Wybaczcie, że kolejny makaron w moich propozycjach, ale co zrobić jak się go uwielbia?!!! Tym razem coś mocno ziołowego z pysznym kurczakiem, suszonymi pomidorami i odrobiną ciecierzycy. Ciekawi smaku? Zapraszam serdecznie na obiad! Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki * 2 łyżki oliwy z oliwek * kilka suszonych pomidorów - można użyć oliwy z pomidorów * garść ugotowanej ciecierzycy * duży filet
Magiczne Życie MartyPonownie truskawki na wytrawnie. Tym razem z dodatkiem czarnego pieprzu. Można tez zrobić je na ciepło. Ponieważ są upały ja podaję je jako dodatek do lodów. Ciekawi smaku? Spróbujcie! Składniki : * szklanka truskawek *pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat - można całe ziarenka rozgnieść w moździerzu * kilka lisków świeżej bazylii lub mięty * szczypta soli do smaku * łyżeczka cukru do smaku
Magiczne Życie Martypoprzednim przepisie możecie przeczytać tutaj. Niedawno pokazywałam Wam dietetyczne babeczki biszkoptowe . Postanowiłam upiec je w formie blatów biszkoptowych i przełożyć kremem! Nie byle jakim, bo zrobionym z owsianki :-). Ciekawi? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam Was! Prezentuję Wam kolejną sztandarową propozycję sezonu rabarbarowego. Kompot z dodatkiem jabłek i truskawek oraz przypraw, które dadzą mu miły i ciekawy aromat. Polecam sączyć go przez słomkę w ciepły, letni dzień, nawet z dodatkiem kostek lodu. Doskonałe orzeźwienie. A jeśli ma być jeszcze większe, dodaj do niego nieco mięty. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćlubi chemii w nich zawartej? :-) Dzisiaj mam dla Was prosty przepis jak w domowych warunkach zrobić pianki, które są bardzo zbliżone smakowo do tych, które spotykamy w sklepach. Ciekawi? :-) Zapraszam! Inspiracja AllRecipes . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego... oprócz przepisu, jest również konkurs w którym są do wygrania całkiem fajne nagrody, jesteście ciekawi? Jak pewnie za chwilę zauważycie pod tym krótkim wstępem znajduje się żółty przycisk , gdy go naciśniecie i zalogujecie się do aplikacji pojawi się okienko, gdzie należy dodać zdjęcie. Jakie zdjęcie? Kreatywne zdjęcie wykonanych przez Was muffinek z brzoskwiniami
Pora coś zjeśćŚwiata lub w Almie, a dodatkowo w Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z przyprawami). Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-). Zapraszam! Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza. Pomidory". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! 22.10-25.10 - wielki kulinarny maraton, w którym miałam okazję brać udział :-). Postanowiłam pokrótce streścić Wam co ciekawego działo się w Krakowie w tych dniach. A działo się wiele! PIĄTEK W owym tygodniu odbywały się krakowskie Targi Książki , więc oczywiście nie mogło mnie na nich zabraknąć. Z rana wybrałyśmy się razem z Beatą na miejsce, oczywiście tramwaj
Pora coś zjeśćbyły kameralne, bo uczestniczek było tylko 5 :-) ja, Ilona z bloga Uwielbiam gotować, Sylwia z Ostra na słodko, Agata z My happy kitchen i Natalia z Poezji smaku. Czego ciekawego się dowiedziałyśmy? Co smacznego przygotowałyśmy? Zapraszam do lektury! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćcappuccino w proszku. Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się
Smakołyki Berenikiroku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny, emitowany bez przerwy przez 10 lat. Zmarła w 2004 roku. Nie chcę Was zanudzać, dlatego podaję link do niesamowicie ciekawego i utrzymanego w zabawnym tonie artykułu na temat Julii. Polecam gorąco! http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,7103518,Tu_Julia_Child__Bon_app%C3%A9tit_.html Nie zabrakło też kinowych współczesnych hitów, gdzie postać Julii Child odegrała znaczącą rolę. Między innymi film
W kuchni Karmel-itkisię sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM
W kuchni Karmel-itkidzięki kminowi i jogurtowi naturalnemu nie kończy się to brzydkim zapachem z usta, a i nawet sam placek nie smakuje jak wielgachna cebula. Natomiast kminek nadaje orientalnego charakteru i ciekawego posmaku. Z czystym sumieniem mogę polecić ten zaskakujący placek, który jest nieskomplikowany i bardzo chętnie współpracuje z osobą przygotowującą. INDYJSKI PLACEK CEBULOWY Z KMINEM. /źródło:sieć;/ szklanka mleka 1/2 szklanka
W kuchni Karmel-itkilepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się ze sobą i rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy ognisku, zjadłam mnóstwo
W kuchni Karmel-itkitakie w oleju z cebulką. Musiała Karmel-itka dorzucić swój akcent, swoje trzy grosze, dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru. Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże
W kuchni Karmel-itki