Trzy Słody - uwarzone z dziką różą. Ma piękny kolor i bardzo specyficzny smak, więc niezależnie czy lubicie pić piwo czy nie, to świetnie nadaje się do potraw - będą miały ciekawy aromat już przy użyciu niewielkiej ilości. Można takiego piwa użyć np. do pieczenia golonki, kurczaka, czy dodać do gulaszu. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym
Kraina Tysiąca Smakówktórych nigdy nie dotrzymuję :) Myślałam więc sobie o zmianach na blogu - że przydałby się spis treści, bo wyszukiwarka ciągle się psuje i że fajnie by było stworzyć jakiś ciekawy "cykl" przepisów i tak mi się to w jedną całość złożyło z upieczoną właśnie ciambellą... Dlaczego akurat dwanaście ciast? Bo dwa ciasta miesięcznie jesteśmy w stanie zjeść ;) W cyklu pojawiły
Kraina Tysiąca Smakówmożna upiec go również z mleczną. Do masy dodałam również trochę kawy rozpuszczalnej, nie wyczujesz jej w smaku, ale idąc za przykładem brownie chciałam przełamać lekko słodycz czekolady . Efekt ciekawy, chociaż jak pisałam, czekolada z serem nie idą wg mnie w parze ;) A Ty lubisz takie połączenie? Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówładny kolorek, apetycznie sowa_nie_sowa 2011/09/10 11:40:32 Wedelko , za cynamonem nie przepadam, ale faktem jest, że z rabarbarem go nie próbowałam - może rzeczywiście ciekawy smak z tego wychodzi...? Dusiowaa , dzięki! Takie desery w różnych kombinacjach to moje ulubione słodkie dania:) Gość: bułeczka z makiem, ekf48.neoplus.adsl.tpnet.pl 2011/09/11 09:56:37 Cześć Sowo:) Bardzo się cieszę że do mnie
Zdrowa Kuchnia Sowysowa 2011/12/13 13:10:42 Dzięki, cieszę się, że tyle amatorek bakalii jest:) Ja będę kombinować z różnymi wersjami bakaliowymi, może dodatek pistacji albo orzechów ziemnych też byłby ciekawy
Zdrowa Kuchnia SowyMmmm pysznie wygląda :) Ale czy pomimo tych niesłodkich przypraw - imbir, kurkuma (ma to w ogóle jakiś smak?) i kwaśne jabłka, gotowe danie jest słodkie? Ja też nieustannie poszukuje czegoś ciekawego na śniadanie i Twoja propozycja jest kosząca, ale czy można czymś zastąpić daktyle i rodzynki? sowa_nie_sowa 2012/03/08 08:15:31 Marta , danie jest słodkie, choć ja na pewno
Zdrowa Kuchnia Sowyherbacianą. Niezbyt słodki, przyjemny w smaku. Dość ostrzy i szlachetnie gorzkawy. Aromatem przypomina zapach wrzosu i dojrzałych pól. Ja postanowiłam miodem posmarować chałkę - to moje słodkie śniadanko. Miód ma ciekawy, inny smak - słodki z nutką goryczki. Sądzę, że do goryczki tej trzeba przywyknąć. Mimo wszystko miód bardzo dobry, przyznam szczerze, że pierwszy raz jadłam miód wrzosowy. Warto spróbować ! Cena: 25zł
kolorowotorcikowoniezbyt dużych odstępach ( ciastka bardzo nie rosną podczas pieczenia ) układać wykrawane serduszka. Na ciasto kłaść 1/3 łyżeczki nadzienia jabłkowego, przykrywać drugim ciastem. Brzegi dokładnie docisnąć widelcem. Tym samym zyskujemy ciekawy element dekoracyjny ciastka. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni C około 15-17 minut. Kiedy ciasteczka wystygnę, posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowowalentynkowy przepis ( jutro jeszcze jeden i koniec tych serduszek ). Musicie wybaczyć jakość zdjęć, zmuszona byłam robić teraz, nocą ... Nie lubię tak ! Proponowany przeze mnie torcik to miętowo-czekoladowe połączenie. Ciekawi ? Składniki: SPÓD: 250 g kruchych ciastek 100 g czekolady gorzkiej 70% 1 łyżka masła 200 ml jogurtu naturalnego 250 g serka ricotta 10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana 2 łyżki
kolorowotorcikowoUwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne ! Polecam risotto z kurczakiem i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych
kolorowotorcikowoDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów - 3 łyżki
Pasja Smakuwspominany wcześniej kolejny fix Knorr w akcji. Ma ciekawy, miodowy smak i aromat. Dobre połączanie warzyw i mięsa raczej nie może nie smakować. Nawet wybredni, jeśli chodzi o takie smaki mężczyźni w moim domu zjedli kolację bez dąsów. PS. Zdjęcia wyszły kiepskie, bo kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś
Pasja Smakuminut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć z pergaminu i wyłożyć na talerz. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 efekt końcowy Pomysł ciekawy, kurczak faktycznie jest soczysty i cały pokryty ziołami. Dla mnie jednak jest to zdecydowanie za słone, lecz tym którzy solą trochę więcej powinno smakować. Taka ciekawostka: smażenie bez dodatku
Pasja SmakuJuż nie raz wspominałam, że nudzą mnie zwykłe mielone. Zawsze (o ile sama je robię) staram się je urozmaicać i podawać jako coś nowego i ciekawego. Czasem, jak w tym przypadku, zwykły dodatek może wiele zmienić, a mięso nie jest już takie nudne i mdłe. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula sucha bułka po pół papryki czerwonej i żółtej pół
Pasja SmakuChodziła za mną zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego ciekawego przepisu. Wykorzystałam za to sos beszamelowy od Winiary. Przepis z opakowania. Dobry jeśli chodzi o przygotowanie na szybko, jednak następnym razem sama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki
Pasja Smaku