Zielone tajskie curry z krewetkami (choć można krewetki zamienić choćby na kurczaka) pochodzi z centralnej Tajlandii. Jego „zieleń” bierze się z zielonych papryczek chili, a co ciekawe – w oryginalnej nazwie (Thai: แกงเขียวหวาน , rtgs : kaeng khiao wan) słowo „wan” odnosi się do „słodkości” koloru. Cała potrawa – zielone tajskie curry z krewetkami
Pociąg Do Kuchniantocyjanów, wapnia, żelaza i witamin, szczególnie A, C, B1 i B2. Natomiast do przygotowania drugiej miseczki wybrałam dżem z dzikiej róży. Jest ona wyjątkowo bogata w witaminę C, co ciekawe, ma jej więcej niż cytrusy, dzięki czemu wspomaga naszą odporność. Podobnie, jak czarny bez, dzika róża zawiera witaminę A, B1 i B2, a ponadto
Quinoa Raz!tego było. Mniej cukru, słodyczy, kawy, a wiecej ruchu na świeżym powietrzu, spacerów. Więcej witamin, warzyw, dobrej oliwy, świeżych zioł. Niby proste, ale zobaczymy jak się to sprawdzi. Ciekawe, jakie macie postanowienia
dolcevitainmykitchenjednolitej instrukcji , która dokładnie wyjaśni nam jak wychowywać dziecko. Cóż, to byłoby za proste! Jednakże sądzę, że zawsze warto doskonalić się w roli rodzica , poczytać i dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, które mogą ułatwić bycie dobrym, ale nie idealnym (bo takowy nie istnieje) rodzicem. Szczęśliwe dziecko potrzebuje miłości oraz spokojnych i pewnych siebie rodziców. To pierwsze większość posiada(...)książka jest dla Was. Kilka słów o książce... Książka składa się z kilku słów od autorek i 12 rozdziałów , które są opisane w sposób zrozumiały i bardzo ciekawy - tak jakby w stylu luźnej rozmowy, gdzie są pytania i odpowiedzi. Dodatkowo w książce zamieszone są zabawne ilustracje , które umilają nam czytanie i sprawiają, że czyta się ją praktycznie jednym tchem
Di gotujeprzecieru pomidorowego jest akceptowalnym kompromisem. Jeśli jednak „zwykła” zupa pomidorowa z kluskami, makaronem lub ryżem wydaje Wam się już po prostu nudna, to jest ratunek. Istnieją bowiem inne ciekawe warianty, a wśród nich wersja z mięsnymi klopsikami. Coś jakby zupa klopsowa w wersji pomidorowej. Nie jest to danie zupełnie w Polsce nieznane, ale chyba niespecjalnie popularne – a szkoda
Kulinarna Pokusatakie gło s y zaczynam słyszeć: "Ej, Paweł, a może by ś tak zmieszał mąkę pszenną z płatkami owsianymi, zamiast wody dał mleko, do tego trochę miodu... Ciekawe co z tego wyjdzie...?". Pamiętajcie o jednej podstawowej zasadzie: nigdy nie ignorujcie głosów w głowie :) Pomysł zatem szybko spisałem na kartkę, po pracy rączo pogalopowałem do domu
Marder&Marder Manufacturemaśle, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron, aż nabiorą złotego koloru z brązowymi plamkami. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Teraz już zaczynam czekać na wiosnę. Ciekawe, kiedy się doczekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabcie, gdy tylko łapał nas jakiś katar. Z kolei morele zawierają beta-karoten, silny przeciwutleniacz chroniący nas przed wolnymi rodnikami, przypisuje się im działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Co ciekawe są one ważnym składnikiem diety ludu Hunzów, znanych z długowieczności i doskonałego zdrowia. Ponadto morele podobnie, jak rokitnik polecane są na nadkwasotę. Zimą nie mamy, aż tak dużego
Quinoa Raz!smaki. Batoniki są przygotowywane bez użycia cukru i syropów. Wyglądem różnią się od podobnych słodkości, bowiem możesz dokładnie zobaczyć co "siedzi w środku" każdego batona. Smaki są bardzo ciekawe, także zapraszam poniżej do zapoznania się z tymi zdrowymi słodkościami. Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia :) Na początku otrzymałam batoniki w tych ciemniejszych opakowaniach, następnie dosłano mi nowy
Zdrowie na języku :Pklapa. To znaczy ciasto nadal jest szybkie i łatwe, ale wyszedł zakalec. Ciasto robiłam według przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią” i co ciekawe moje ostatnie ciasto, też z tej książki, również wyszło lekko zakalcowate ( tutaj odsyłam was do przepisu). I stąd właśnie ten spisek. Nie wiem czy jakieś proporcje w tych przepisach
Relaxtimewitaminy...no wiadomo, surowe ma więcej witamin. Czasami trzeba przemycać pewne wartości odżywcze, i tak to robimy. Zupy kochamy w każdej postaci. Nam ta propozycja ogromnie posmakowała. Ciekawe, czy Wam też przypadnie do gustu. Składniki 3 łyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków
R'n'G Kitchenśrodku. Takie pamiętam z dzieciństwa...moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej:). Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona
Zasmakuj Kuchnimomentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowej miseczki przekładamy naszą sałatkę polewamy oliwą z suszonych pomidorów i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego! Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą metalową
Podróż w kulinariabył pyszny obiad! Ciekawe, czy tak bym powiedziała mając lat 5, gdybym dostała w przedszkolu szpinako-nie-wiadomo-co. Wiele osób teraz odkrywa szpinak na nowo, przekonuje się, że nie musi on wcale być zieloną nieapetyczną papką. Moje dzieciństwo obeszło się bez szpinaku, szczęściara:) Nawet nie żałuje, szczególnie gdy czytam, że wcale nie jest on aż taką skarbnicą
Obiad gotowy