przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina 6% firmy Jamar . Fasolka jest łagodna w smaku natomiast goździki nadają ciekawego smaku i aromatu. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej 2 marchewki 2 cebule 0,5 łyżeczki soli Zalewa 0,5 l octu winnego z białego wina
Ala piecze i gotujePomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów wykorzystuję jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo 3-4 ząbki czosnku rozmaryn sól ziołowa cukier olej rzepakowy Rapso listki bazylii Przygotowanie: Pomidory umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasionka. Ułożyć
Ala piecze i gotujejest babka którą najbardziej lubię. Jest wilgotna na zewnątrz i w środku. Dodatek adwokatu sprawia że babka ma bardzo ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna. Składniki: 1 kostka margaryny 100 ml oleju rzepakowego Rapso 100 ml adwokatu 1,5 szk cukru 2 łyżki cukru waniliowego 6 jajek 2 1/4 szk mąki pszennej 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę
Ala piecze i gotujeBarszcz ukraiński w wersji krem. Bardzo oryginalny i ciekawy smak. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany. Składniki: 1 mrożonka barszcz ukraiński 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie: Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem
Ala piecze i gotujeDzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki . Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej
Ala piecze i gotujedzięki temu ciasto będzie wybornie kruche i chrupkie nawet na drugi dzień, a morele ładnie się skarmelizują. Podczas pieczenia morele puszczą sok, który nasączy migdałowe nadzienie nadając mu ciekawego morelowego posmaku. Polecam bardzo! Rustykalna tarta morelowa Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej kasi/masła 1 żółtko
Mia Cucina Sofietalubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście między słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem, to proponuję szynkę parmeńską, jeśli natomiast preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie zwykłej szynki. Aha, bardzo ciekawego smaku nadzieniu nadaje również odrobina czosnku, rozmarynu i miód. Polecam bardzo tą pyszną mieszankę smaków) Inspiracja z tej strony) Tartinki z figami , ricottą i szynką Składniki na kruchy spód
Mia Cucina Sofietasuchymi” ciastami, preferuję te bardziej wilgotne, owocowe lub kremowe. To ciasto miło mnie zaskoczyło. Dzięki ananasowi zyskało delikatny aromat i zostało odpowiednio nasączone, więc nie było zyt suche. Ciekawy efekt smakowy dodała mu również aromatyczna, karmelowa polewa i zanurzone w niej orzechy i owoce. Polecam bardzo. Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami). Ciasto ananasowe z orzechami
Mia Cucina Sofietauraczyć podniebienie czymś słodko-rozgrzewającym! Dzisiejszą słodkością u nas jest nic innego jak panna Tarta, której korzenie sięgają eleganckiej Francji! Francuska tartę w naszym dzisiejszym deserze tworzy bardzo ciekawy duet wraz z amerykańskimi marshmallows , które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może się wydawać bardzo mdły i ciężki, ale w zupełności tak nie jest – ponieważ jedynym dodanym
Symfonia Smakówtroszkę puree z dyni, musiałam więc coś wymyślić. Wykorzystując wszystko co znalazłam w lodówce powstał bardzo smaczny deser - taka pianka z dyni. Pianka ma typowo jesienny kolor i ciekawy smak, dominuje skórka z pomarańczy oraz cynamon. W rzeczywistości jednak deser jest bardzo sycący i nie da się go za dużo zjeść;):) Składniki: szklanka mleka, szklanka śmietany
Z miłości do słodkościPiekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Dla mnie ten chlebek
Z miłości do słodkościdodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam ciasto odrobiną Adwokatu... Inspiracja Spód: 170g ciasteczek typu digestive, 4-5 łyżek masła
Z miłości do słodkościPamietam jeszcze kompot z dyni z dodatkiem octu. To za jego sprawa dynie przekreslilam na dlugie lata. Dopiero teraz zaczynam ja na nowo odkrywac. Razem z Mezem bardzo bylismy ciekawi jej smaku. Pomyslalam, ze zupa na poczatek to dobre, a zarazem bezpieczne rozwiazanie. I coz... zupa bardzo pozytywnie nas zaskoczyla, zasmakowala nie tylko nam, ale i naszej corce, ktora zarzadala
Przysmaki Karolkimiesko nabralo bardzo delikatnego posmaku pomaranczy. Trzeba bardzo uwazac z dodawaniem curry by nie zdominowalo innych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine tej przyprawy mamy szanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczaka male cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych) 1 lyzka kurkumy skladniki na marynate: 2 lyzki plynnego miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki
Przysmaki Karolkimoglaby podzielisc sie ze mna. Niestety o takim ukladzie moge tylko pomarzyc. Ale wracajac do tematu, dziecie w domu caly dzien, pogoda niesprzyjajaca spacerom, cos trzeba wiec zorganizowac ciekawego. Na szybko poszukalam w moich zapiskach jakiegos przepisu na ciasteczka, zagniotlam ciasto i po godzinie przystapilysmy do dziela. Viki miala bardzo wiele radosci z takiego spedzania czasu. Za kazdym razem
Przysmaki Karolki