ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:570/728)

inspiracje... 76

Zazwyczaj w kuchni działam instynktownie, lubię sama tworzyć i wymyślać nowe przepisy i dania.  Książki kulinarne czy czasopisma bardziej traktuje w formie inspiracji! A ten numer jest dość ciekawy, najbardziej urzekły mnie fotografie! Piękne! Miłego dnia

SMYKWKUCHNI
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 168

taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa w towarzystwie dość wytrawnego smaku czekolady stwierdzi, że nigdy nie jadł nic bardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie  składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini

Symfonia Smaków
Placek ze śliwkami i polewą cynamonową 295

śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje ciastu ciekawego, karmelowego koloru. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, choć dużo zależy od rodzaju użytych śliwek

Smakołyki Bereniki
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 140

hipsterzy szczęśliwi. Jeden tylko siorbał gilem bo mu chutney Iphona zapaskudził. Shit happens. Wróćmy do jedzenia. Nie będziemy podawać nazw food trucków, bo było, minęło, a jak naród ciekawy to sobie sam znajdzie lokalnego przedstawiciela żarcia z wózka i dokona obserwacji. Urzekła nas urocza pani w koronie na głowie, sprawiająca wrażenie dopiero co obudzonej śpiącej królewny. I to nas zmyliło

ladykitchen
Magazyn Maszkety numer 2 87

poświęcony jest takim tematom jak gęsina, przetwory, pieczonki, wróżby, słodkie wypieki z śliwkami oraz podróżom tanim i dalekim, kulturze i imprezom kulinarnym. Myślę, że każdy znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie, bo mamy Wam wiele do zaoferowania o naszym regionie, nie tylko kulinarnie ale kulturalnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 187

poidło to druga restauracja tych samych właścicieli, jej specjalnością jest wołowina przyrządzana w różnych odsłonach. Jest niewielka i dosyć surowo urządzona, ale spodobał się nam jej ciekawy wystrój. Jedyny minus to bardzo mało miejsca pomiędzy stolikami, trzeba się między nimi przeciskać, zahaczając o talerze sąsiadów ze stolika obok.  Z oferty Groupona   wybraliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Normandzki chleb jabłkowy 167

Kuchennymi drzwiami .  P rzepis  mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga  Ogrody Babilonu . Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 144

Skorzystałam z propozycji   Amber do wspólnego pieczenia chleba. Tym razem to chrupki chlebek norweski.  Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren

Proste Potrawy
Pierogi z truskawkami na parze 123

Ciekawy przepis zamieszczony na Smaczny.pl przez Mart. Fakt, tradycyjne pierogi smakują inaczej. Moja rodzinka opowiada się właśnie za tradycyjnymi. Pierożki na parze robi się szybciej i też są smaczne. Jest to po prostu inne danie, inny pomysł na letni obiadek. Zachęcam do wypróbowania. 4 szklanki mąki ( w razie potrzeby trochę więcej) 1 jajko 1/2 l kefiru szczypta soli łyżeczka sody

Praktyczna pl
Ukryty wróg! 149

wszyscy  od maluchów bo starców...Pyszne, kolorowe, dostępne dla każdego...Wiecie już o czym mówię??? Na pewno już się domyśliliście...Oczywiście, chodzi o napoje gazowane. Ostatnio trafiłam na ciekawy artykuł w Gazecie Wyborczej, co dzieje się z organizmem człowieka po wypiciu gazowanego napoju słodzonego w ciągu jednej godziny Przez  pierwsze 10 minut  od wypicia coli przyjmujemy dawkę

NaKońcuJęzyka
Grzybolubka purchawkowata - nicniczka purchawkowata 175

grzybolubki porastają jako pasożyt kapelusze owocniki rozkładających się mleczajów albo gołąbków. Ten gatunek jest wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Znasz Trzęsaka listkowatego ? to ciekawy grzybek - poszukaj go w lesie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Przydaś, czy Gadżet? 201

Firma Tupperware dała  się mi poznać jako firma oferująca wysoką jakość, którą wysoko wycenia. Kurcze, ale lubię ich produkty. Za co? Za jakość, wykonanie, ciekawy design. W sumie produkty Tupperware są zaprojektowane w taki sposób, że wystarczy na nie spojrzeć, by skojarzyć je z tą firmą. Oczywiście pod warunkiem, że choć raz miało się do czynienia chociaż z jednym

Blondynka Gotuje
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 325

formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko zmiksować i wylać zygzakiem na wierzch - kolorowa warstwa, z racji dodatku kakao, będzie cięższa i opadnie na dno tworząc ciekawy wzorek. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy

Grunt to przepis!
Krem z owoców leśnych (Triple Berry Curd) 203

Gęsty, mocno owocowy krem, który może być dodatkiem do większości deserów. Kombinacja trzech rodzajów owoców leśnych nadaje mu piękny kolor i ciekawy smak. Przepis pochodzi ze strony myrecipes.com Składniki na 2 szklanki: szklanka jagód szklanka malin szklanka jeżyn 2/3 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 2 łyżki masła Wszystkie owoce wrzucić

wyzwania kuchenne
Ciastka stemplowane 217

Kruche maślane ciasteczka idealne na każdą okazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko.  Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania