Witajcie :) ja dzisiaj tak na szybko :) zostawiam Wam pyszne placuszki z cukini, z marchewką i parmezanem.Do placków podałam wyśmienitą Remuladę duńską firmy FolWark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 390 g startej na tarce jarzynowej cukini 2 jajka 4 łyżki mąki 3/4 szklanki startego parmezanu sól,pieprz do smaku olej z pestek winogrona do smażenia jako dodatek Remulada duńska(...)oleju z pestek winogrona, nakładamy łyżką porcje placuszków i smażymy na rumiano z każdej strony po kilka minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Przypominam że placki z cukini smażymy zaraz po przygotowani ponieważ gdy długo postoją utworzy się więcej soku i ciasto się rozrzedzi. Podajemy z dowolnym sosem, śmietaną lub Remulada duńską. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Najpierw smażymy paprykę ok. 5 min. Po tym czasie dokładamy cukini ę i całość smażymy kolejne 5 min. Usmażoną cukini ę i paprykę odsączamy. W misce mieszamy ugotowan ą ciecierzyc ę , cukini
La grande e la piccola cuocaSałatka z cukini po szwedzku to nic innego jak znany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukini, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :) Składniki - 2,5 kg cukini ( obranej ze skórki i wypestkowanej ) - 0,5 kg cebuli - pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródskładnika.Ta ilość jest podana tak by zalewy wystarczyło właśnie z podanych składników. 1 kg papryki 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 2 kg ogórków gruntowych 2 kg cukini baby jak najmniejszej i nie za bardzo pękatej, te ostatnie, po prostu są już przerośnięte i mają pestki w środku i są czasem wręcz puste. Spory pęczek pietruszki zielonej, bądz(...)paski oraz cukinię w dyski,plasterki lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera. Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw
Z Kuchni Do Kuchniszklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy pomidory. Doprawiamy chili i solą. Roladki z miruny: - 4 filety miruny - 4 plastry Prosciutto di Parma - 1 pomarańcz - 4 cienkie plastry cukini - 1 łyżeczka masła - sól i pieprz Plastry z cukini solimy i odkładamy na 30 minut, w tym czasie zmiękną i będzie można je zrolować. Układamy filet z miruny delikatnie(...)układamy odrobinę masła, plaster cukini, na sam środek kawałek pomarańcza, rolujemy, owijamy szynką parmeńską. Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 30 minut. Porcja 290 kcal ;-) Przepyszne! Smacznego
SMYKWKUCHNImysle tu wcale o lecie, choc ostatnie dni sa iscie jesienne.Ja zas pisze o cukini, ktora wyjatkowo pieknie obrodzila w tym roku w naszym ogrodzie. Tego lata to ona jest niekwestionowana krolowa mojej kuchni i cos czuje, ze jeszcze dlugo tak pozostanie. Na dzialce ciagle jeszcze pelno jest malutkich cukini, ktore stopniowo beda rosnac i dojrzewac.Przyznam, ze pierwszy raz spotkalam(...)wytrawnego crumble, ktore tym razem wykorzystalam w zupelnie inny sposob.Muszle z nadzieniem cukiniowo-smietankowymskladniki:makaron muszle okolo 20 sztukfarsz cukiniowywykonanie:Makaron gotujemy al dente.W miedzy czasie przygotowujemy farsz z cukini i serka. Po odcedzeniu makaronu napelniamy muszle farszem.Muszle najlepiej smakuja na cieplo, ale mozna podac je rowniez na zimno.Smacznego
Przysmaki Karolkijednak bedzie pelna ciepla i slonca. Dzis mimo slonca bylo chlodno, bo wial wiatr, ktory sparawial ze mialam gesia skorke.No coz, trzeba bylo na szybko wymyslic inne danie z cukini. Pomyslow w zanadrzu mam sporo, ale checi na stanie przy piecu juz duzo mniej. Bylo wiec szybko i prosto, moze nawet za prosto, ale lenistwo bierze gore nad ambicjami.Placuszki(...)cukini z fetaskladniki 2 cukinie 100g pokruszonej fety 2 jajka 5 lyzek maki 2 lyzki bulki tartej pieprz, sol 1 lyzka oregano 1 lyzka koperku 1 zabek czosnku wykonanie:Cukinie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach, solimy. Odstawiamy na 30 minut by puscila sok. Odciaskamy ja.Do cukini dodajemy pokruszona fete, jajka, make, bulke, czosnek przecisniety przez praske, ziola
