ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:553/728)

Słodkie środy - śliwkowe ciasto z nutą kokosu 129

nasza smaczna śliwka gości w pełnym wydaniu! Jest dość niedocenionym owocem. Tym czasem zapraszam wszystkich na pyszne ciasto ze śliwkami w roli głównej  :) Nuta kokosu nada ciekawy smak ... Śliwkowe ciasto z nutą kokosu SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 1 kostka margaryny - 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 140

dodaje taki przepis jednak tak przyrządzona wątróbka właśnie mi smakuje i to nawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 jabłko szklanka mleka sól pieprz olej do smażenia Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 138

kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina wytrawnego wina. Polecam te proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki mięsne z dodatkami 146

Babeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy  powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI:  300 g mięsa mielonego z łopatki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąska z bagietki z pastą serową 146

Dziś zachęcamy do przygotowania szybkiej przekąski z bagietki, serka śmietankowego i warzyw. Przepis jest bardzo prosty a efekt ciekawy. Do wypełnienia bagietek możemy użyć dowolnie skomponowanej pasty. Takie bagietki możemy podać jako imprezową przekąskę lub po prostu zamiast kanapek na kolację. Przekąska z bagietki z pastą serową SKŁADNIKI: 2 małe bagietki pęczek rzodkiewek 3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona koperek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 131

dań. Co prawda cena w porównaniu z tymi w skorupkach jest zaporowa, ale ja lubię mieć w domu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy jakiś ciekawy pomysł na ich wykorzystanie. Do dzisiejszego przepisu wykorzystujemy te gotowe kasztany, ale wkrótce na blogu zaprezentuję sposób na ich przyrządzanie od podstaw, który najbardziej lubię. Mam nadzieję, że też zakochacie się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem 198

Dziś bardzo szybka i łatwa odmiana dla tradycyjnych kotletów z filetu z kurczaka. Takie roladki przygotowuje się dosłownie w kilka minut a efekt smakowy i wizualny jest ciekawy. Polecamy zarówno na codzienny jak i na odświętny obiadek. Roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 10 liści szpinaku 2 plasterki sera feta przyprawa do kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebularze z ciasta francuskiego 130

ciasta francuskiego do przekąsek. Jednocześnie  jest to dowód na to, że jeżeli mamy w domu opakowanie ciasta francuskiego, a do tego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego.  Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone, nie ma to większego znaczenia. Cebularze z ciasta francuskiego SKŁADNIKI

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 187

drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową.  Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która przekazała nam do przetestowania swoje produkty. Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z bobem i prażonymi ziarnami 215

przygotowywane bez użycia tłuszczu ani konserwantów. Połączenie słonecznika z dynią udane, jednak jak dla mnie dodatek konopii siewnych jest tu zbędny, to twarde ziarenka, i uważam, że nie wnoszą ciekawego smaku do mieszanki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 168

Pluszki to rosyjskie bułeczki drożdżowe, które można spotkać z różnymi nadzieniami. Ostatnimi czasy zauważyłam, że stały się one bardzo popularne i postanowiłam również je przygotować. Ich ciekawy kształt bardzo mi się spodobał i początkowo myślałam, że będą trudne do zrobienia, jednak nic bardziej mylnego. Możemy je przygotować z różnymi dodatkami, ja zrobiłam połowę bułeczek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej 303

dodatkiem nuty chrzanu.  Do przygotowania owego dania użyłam musztardy Kieleckiej chrzanowej, którą otrzymałyśmy w ramach współpracy z firmą WSP SPOŁEM   . Dzięki niej danie nabrało wyraźnego, ciekawego smaku.  Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1 łyżeczka musztardy KIELECKIEJ chrzanowej  sól i pieprz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
konkurs walentynkowy 151

kanał  Polsat Food NETWORK chcielibyśmy zaprosić was do walentynkowego konkursu  z   ,,Kulinarnymi  podróżami  z Guyem Fierim”  -  w tle :)  emisje tego ciekawego programu można oglądać codziennie o 12:00 i 23:00 na kanale POLSAT Food Network . Zadanie konkursowe jest bardzo proste :)) ` Wymyśl POTRAWĘ  od SERCA dla  TWOJEGO  FACETA

na gazie
Currywurst, czyli przysmak kuchni niemieckiej 352

ocet, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayenne i 1/2 łyżki sosu Worcestershire (nie jest konieczny, ale pozostawia ciekawy posmak). 2. W między czasie na patelni porządnie przesmażamy kiełbaski - muszą być złociste i chrupiące. 3. Na półmisek wykładamy przygotowany sos, na niego kładziemy kiełbaski, a całość posypujemy od serca przyprawą

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania