ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:105/728)

Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu 207

duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta masa i zdejmij z ognia do ostygnięcia

Niezły Młynek
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 157

zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie.  Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne aromatu z południa Włoch, klasyki z Toskanii, ciekawe wina z północy – Alto Adige, Piemontu i Veneto. Ale również butelki z wybranych winnic europejskich – mineralne niemieckie rieslingi, dobre francuskie Chablis i wina z Bordeaux, hiszpańską Rioję i Portugalskie

królestwo garów
Jogurtowe gofry 233

pieczenia  50 g cukru trzcinowego małe opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli trochę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy  i cukier puder do oprószenia gofrów   Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa

Niezły Młynek
Kokosowa zupa z kurczakiem. 182

Ostatnio przyłapałam Maćka w centrum handlowym na zakupach. Zerkam do koszyka, a tam produkty mające ścisły związek z  kokosowym tygodniem ;) Ciekawe co z nich pysznego wyczaruje? :) Była tam też doniczka z tajską bazylią, którą niegdyś otrzymałam w prezencie od pewnej sympatycznej osoby, a którą to poprzez własne niedbalstwo odprawiłam na tamten świat ;) Miała zapewne służyć mi całe

zadanie-gotowanie
Mrożona bita śmietana z pestkami i olejem z pestek dyni 191

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com W tamtym roku zrobiłam mnóstwo domowych lodów! Zbliża się lato, więc na blogu pojawią się różne ciekawe przepisy, a tymczasem chcę Wam zaprezentować szybki i prosty deser oraz ukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się

Di gotuje
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 179

Jaka szkoda... Pomysł na tę tartę znalazłam w magazynie Spis bedre , nr 5/2016, który tak mi się spodobał, że kupiłam już kilka numerów pod rząd. Apetyczne zdjęcia i ciekawe przepisy, które mam ochotę wypróbować od razu. Wiele z nich przygotowuję, gdy mam trochę czasu; są to jednak z reguły dania obiadowe, które nie mają swojego miejsca na blogu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trampki - kolorowo i kwiatowo na wiosnę! 199

trampek. I znowu zostawiłam na noc do wyschnięcia.  Krok trzeci. Prasowanie trampek. I to wcale nie jest śmieszne.  Ani łatwe...  Ale za to z pewnością ciekawe doświadczenie :) Ustawiamy żelazko na dwie kropki (jedwab/wełna) - zależy od ustawień żelazka. Oczywiście bez pary, bo ona jest tu niepotrzebna.  Prasujemy najlepiej na desce do prasowania rękawów

dobra gospodyni dom wesołym czyni
"Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D' Acampo 157

danie było smaczne, ja się nie śpieszyłam, więc i tak warto :)) Co mnie zaciekawiło szczególnie, nie wiem. Z każdego działu kilka przepisów, bo tak jak pisałam są bardzo ciekawe i smacznie wyglądają :)), no dania z makaronem spróbowałabym wszystkie he, he :)), akurat zdjęcia tego działu nie zrobiłam, ale makarony kuszą :) Zaciekawiły mnie też bardzo kotlety z łososia i szpinaku

kruche babeczki
Zupa pomidorowa z pieczoną czerwoną papryką 165

Kiedy pisałam o książce Gino D'Acampo to wspomniałam, że wiele przepisów wykorzystam, bo są ciekawe i smaczne. Kolejnym wykorzystanym przepisem jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia

kruche babeczki
Hummus z bobu i zielonej pasty curry 315

harissą , warzywami (bardzo dobrze smakuje z zielonym ogórkiem i rzodkiewką), spróbujcie też do grillowanych warzyw lub karkówki. Co tu dużo mówić: palce lizać! ps. Pewnie ciekawi Was dlaczego dodaję zielone curry - nadaje ciekawej orzeźwiającej nuty - zupełnie innej, niż cytryna lub limonka. Smacznego

Ale Proste
FARMABLOGERÓW – FARMA ILUZJI 164

środka, a tam już nic nie jest takie jak na zewnątrz. Głowa staję się opozycją do nóg, trudno tam utrzymać równowagę. Następnie był labirynt z luster – to też ciekawe przeżycie, polecam i dzieciom i dorosłym. Dużo śmiechu dostarczyła nam też sesja w krzywych zwierciadłach i wizyta w pokoju Amesa, gdzie byłem malutki przy mojej córce. Laserowa misja

Markowy smak
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym i anchois 139

Składniki:  4 ugotowane na twardo jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula dymka pęczek świeżej pietruszki anchois do smaku (użyłam 4) pieprz świeżo zmielony duża łyżka majonezu Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie :  jajka obierz i posiekaj na drobno, dodaj pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka i cebulę, posiekaną pietruszkę i anchois. Wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i dodaj majonez

Niezły Młynek
3 powody, dla których warto jeść szparagi | Właściwości szparagów 181

także dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit. 2. Szparagi to skarbnica witamin Zawierają witaminy z grup A, B1, B2, E, C, a także żelazo, magnez, potas. Co ciekawe, główki szparagów zawierają więcej witaminy C, niż cytryna. Szparagi są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Kobiety w ciąży powinny także spożywać szparagi, ponieważ są one źródłem kwasu foliowego

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym 188

łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 1 duża szalotka 400 g pomidorów w całości (1 puszka) 1 łyżka cukru trzcinowego garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Kurczaka kroimy w małą kostkę i obsmażamy na oliwie, na złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak sparzmy wrzątkiem, aż zmniejszy swoją

Niezły Młynek
Schab po bałkańsku 173

Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli

Apetyczna babeczka