSałatka z zielonej cukinii. Składniki : 2 kg cukinii 1 kg cebuli
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 1 duża cukinia 2 cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pół topionego czosnkowego serka "Sertop" sól, pieprz, tymianek bulion drobiowy 2-3
Gaździnka warzyZastanawiałam się co zrobić z nadmiarem szpinaku który wraz z ogromną ilością świeżutkich pomidorów dziwnym trafem znalazł się w koszyku w czasie zakupów na placu. Wybór
Magiczna kuchnia DariiSkładniki:1 cukinia1 bakłażan1 serek śmietankowy1 ser camembert (u mnie ziołowy)szczypiorekoliwa z oliweksól, pieprzzioła prowansalskieBakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy
Bon Appetit MałgorzatyTen bigosik z cukinii lub przez innych nazywany leczem cukiniowym znaja chyba wszyscy,a szczegolnie posiadacze dzialek i wielbiciele cukini.W moim domu ,gdy pojawi sie na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!