dlatego trochę je zmodyfikowałem. Sezon na dynie uważa się za otwarty, kiedy jej cena za kilogram oscyluje w okolicy 2 zł. Wtedy właśnie wkraczam ja :) Dynia to bardzo ciekawe warzywo, bo można je użyć w daniach wytrawnych oraz słodkich. Niestety ze względu na charakterystyczny smak jest również kontrowersyjna. Na korzyść dyni, jeśli chodzi o pojawienie się
Kryzysowa Książka Kucharskapisałem w poprzednim poście w tym roku będzie modna kuchnia afrykańska. Przy czym głównie chodzi o ciekawe mieszanki przypraw. Jedną z nich jest jest berbere. W sumie co twórca to berbere, dlatego każdy robi ją po swojemu. Mieszanka jest charakterystyczna dla Etiopii. To taki kraj na wschodnim wybrzeżu Afryki. Jednym z bardziej znanych trendów związanych z tym krajem
Kryzysowa Książka Kucharskatemat życia codziennego, a następnie przepis. Do tego wskazówki z zeszytu mamy :) Same historyjki wiele nam mówią o kulturze francuskiej i nie mówię tu tylko o kuchni. Bardzo ciekawa historia jest o zderzeniu cywilizacji(...)kiedy Marie próbuje australijskim znajomym podać foie gras :) Reasumując jest to bardzo udane połączenie bloga, książki kucharskiej oraz zeszytu z przepisami. Zdecydowanie polecam! Wybrałem sobie nawet jeden bardzo ciekawy przepis - ratatouille. I czego się tam dowiedziałem? Ratatouille jest specjałem z południowej Francji, a zwłaszcza z Nicei, chociaż ma swój odpowiednik również w innych państwach śródziemnomorskich. Touiller oznacza rzucać
Kryzysowa Książka Kucharskafilmie "Władca północy" z Lee Marvinem w roli głównej, albo w " Wagon towarowy Bertha" Martina Scorsese, który miał podobno nieudawane sceny łóżkowe i był oparty na faktach. Co ciekawe filozofia hobo nadal króluje w świadomości wielu Amerykanów, którzy, zupełnie inaczej niż Polacy czekający 25 lat na spółdzielcze mieszkanie i osiadający w nim na stałe, dość często zmieniają swoje
Kryzysowa Książka Kucharskaznane z dwóch rzeczy: Kalibabki i Filipinek :) Ja bym jeszcze dodał bardzo znanego kucharza jakim był Rzeźnik z Niebuszewa, który przerabiał ludzi na wędliny. W ogóle to bardzo ciekawe miasto. Główne place miasta, (nie mylić z rynkiem, bo tego w trzecim co do wielkości mieście w Polsce nie uświadczymy) nie dość, że wzorowane na paryskich rondach z ulicami
Kryzysowa Książka Kucharskakolei lubiane przeze mnie, dziki. Tu będzie mała dygresja i trochę emocjonalnego ekshibicjonizmu o tym dlaczego tak bardzo lubię dziki. Przede wszystkim dlatego, że są to zwierzęta, bardzo ciekawe z kryzysowego punktu widzenia, bo posiadają doskonale zdolności adaptacyjne, dzięki czemu potrafią się odnaleźć prawie w każdym środowisko. Co niewątpliwie świadczy o ich mądrości. Zawsze powtarzałem, że gdybym miał
Kryzysowa Książka Kucharskajego żona w pod warszawskich Włochach. Było tam tyle opowieści, że mógłbym siedzieć do rana. Tym bardziej, że umysły bardzo świeże. Trochę musiałem okroić rzecz jasna, trochę dodałem ciekawych rzeczy poza tematem jedzenia. W każdym razi zapraszam do lektury i do zapoznania się z przepisem. Osoby: - Kryzysowa Książka Kucharska - w skrócie K - Pan Włodzimierz - w skrócie W - Pani Halina
Kryzysowa Książka Kucharskazapraszam Was na moje ulubione śniadanie. Ostatnio shakshuka bardzo często gości w moim menu. Dziś w wersji z kalerosse™ . Kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu. Zaskakujące, piękne i ciekawe w smaku. Dla mnie ważne jest to, że nie czuć goryczki. Kalerosse™ jest bardzo zdrowe. Posiada 2 razy więcej witaminy B6 i C niż w brukselce. Zawiera również duże
Moja pasja smakuPrzepisów na dania z papryką można znaleźć u mnie na blogu naprawdę wiele. Ale to warzywo zdecydowanie najbardziej pasuje mi w zupie. Nadaje jej bardzo ciekawy smak. Zupa cygańska to bardzo ciekawa propozycja na obiad w chłodne dni. A, że w tym tygodniu podobno wraca zima to miska gorącej, rozgrzewającej zupy przyda się jak najbardziej. Składniki
Pobite gary BarbaryNigdy wcześniej nie pomyślałabym, że połączenie sera feta z fasolką szparagową może być tak smaczne! Delikatna i lekko słodkawa fasolka w parze ze słonym serem daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe – koniecznie spróbujcie! Sprawdzi się, jako dodatek do dań głównych, bądź też jako oddzielne danie/przystawka. Zobaczcie też: Sałatka z brokułem i serem feta Tarta ze szpinakiem i serem
Kuchnia Bazyliizastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ. Wpis powstał we współpracy z marką Fit&Easy. Składniki: Czytaj dalej... Artykuł Risotto
Pasja Smakuobjęcie - tą informację możemy przeczytać na etykiecie każdego wina marki Panul. Właśnie to hasło było motorem organizacji naszego spotkania - aby zbliżyć się do ludzi, lepiej się poznać, nawiązać ciekawe relacje i znajomości, bo... wino jednoczy ;) i rozluźnia kontakty międzyludzkie - mission successfully completed ;) W celach promocyjnych dla marki Panul przygotowałam przepis na fantastyczny pasztet warstwowy, który doskonale komponuje się
Kolorowy Przepisownikmożemy przygotować pyszną sałatkę dla niezapowiedzianych gości lub do przekąszenia na imprezie pomiędzy ciepłymi posiłkami czy deserami. Stół bez sałatki jest... pusty! Przepisy na sałatki są o tyle ciekawe, że... nie trzeba trzymać się przepisu :) bardzo często okazuje się, że brakuje nam jakiegoś składnika, a wystarczy pomyśleć, poszukać i zastąpić go innym, by znaną sałatkę odmienić i otrzymać
Kolorowy PrzepisownikPoniżej możecie sprawdzić ich składy. W przypadki tych produktów zastosuję jedną, zbiorczą recenzję, aby uniknąć powtarzalności. Każde opakowanie to 100 g czystego owocowego, owocowo-warzywnego musu. Smaki są ciekawe, niektóre połączenia bardziej intrygujące, inne mniej. Musy mają raczej bardziej płynną konsystencję, ale na pewno gęstszą niż soki/napoje itd. Mają naturalny smak, niektóre są mniej słodkie, a inne bardziej
Zdrowie na języku :PBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć
Passions hobbies life