ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:569/728)

Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 166

krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki. W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały  rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno - gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Fląderka po bretońsku. 183

warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro

Kulinarny karnet Christophera
Domowe masło orzechowe 476

czasem może dojść do oddzielenia się tłuszczu- to naturalne zjawisko i wtedy wystarczy przemieszać całość. Masło orzechowe możemy również zrobić z orzechów nerkowca i migdałów. Te pierwsze mają dość ciekawy smak, który do złudzenia przypomina mi nadzienie batonika Kinder Bueno(chociaż mogę się mylić bo nie pamiętam, kiedy ostatni raz go jadłam). Masło migdałowe jest natomiast zdecydowanie bardziej delikatne

peanutbuttermonster
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 199

firmy Fresano( do nabycia tutaj ) . W mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem

peanutbuttermonster
Sałatka z tuńczykiem 3895

pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy

Ratunku obiad
"Czarne Złoto" w Dyniowym śniadanku ^^ 147

odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy puree z dyni, słodzidło i całość dokładnie blendujemy. Owsiankę przelewamy do miseczki, dodajemy jogurt i polewamy melasą. Melasa z trzciny cukrowej to dość ciekawy produkt. Przypomina gęsty syrop o smaku, który mnie osobiście kojarzy się z suszonymi śliwkami ;P   Cóż mogę jeszcze dodać... jest po prostu bardzo smaczny

Kuchenny Skrawek Nieba
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 217

połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula

Symfonia Smaków
Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 277

szczególnie mile widziane, więc dla mnie jest to dodatkowa mobilizacja. Teraz używam Kimchi jak nie mam czasu zrobić surówek. Wyciągam z lodówki i gotowe :) Poza tym, jak zobaczę ciekawy przepis, to po prostu mnie skręca z ciekawości :) Oryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta

chwile dla mnie
Puree ze szpinaku i gruszek dla niemowląt (od 4. miesiąca) 137

Przepis pochodzi z książki "365 smaków dla naszych dzieciaków" Na zdjęciu wygląda nieciekawie, ale wypróbowałam i jest pyszne, omal sama nie zjadłam wszystkiego :) 100 g świeżego szpinaku 1-2 gruszki 1 łyżeczka masła troszkę wody Gruszkę obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę, następnie gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.  Szpinak również kroimy drobno i obsmażamy krótko

chwile dla mnie
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 175

dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette, czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku, nadające mu karmelowego smaku. Powstaje poprzez dłuższe niż zwykle gotowanie masła - rozpuszczone

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone ziemniaki ,,Jeżyki" 355

oderwaniu powstają nam frytki. Podpatrzyłem ten przepis na jednym z rosyjskich kanałów na YouTube i bardzo mi się spodobał więc postanowiłem go zrobić. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu. Składniki: Ziemniaki (u mnie 5) 100 g masła 100 g sera 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonych ziarn kolendry 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki

Kuchnia Łukasza
Obwarzanki. 381

Smaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej.  Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą

Kuchnia Łukasza
Pulchne placuszki na serwatce. 263

Bardzo często pozostaje nam serwatka i zawsze szukamy ciekawego pomysłu jak ją wykorzystać. Oto właśnie przepis! Pyszne, smaczne, pulchne placuszki na serwatce, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Placuszki na serwatce uwielbiam podane z dżemem z czarnej porzeczki lub z dżemem truskawkowym, lub kwaśną śmietaną z odrobiną cukru. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 350 ml serwatki

Kuchnia Łukasza
Ciasto czekoladowe z kokosem 348

kotletów schabowych na oleju kokosowym. Kotlet przede wszystkim nie ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny, co nadało kotletom bardzo ciekawego smaku. Podsumowując olej kokosowy sprawdził się w mojej kuchni w 100% . Mam zamiar wypróbować go jeszcze jako kosmetyk, ale z uwagi na tematykę bloga opinię pozostawię samej sobie:)) Na pewno

Z miłości do słodkości
Pasta con la salsa 152

gotuj na malutkim ogniu ,aż trochę płynu wyparuje. Kolejną ciekawostką jest to, że do przetartej już salsy dodaje się kawałek parmezanu i ...trochę jeszcze podgotowuje. Nabierze ona takiego ciekawego smaku i będzie z charakterem! Salsa gotowa! Ale nie do końca. Podczas gotowania , nie dodaje się ani grama soli i ani grama cukru. Każdy pomidor jest inny. Moja salsa wymagala

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania