Jeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy
Moniki Smakołykimnie trafiła, kiedy szukałam przepisu na dziczyznę,a było to wiele lat temu :) Można z niej skorzystać w przypadku chudych mięs oraz właśnie dziczyzny, gdyż, oprócz ciekawego smaku, nada mięsu kruchości. A tak zamarynowane mięso można upiec w całości, zrobić gulasz czy szaszłyki. Ja dzisiaj proponuję te ostatnie :) Tym bardziej, że szaszłyki sprawdzą się podczas sylwestrowych imprez.Marynata:2 litry
Codzienna kuchnia niecodziennaMimo suto zastawionego stołu moja propozycja jest świetnym dodatkiem jak również sałatką do samodzielnego skonsumowania. Bazą będzie kapusta pekińska a suszone pomidory wraz z serem LAZUR i cieciorką utworzą ciekawy oryginalny smak. Cieciorka to jedna z popularniejszych roślin zastępujących białko z mięsa, roślina która posiada również bardzo duże ilości kwasu foliowego. Jako ciekawostkę dodam że kwas foliowy uczestniczy w produkcji
Kuchnia PROzdrowotnaszybciej się przegryzą i olej może być stosowany tuż po ostygnięciu. Czosnek niedźwiedzi to niezłe ziółko! Oprócz sporej ilości dobroczynnej siarki, selenu czy zestawu witamin A,C,E zawiera ciekawy związek adenozynę o której musicie poczytać!. Bazą naszej sałatki będzie sałata lodowa i aromatyczna rukola dodamy też fasolę czerwoną i kukurydzę konserwową i tu polecam produkty ekologiczne ze względu
Kuchnia PROzdrowotnaDziś mega szybki ale ciekawy pomysł na twaróg. Na śniadanie w sam raz! a zajmie Ci to 5 minut!. Migdały to naturalny anty stresor i zaraz po orzechach włoskich najlepsza odżywka dla mózgu. Poranki jak zawsze są ciężkie a śniadanie nie może być liche dlatego łączymy twaróg, białą czekoladę i migdały by dały Wam energię na calutki dzień :) Czas
Kuchnia PROzdrowotnaporze ani troszeczkę. Por to imponująco zdrowe warzywko: lekkostrawne, zasadotwórcze, z dużą ilością żelaza i krzemionek, odtruwające organizm. Poza tym kiedy gra pierwsze skrzypce w daniu nadaje mu bardzo ciekawy smak który dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi. Odmiana ryżu basmanti za to jest uważana za jedną z najsmaczniejszych no i na pewno zdrowsza od typu długoziarnistego bądź parabolicznego. Danie potraktujcie
Kuchnia PROzdrowotnaRozanielony, bo gdy go jem zanurzam się w najskrytsze marzenia... Jest taki dobry :) kiedyś robiłam podobny ale z dodatkiem śmietany oraz mięty. Gdyby ktoś był ciekawy poprzedniego przepisu, oto link: deser z kiwi i miętąSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki o smaku kiwki albo agrestu6 kiwiSkładniki mus:4 kiwi2 łyżki cukru pudruPonadto:paczka kwaśnych żelków1
Bon Appetit MałgorzatyTort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1 i 1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)2 łyżki śmietanki
Bon Appetit Małgorzatypierwsze wydanie e-magazyu COOLmag, stworzony przez Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier kawowylikier kokosowylikier kokosowyWszystkie przepisy na likiery
Bon Appetit Małgorzatyzawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki
Kuchnia domowa Aniciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, dodając przyprawę do piernika. Nie wyrabiać długo, przyprawa ma rozejść się po cieście "niedbale", wówczas uzyskamy ciekawy marmurkowy wzór.Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt.Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką.Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, formując roladę.Piec
kolorowotorcikowoziemniaki ze szprotkami i to jeszcze w zapiekance?!", jednakże koniec końców danie okazało się niezwykle interesujące. Może sama receptura nie powala na kolana, ale zapewniam - jej smak jest bardzo ciekawy i pokazuje, że czasami najprostsze połączenia są najlepsze. Samo pochodzenie nazwy potrawy przypisuje się śpiewakowi operowemu - Per Adolfowi "Pelle" Janzonowi, który ponoć kochał jeść i ochrzczenie zapiekanki jego imieniem miało
Food SquareZbliżała się mała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać- i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na zupę migdałową jakiś czas temu znalazłam w gazecie (nie pamiętam której) i wydał mi się na tyle ciekawy, że zapisałam go na małej karteczce- która gdzieś się zapodziała, została zapomniana, a dziś rano przypadkowo wpadła mi w ręce :)Szybko zabrałam się więc do pracy i na śniadanie zupa migdałowa pojawiła się na stole, ale śmiało można ją przygotować
Kraina Miodem Płynącakręcąc nosem :)Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;)))Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ, to już bajka! ;)Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :)* łosoś- 140 g* ogórek
Kraina Miodem Płynąca