różne mąki (pszenną i żytnią).Eksperymentuję również z różnymi opcjami wysypywania formy, wiem już ze super jest mąka razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast
Z butelką mleczka w tleMakaron z łososiem w sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad.Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Składniki:ok. 300 g makaronu3 ząbki czosnku250 ml śmietanki 30%2 opakowania łososia w sosie własnym (po ok. 100 g)3 serki śmietankowe (typu kiri)2 łyżki masłaprzyprawa
Słodka StronaPięknie prezentujące si ę ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie. Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła/ margaryny szklanka mąki pszennej
Słodka StronaMuffinki warte przygotowania szczególnie w jesiennej aurze, gdzie królują odcienie soczystej żółci oraz pomarańczy. Muffinki o oryginalnym, smacznym smaku, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi. ...i ten aromatyczny zapach bananów wydobywający się z piekarnika... Mmmm... Muffinki Bananowo-Orzechowe - Składniki: (ok. 15 muffinków) 3 dojrzałe banany 2 jajka 250 g mąki 85 g masła 150 g brązowego cukru
Słodka Stronadekoracja, która może posłużyć jako "naczynka" na dowolne mini słodycze, takie jak np. draże, cukierki, żelki, a także inne przekąski. "Dynio-pomarańcze" pięknie prezentują się i mogą stanowić bardzo ciekawy dodatek na stole w Halloweenowy wieczór. Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween - Składniki: pomarańcze (ilość w zależności od zapotrzebowań) dowolne słodycze lub przekąski (np. żelki, cukierki, draże, czekoladki
Słodka StronaChyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych.10.Czy w mieście, w którym mieszkasz, jest jakaś knajpa, kawiarnia, którą polecił(a)byś turystom-sam(a) lubisz tam chodzić, bo ma ciekawy klimat albo niecodzienną ofertę menu?- Mieszkam na wsi, do najbliższej miejscowości mam kawałek, ale jeszcze ich nie testowałam. W jednej na placu w Żyrardowie mają moje ulubione lody świderki (dają pysznie duże
Moje pyszne gotowaniesprawił, że były delikatniejsze, bardziej wilgotne, a mięso nie spiekło się za mocno. Zadbała o to wlana na dno naczynia woda, a przyprawy wrzucone do niej nadały mięsu ciekawy posmak.Oczywiście - każdy z nas ma swoje ulubione sposoby przyrządzania i pieczenia szaszłyków. Ja mam ich kilka :) Ważne przecież, aby jedzenie nie było nudne, prawda?Zapraszam do stołu
Codzienna kuchnia niecodziennasmaczną. Dziś padło na pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów.Pulpeciki robimy według własnego upodobania o ile nie mamy pozostałości z zawijania gołąbków ;) Jeśli jesteście ciekawi, jak ja robię gołąbki to zapraszam >TAM<Składniki sosu:3 łyżki masła,5 większych pomidorów,2 marchewki,1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,2 listki laurowe
Codzienna kuchnia niecodziennaMiałam okazję rozmawiać z Panem Wojciechem przez telefon i przyznaję, że niezmiernie żałuję, że nie udało nam się spotkać, gdyż nigdy w życiu nikt w tak ciekawy i jednocześnie przystępny dla laika sposób, nie opowiadał mi o kosmetykach i sposobach ich wytwarzania. * * *JoannaUwielbiam ten zapach :) * * *Jolidon Pani Agnieszka Bielawska z firmy Jolidon
Codzienna kuchnia niecodziennapiszący długopis :) Z niecierpliwością, po przestudiowaniu ulotek, rozpakowałam dzbanek i zainstalowałam filtr. I od tej pory rozpoczęła się moja przygoda z dzbankiem Atri Classic mi. Jesteście ciekawi moich wniosków?Na początek garść informacji ze strony producenta:Dzbanki filtrujące ATRI o pojemności całkowitej 2,5 l. (pojemności wody przefiltrowanej ok.1,3 l.) z manualnym wskaźnikiem wymiany wkładu
Codzienna kuchnia niecodziennanatłuszczonej formy. Powtykać połówki śliwek w dowolny sposób. Piec w temperaturze około 180-190 stopni przez około 40 minut - aż do lekkiego zrumienienia.Brązowy cukier oprócz słodyczy nadaje ciekawego smaku. Śliwki świetnie się z nim komponują.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennalekkim przestudzeniu do owoców dołączyłam kawałeczki ananasa w syropie kawowym, jaki otrzymałam od pani Moniki ze sklepu Anielskie Przysmaki. Polecam Wam spróbowanie tego ananasa, ma ciekawy smak, jest bardzo słodki i pięknie pachnie kawą. Przyznam się, że kiedy go otrzymałam, to nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Chciałam, żeby to nie było coś oklepanego no i wymyśliłam tarteletki
Codzienna kuchnia niecodziennakolejna propozycja z linii NATURA czyli wyrobów:- bez glutenu- bez dodatku fosforanów- bez dodatku glutaminianu sodu- bez sztucznych przeciwutleniaczy- bez sztucznych konserwantów- bez „E” w składzie produktu.Jeśli jesteście ciekawi nowych przepisów z wykorzystaniem wyrobów ZMNove, interesuje Was tematyka świadomego odżywiania - zapraszam na fanpage firmy >KLIK<p.s. wybaczcie kiepską jakość zdjęć, ale to był naprawdę ciężki
Codzienna kuchnia niecodziennazamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. Składniki zalewy: 6 szklanek wody , 1 i 1/2 szklanki cukru , 1 i 1/2 szklanki octu , 3 łyżki oleju
Codzienna kuchnia niecodziennaTrochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej. Przygotowujemy:-12-15 jabłek-kilka śliwek-goździki-mąkę-cukier puder-margarynę-2 jajka-proszek do pieczenia-aromat śmietankowy Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Maminek kulinarny