ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:573/728)

Ciasto krucho - drozdzowe z jagodami 142

Kiedys znalazlam bardzo ciekawy przepis na internecie i postanowilam upiec taki oto placek jak powyzej widac. Dlugo chcialam dodac post z tym ciastem ale zgubil mi sie gdzies ten blog z ktorego kozystalam i dzisiaj udalo sie znalazlam. Musze powiedziec ze ciasto jest pyszne. Co prawda autorka robila to ciasto z wisniami, ale ja mialam wtedy w domu jagody

Klaudynkowa kuchnia
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 231

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie . To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół . Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka. Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam

Smaczna Pyza
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 185

niej nieodłączne mleczko kokosowe, uprażone ziarna sezamu i małą ilość oleju z tego cudownego surowca. Efekt końcowy z pewnością i dla Was będzie zaskakujący, a więc jeśli jesteście ciekawi to zapraszamy Was do wypróbowania i tym samym rozgrzania (: : Składniki: (dla 3 osób) 900 ml wywaru warzywnego (lub mięsnego) 400 g nasion suchej  soczewicy 3 średniej wielkości papryczki pepperoni

Symfonia Smaków
Kolorowe szaszłyki 120

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ... dalej

w kuchni i w ogrodzie
Kolorowe szaszłyki 159

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa  Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem. Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła

prawdziwe jedzenie
Śniadaniowa kasza manna 220

Mogę napisać, ze wkrótce na blogu pojawi się na prawdę coś ciekawego, ale nie zdradzam większych szczegółów, bo od tego będzie oddzielny wpis... Kto nie lubi ciepłych i rozgrzewających śniadań? Moją kolejną propozycją jest kasza manna na słodko podana z mnóstwo dodatkami! :) Składniki: 5 łyżek kaszy manny 2 szklanki wody/mleka lub w proporcji 1:1 miód/słodzik 2 śliwki

Truskawkowa Fiesta
Tydzień w moim telefonie XXXXIX 102

widzimy się aż raz  w roku. Na pewno wybaczycie mi to, że przez ten czas na blogu nie będzie się nic działo, ale przygotuje dla Was jakiś ciekawy konkurs za to! Tymczasem przechodząc do zdjęć, zapraszam Was do śledzenia wpisów na FB oraz więcej zdjęć znajdziecie na blogowym Instagram-ie . Cienkie i chrupiące placki ziemniaczane uwielbiam - Aurelka robisz świetne

Magiczne Życie Marty
Ananasowe klopsiki z teriyaki 193

Proste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze

Poezja smaku
Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne razowe na śmietanie, z serem peccorino 176

mleka . W sumie - śmietana to takie gęste i bardziej tłuste mleko więc po co lecieć do sklepu ? Wykorzystałam co było a bułeczki wyszły bardzo delikatne. Ser peccorino nadał im ciekawego posmaku. Kiedyś już wykorzystałam ser w pieczywie przy okazji pieczenia Bułeczek z parmezanem i cebulką , które też były bardzo smaczne. Zobacz koniecznie Grahamki na twarożku ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 163

kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na Tłusty Czwartek 162

specjalnie nie napisałam nowego przepisu, tylko zgromadziłam swoje najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek. Uważam, że przepisów z tej okazji zebrało się już całkiem sporo, więc każdy czytelnik znajdzie coś ciekawego dla siebie, w zależności od tego co preferuje najbardziej Zapewne upiekę dzisiaj róże karnawałowe, gdyż akurat przepisu nie ma na blogu, a pączki zaś kupię w najlepszej lokalnej cukierni, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka pomidorowa z bazylią 124

Dzień dobry! Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika. Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory

Pora coś zjeść
Pomysł na śniadanie - pieczywo na dwa sposoby. 444

dwóch grzanek i jednego tosta, ale równie dobrze mogłyby to być dwa tosty lub cztery grzanki - o takiej samej kaloryczności. Polecam zabawy z tymi składnikami, może wymyślisz coś ciekawego :) Koniecznie się podziel. Życzę smacznego

All My Fit Life
American Chocolate Chip Cookies 176

Chyba każdy z nas lubi ciasteczka z czekoladą. Ja napewno. Nie mówiąc już o moim mężu, który wręcz uwielbia wieczorami je "pochrupać". Zaczęłam więc szukać ciekawego przepisu na American Chocolate Chip Cookies. Trochę bo ciasteczka w tutejszych sklepach do najtańszych nie należą, ale chyba głównie dlatego by sprawdzić czy mi takie ciasteczka wyjdą. Przepis jaki znalazłam pozwala na przygotowanie

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi ruskie 256

szklanką lub specjalną foremką okręgi, na które nakładamy po łyżeczce farszu. Następnie składamy na pół i łączymy brzegi, dokładnie je dociskając. Przy pomocy foremki do pierogów możemy nadać brzegom ciekawy kształt. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Podajemy okraszone skwarkami. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania