niewzruszony, i tak pędzi dalej. Lody kręciłam w duecie z Małgosią (klik) . Myślę, że jeśli chodzi o naszą znajomość, czas nam sprzyja. Im dłużej się znamy, tym bardziej mnie ciekawi. Z każdym jej długim listem czuję, że coraz bardziej się zbliżamy, choć w rzeczy samej świadczą one o tym, jak bardzo jesteśmy odmienne. Jednak, gdyby było inaczej, pewnie nigdy
KUCHARNIAkolejne akcje "w ciemno" i za taką ilość pozytywnej energii, że mogłabym sama upiec te wszystkie chleby , ale na szcz ęście zrobiliście to sami! Na pewno jesteście ciekawi jak wyglądają te wszystkie bochenki! Ze zdjęć, które otrzymałam od większości piekących przygotowałam WSPÓLNĄ GALERIĘ - możecie ją zobaczyć klikając TU - galeria będzie na stałe umieszczona na mojej stronie na Facebooku
KUCHARNIApozwala na bunt. W innym czasie i miejscu nie dałabym się tak wciągnąć, ale tu i teraz podoba mi się. Jest dobrze. Inaczej. Chłonę świat inny niż mój. Inny, ciekawy, inspirujący. Całkiem możliwe, że znajdę w nim przejście do mojego świata, z godzinami beztroski w malinowym chruśniaku i lenistwem na tarasie. Byłby to układ idealny. Z furtką
KUCHARNIAponieważ ich receptura jest bardzo skomplikowana. Joasia z Book me a cookie zaprosiła 10 blogerek, w tym mnie, do upieczenia naszych "kłopotków" i pokazania ich Czytelnikom. Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda Malownicze, mam dla Was 2 egzemplarze książki Magdaleny Kordel . Co trzeba zrobić, aby ją otrzymać? W komentarzu pod postem napiszcie, jakie jest Wasze wymarzone miejsce, w którym znikają
KUCHARNIAbardzo je lubię,bo w swoim składzie mają niestety multum tłuszczu,które nie służą naszemu zdrowiu.Jednak dla odmiany warto czasem kupić serek topiony "light" i zrobić pastę szprotkową.Ten ciekawy przepis znalazłam u Hanny Szymanderskiej.Drugi składnik pasty to szprotki i są jak najbardziej godne polecenia.To świetne źródło witaminy A i D,mają dużo białka ,kwasów omega-3 i bogactwo wapnia.Rybki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz
My Culinary Artmarchewka do obiadu? Jeszcze wczoraj powiedziałabym - odpada... Na szczęście nie gotuję tylko dla siebie, dzięki czemu w ogóle zrealizowałam ten przepis. ;-) Niby zwykłe, proste składniki a efekt bardzo ciekawy. Koleżanka poradziła mi by dodać coś, co przełamie słodki smak, dodałam więc ocet balsamiczny, ale myślę, że z sokiem cytrynowym byłyby równie smaczne. Można przygotować je wcześniej i odgrzać tuż przed
Szefowa kuchnisię w ustach i naprawdę przepyszny! Jeszcze dodatkowy plus jest za to, że jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym krokancie , który nadaje ciekawego smaku całości, ale z samą polewą sernik będzie smakował równie wybornie :) Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka, poprzez co wygląda atrakcyjnie nawet
Kraina Miodem Płynącawięc dotarcie do niego nie sprawia żadnych trudności. Wnętrze lokalu jest przytulne i interesujące. W wystroju lokalu dominują czerwone cegły, szare ściany i drewniane stoły. Lokal posiada również kilka ciekawy elementów stylistycznych takich jak kinkiety zrobione z kapeluszy w stylu Chaplina czy kącik do czytania. Wszystko to jednak pasuje do siebie i jest przyjemne dla oka. Ewent organizowany był
Projekty ze smakiemczas przygotowań do godziny, lub wysmażyć ją do odpowiedniej konsystencji, co trwa ok. 30 minut jednego dnia + 1,5 godziny następnego dnia. W obydwu przypadkach otrzymamy ciekawy produkt, choć dłuższe smażenie daje bogatszy smak i aromat. Czas przygotowania: uzależniony od wybranej metody smażenia Składniki: 2 kg pomarańczy, 400 g cukru
SzczyptaSmaQniemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym
BaRepasogniu warzywne wywary; jest to jednak jak najbardziej zupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół łyżeczki KURKUMY
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWitam ! Ostatnimi czasy stałem się wielkim fanem makaronów ! Szczególnie do moich kubków smakowych trafił makaron jajeczny typu "wstegi" z biedronki. :) Chciałbym wam podać ciekawy przepis na stworzenie posiłku dla bliskiej osoby z tym oto makaronem. No to zaczynajmy ! Składniki : Makaron wstegi z Biedronki 1 pojedyńcza pierś z kurczaka Śmietana Oliwa (olej) łyżka masła Około 10 pieczarek 1 cebulka Bazylia Przyprawy
Wspólne smakizaliczyć ją do tych błyskawicznych, które robimy mając do dyspozycji niewiele czasu. Nie jestem zwolenniczka tzw. chińskich zupek, ale czasem można je wykorzystać do stworzenia ciekawego dania :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna