serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną płuczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzieło przypadku tak naprawdę. Potrzebowałam przygotować coś naprawdę szybkiego na kolację, tym bardziej, że nieoczekiwanie gościliśmy dwoje głodnych nastolatków. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam makaron, który został z obiadu, oraz to co akurat miałam w lodówce, całość okazała się trafionym pomysłem. Sałatka z makaronem spaghetti SKŁADNIKI: 15 pomidorków koktajlowych ok 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 papryka żółta 3 ogórki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem makaronowym SKŁADNIKI: 2 czerwone papryki 100 g makaronu niteczka Czaniecki sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodko, a to wykorzystuję do przygotowania krokietów lub tak jak tym razem jako przekąski na jeden kęs. Takie przekąski przygotowuję najczęściej kiedy zostaną mi naleśniki np. z obiadu. Smaruję je wówczas serkiem, dodaję to co akurat mam pasującego w lodówce, zawijam w rulonik i chłodzę. Tym sposobem kolację mam już gotową. Przekąski naleśnikowe sprawdzają się również doskonale na imprezkach. Imprezowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie ruchliwy..to postanowiłam zacząć dzień..inaczej niż naparstkiem espresso. Mnie wystarczy na dzień dobry taka oto sałatka i mogę z entuzjazmem iść przez resztę dnia, do póznego obiadu! Składniki -szpinak baby -sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -pierś kurczaka ugotowana na parze -ser koryciński swojski z pomidorami suszonymi, czoskiem niedziwedzim i bazylią Czesławy Zarzeckiej -oliwki jakie lubicie -dużo koperku oraz
Z Kuchni Do KuchniJeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański czy sos sojowy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości udka z kurczaka bez skóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaObiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha! Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka
Z Majeczką w kuchniMieszamy wszystko razem i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i podajemy gorący. Możemy go jeść np. z chlebem lub możemy go podawać jako surówkę do obiadu. Bardzo szybko się go przygotowuje a wyśmienicie smakuje i jest bardzo zdrowy. Gorąco polecam
Przepisy i porady kulinarneSałatka wielowarzywna do obiadu. Składniki : 1/2 kg kalafiora 1/2 kg cebuli 1/2 kg pomidorów zielonych 1/2 kg marchewki 1/2 kg papryki czerwonej 1/2 kg ogórków kiszonych pieprz ziele angielskie suszony koper czosnek Na zalewę : 1 litr wody 1 łyżka soli ( naljepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania : Kalafiory podzielić na małe różyczki,obraną cebulę
Przepisy i porady kulinarnewcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad. :-) Smacznego
Przepisy i porady kulinarneminut. Gdy nasza kaszanka jest już gorąca, zdjąć z ognia i podawać z kromką chleba. Doskonale smakuje też z ciepłą herbatą. Można ją podawać np. na kolację lub do obiadu zamiast mięsa z ziemniakami i kwaszonym ogórkiem
Przepisy i porady kulinarnemają zawarte w trunku flawonoidy i polifenole, które zwiększają pojemność oddechową naszych płuc, zmniejszając ryzyko niedrożności dróg oddechowych. Warto więc raz na tydzień wypić lampkę białego wina np. po obiedzie
Przepisy i porady kulinarne