Przysmaki KarolkiChoć cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w Polsce,... Artykuł CUKINIA – OD PRZYSTAWKI PO DESER pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEszczypta soli\r","350-400 ml wody\r","czarnuszka, sezam do posypania\r","\u017c\u00f3\u0142tko do smarowania\r"],"name":"Bu\u0142ki z mi\u0119sem, bak\u0142a\u017canem i cukini\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Nadzienie\r","Cebul\u0119 kroimy w kostk\u0119, szklimy.\r","Do zeszkliwionej cebuli dodajemy wo\u0142owin\u0119 i podsma\u017camy.\r","Wyciskamy(...)czosnek.\r","Bak\u0142a\u017cana kroimy w plastry, delikatnie solimy. Odstawiamy na 15-20 min.\r","Po tym czasie odciskamy sok i kroimy w kostk\u0119.\r","Cukini\u0119 kroimy w kostk\u0119, dodajemy do mi\u0119sa.\r","Dodajemy pomidory z puszki. Je\u015bli dajemy pomidory \u015bwie\u017ce, sparzamy je i obieramy ze sk\u00f3rki, kroimy w kostk\u0119
Mieszam w Garnkuząbek czosnku olej kokosowy do smażenia 1 cm kłącza imbiru nasiona słonecznika WYKONANIE Myjemy dokładnie cukinie,przekrawamy na pół i w poprzek.Wydrążamy środek i robimy takie łódeczki :).Środek cukini zostawiamy.Cukinię smarujemy oliwą ,doprawiamy solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok.10 min. Przygotowujemy farsz.Pomidory tniemy na drobne kawałki,rozgrzewamy olej kokosowy na patelni dodajemy jarmuż(...)doprawiamy solą i gałka muszkatołową ,solą,smażymy aż zmięknie jarmuż.Dodajemy pomidory,miąższ z cukini i oregano.Wsypujemy kaszę jaglaną mieszamy doprawiamy do smaku solą i smażymy ok.2 min. Następnie wypełniamy farszem podpieczone cukinie i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.10 min. Serwujemy z prażonym na suchej patelni słonecznikiem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaBardzo wyrazisty sos a' la tzatziki na bazie cukini i imbiru,bardzo orzeźwiający.Polecam do ryb i mięs grillowanych. 1 jogurt typu greckiego 0.5 małej startej na tarce że skórką cukini 0.5 cm.startego na tarce imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy Odrobina soku z cytryny Sól i świeżo zmielony pieprz ***************************************** Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPlacuszki z cukini na dłuzej zagoszczą w naszym repertuarze, bo wszystkim bardzo smakują, a szczególnie dzieciakom, a na dodatek są szybkie i proste do zrobienia. Składniki: 1 1/2 piersi kurczka, 2 cukinie, 5 łyżek mąki, 2 jajka, 200 g sera żółtego, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie: Cukinie umyć, jeśli jest duża z grubą skórą to obrać i wyjąć pestki, jeżeli(...)młoda zetrzeć w całości. Cukinie posolić i odstawić na jakies 20 minut. Po tym czasie odlać sos , który wyciekł z cukinii. Kurczaka pokroić w drobne kawałki i dołożyć do cukini, obsypać mąką, wbić jajka, dodac starty ser, doprawić solą, pieprzem, papryką i wymieszać. Smażyć na rumiano z obydwu stron. niestety placki mają tendencje do rozwalania się jeżeli dobrze
Państwo Wojtczuk gotująPrzekąsek karnawałowych ciąg dalszy. Tym razem zdrowe czipsy serowe z dodatkiem cukini i marchewki. Krążki jako samodzielna przekąska idealnie wpasują się w nastrój towarzyskich spotkań w karnawale i nie tylko. Składniki: • 70 g tartego parmezanu • 3/4 szklanki tartej cukini • 1/4 szklanki tartej marchewki Wykonanie: • Wymieszać ser z tartymi warzywami na tarce
To co kochamłyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam to przy pomocy łyżeczki). Pierś z kurczaka, pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę(...)ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do cukini. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 min aż do mocnego zarumienienia góry
CzarnawisienkaDżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, bo jest pyszny. Zajadałam go już na ciepło. Jest rewelacyjny do naleśników. Polecam, bo warto spróbować. Składniki: 2,5 kg cukini (obranej i bez pestek) 1/2 kg cukru 2 galaretki cytrynowe skórka
kuchnia doski