ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:565/728)

Historia Księcia Mgły 106

całkiem sporo książek. Mimo wszystko jednak nie potrafię oprzeć się pokusie - każdy urlop w Polsce kończy się nabyciem jeszcze kilku pozycji. Zawsze jest coś ciekawego, co chciałoby się przeczytać już, teraz, zaraz. Coś zdecydowanie bardziej intrygującego niż zawartość półek na wyciągnięcie ręki. Tym razem postawiłam między innymi na Zafona - powieści z jego kolekcji dla młodzieży. Są cztery - o jednej możecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak straszne mogą być guziki 69

drzwi w domu. Jest ich czternaścioro, z czego jedne są zupełnie wyjątkowe - po otwarciu bowiem okazuje się, że za nimi jest ceglana ściana. Mogłoby się wydawać, że to nic ciekawego, okazuje się jednak, że gdy Koralina otwiera drzwi po raz kolejny, przechodzi do lustrzanego odbicia swojego domu. Są tu wszystkie znane jej kąty, ale nieco wykrzywione, trochę przerażające. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 168

niewielkie kawałki ostrym nożem z piłką. Każdy cukierek zawinąć w kawałek papieru do pieczenia.Smacznego!Karmelki były u mnie smakołykiem sylwestrowym, ze względu na strukturę przypadły do gustu dzieciom, a ciekawy, oryginalny smak przekonał do nich dorosłych. Z pewnością i w Waszych domach znajdą amatorów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna? Czas na lody! 160

jeszcze zimowego połączenia, lody są bardzo letnie - dzięki dodatkowi soku z cytrusów wyszły wyjątkowo orzeźwiające. Nie są z tych kremowych, w konsystencji bardziej przypominają sorbet, choć ricotta nadaje im ciekawego posmaku. Muszę powiedzieć, że choć generalnie wolę lody na kremie angielskim, te wyjątkowo przypadły mi do gustu. Smakują świetnie - koniecznie musicie spróbować.Przepis z Vidunderlige is variationer, w której znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 155

chleb ten powtórzę z pewnością, będę miała okazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie.Twist ze słonecznikiemSkładniki:(na 1 spory bochenek)300 g mąki pszennej200

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burza. I bułki z pokrzywą 130

szkoły.Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie koniecznie. Może od razu uda Wam się przynieść do domu większą ilość - mam bowiem jeszcze jeden ciekawy przepis na ich wykorzystanie...Bułeczki z pokrzywą i mozzarelląSkładniki:(na 16 sztuk)70 g młodych liści pokrzyw1 łyżka oliwy25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru500 ml letniej wody1 łyżka soli120 g mąki grahamowej720

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 152

Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni (dosłownie!), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alternatywna zupa dyniowa 147

moje łapki) wielką frajdę - na blogu Zawsze smacznie udało mi się zdobyć egzemplarz słynnej już w blogowym świecie Fotografii kulinarnej dla blogerów Matta Armendariza. Jak wiecie, ta część blogowania ciekawi mnie najmniej - nigdy nie miałam zacięcia do robienia zdjęć, spędzania prawie godzin nad jak najlepszym ujęciem miski z zupą. Owszem, staram się, żeby moje fotografie raczej zachęcały do spróbowania przedstawionych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 163

smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony w organizmie

SzczyptaSmaQ
Granat w piersi herbacianej z parowaru 272

minut.  Po tym czasie nakładamy ryż jaśminowy i pierś na talerz, ryż można posypać jeszcze natką pietruszki, a resztą pestek sugeruje udekorować talerz.Pierś dzięki herbacie ma bardzo ciekawy smak, polecam wypróbować, żebyście przekonali się sami. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam

Parowar Faceta
Quinoa otoczona warzywami z parowaru 147

się nie nadają. Była też cukinia, ale się nie zmieściła na talerz i zjadłem ją oddzielnie :) Więc w przepisie nie umieszczę :) Na pewno będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak,  także na następny raz się pewnie cukinia załapie, pieczarki może też :) Składniki : 4 łyżki quinoa1 ogórek świeży 5 pomidorków cherry 1 papryka żółta

Parowar Faceta
Tarta jagodowo-serowa 183

naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą ) :-)Oto i ona :-) Ja za chwilę uciekam na II Targi Książki Kulinarnej - zobaczymy co tam ciekawego się dowiem. Może jakieś fotki wrzucę

pieprzny smaczek
Bezglutenowy omlet z łososiem i kawiorem! 209

Ciekawy pomysł na śniadanie fit! Bezglutenowy omlet z dodatkiem norweskiego łososia i kawioru! Pysznie, nietuzinkowo, zdrowo i energetycznie! ;-) Zapraszam! Składniki: - 1 żółtko - 2 białka - 2 łyżki mąki ryżowej - sól - łosoś norweski plaster - 1 łyżeczka czarnego kawioru -1 łyżeczka serka śmietankowego Białka, żółtko, mąkę i sól wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (lub na minimalnej

SMYKWKUCHNI
Tort Pinacolada! 199

Dzisiaj serwuję Wam małą przypominajkę z tamtego roku, przepis ten cieszył się sporym zainteresowaniem, a że ostatnio dostałam zapytanie o jakiś ciekawy przepis na tort, to ten jest pyszny! PRZEPIS KLIKNIJ

SMYKWKUCHNI
503. Sobotnia tradycja. 143

kremem speculoos i dżemem* *dom. truskawkowo-rabarbarowy  Robię ten krem x raz i nadal smakuje tak samo obłędnie *.* Kierunek Warszawa, w poszukiwaniu prezentu dla koleżanki, zapowiada się ciekawy dzień z moimi wariatkami

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania