ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba
Przepisy i porady kulinarneplasterki marchewkę i cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą . Baldachim kopru wyjmujemy i wyrzucamy. Podajemy do obiadu np. z ziemniakami i mięsem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnedokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo pokrojoną rzodkiewką ! Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam ! Smacznego
Przepisy i porady kulinarneWalentynkowe śniadanie musi byc wyjątkowe, ale jak dla mnie koniecznie lekkie...bo na obiad szykuję coś bardziej treściwego ;) Sałatka taka przypadnie do gustu każdemu, bo wszyscy znajdziemy tutaj coś dla siebie. Podany z ciepłą bagietką będzie miłym początkiem dnia Składniki: 2 garści rukoli 1/2 trójkącika camemberta 10 winogron 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 gruszka olej lniany Semco 2 łyżki
Z Majeczką w kuchnibyłoby już to samo. Tamtym towarzyszyły dziecięce zabawy, śmiechy, wykopki, pogawędki... W domu zatem tworzę inną wersję pieczonych ziemniaków. Bardziej odświętnie podane, pasujące zarówno do codziennego obiadu, jak i przyjęcia. Tak wyglądające ziemniaki zobaczyłam kiedyś na jednym z przyjęć urodzinowych. Niestety jakoś nie było czasu, ani głowy do tego by zapytać gospodynię jak je przyrządza. Dlatego na zasadzie prób
Słodkie okruszkiPrzepis na makaron z marchewką znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis na obiad. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 150 g makaronu fusilli 1 kulka mozzarelli sól, pieprz szczypta curry 100 ml wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente
Pasja Smakubalsamicznego z Modeny Ponti. Wymieszaj i przykryj talerzem. Po 15 minutach wyciągnij frytki. Wyłóż na talerz obok sałatki. Dodaj „zamarynowane” piersi z kurczaka. Dosmacz glassą sojową Ponti. I pyszny obiad gotowy. Pełen słońca, aromatu i ...zdrowy! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPomysł na szybki obiad? Zdecydowanie makaron! U mnie ostatnio króluje szpinak - w każdej postaci. Niedługo dodam jeszcze pomysł na jajecznicę z jego dodatkiem. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na makaron z pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego. Danie można uzupełnić dowolnym serem, ale ja najchętniej wybrałabym pokruszony ser kozi. Składniki /dla 2 osób/: 1/2 opakowania makaronu penne
Pasja SmakuZawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz
kulinarnyJalekki posiłek. I oto jest. Moja propozycja na letnią sałatkę. Świetne połączenie bakłażana, cukinii, awokado i mozzarelli. Wszystko skropione oliwą i posypane płatkami parmezanu. Polecam Wam na lekki obiad lub kolację.Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osób (2 sałatki)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:1 bakłażan1 cukinia1 awokado1 żółta papryka8 pomidorków cherry1 czerwona cebula2 kulki mozzarelli2 garści mixu sałat2
kulinarnyJawydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12 szt. czarnych oliwek1 puszka pomidorów pelati1 szalotka1 ząbek
kulinarnyJaobiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie tego włoskiego przysmaku. Zakochacie się w tych smakach.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu spaghetti1 świeża papryczka peperoni1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego
kulinarnyJaproszkiem do pieczeniai nie wymagają wyrastania. Dość słodkie same w sobie po obcukrzeniu robią się jeszcze słodsze, rozkosznie bo limonkowo, i pysznie orzeźwiające! idealne na śniadanie, na słodki obiad lub podwieczorek a przepis pochodzi ze "Smaków Fjallbacki". Dzisiaj w kuchni
Dzieje kuchennej WiewióryPrzez choroby dzieci, weekendowe nieporozumienia, ból zęba i ucha, tym razem mój, tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez
Dzieje kuchennej Wiewióry