ciasto - 164325 przepisów (strona:6216/10955)

Sałatka z łososiem i gruszką 198

Lubię czasem zrobić sałatkę inną niż z klasycznych warzyw. Jest to świetne rozwiązanie na śniadanie i kolację. Do gustu mocno przypadła mi sałatka z wędzonym łososiem

Emskie Smaki
Zupa rybna 171

Zaleca się, by spożywać ryby częściej niż jedynie raz w tygodniu, jednak jak odmienić klasycznego fileta w panierce? Sposób jest prosty- można przygotować z niego pyszną

PysiaGotuje.pl
Herbaty mrożone 147

  Wczoraj wróciliśmy znowu do balkonowania , a dziś również się na to zapowiada. Dlatego z mam dwie świetne propozycje na mrożoną herbatę, która umili Wam ploteczki

Niezły Młynek
Kawowe w czekoladzie 166

Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao i gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę

przepisy- Milki
Chlebki do żurku. 196

oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania chlebów Wykonanie: Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić mikserem z hakami. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Odgazować i podzielić na 3 części. Z każdej części, uformować okrągły bochenek. Chlebki ułożyć

Agusiowe smakołyki
Flaczki z boczniaków 161

Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów i warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, które urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi

Oryginalny smak
Pancakes na mleku i jogurcie 333

Dolewamy jogurt, mleko, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz oleju lub rozpuszczone masło i miksujemy do połączenia. Na koniec partiami dodajemy mąką miksując na małych obrotach do połączenia składników. Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, tłuszcz jest już w cieście) małe placuszki – ja nakładam po łyżce masy na patelnię. Placuszki odwracamy

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka z białą czekoladą 206

Następnie do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę lub olej kokosowy, potem wbij 2 jajka. Białą czekoladę drobno posiekaj, dodaj ją do pozostałych składników. Następnie zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Potem z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze, zachowując odstępy między ciasteczkami. Następnie każde ciastko lekko spłaszcz za pomocą widelca

365 dni dookoła kuchni
Cywilizacyjna przebogata historia gastronomii 142

nimi północne tradycje kulinarne. Należy wiedzieć, że bardzo dużą rolę w kształtowaniu się ekstrawaganckiej i wyjątkowej kuchni francuskiej odegrały stosunki utrzymywane z Imperium Otomańskim, skąd przybyło między innymi ciasto francuskie (oryginalnie: greckie ciasto filo, „phyllo”). Jako ciekawostkę warto powiedzieć, że był to ulubiony przysmak wychowanej w Wiedniu Marii Antoniny. A następne podczas kolejnych upływających wieków doskonalono sztukę kulinarną, co zaowocowało

ProstePesto.pl
Bułeczki z bitą śmietaną 284

Wczoraj zrobiłam i już prawie wszystkie zjedzone, a na dodatek już mój mąż zapowiedział , że mam znów takie same zrobić, tylko takie samo ciasto hehe.Moi domownicy wiedzą, że ja nie lubię robić cały czas z tego samego przepisu,a ja po prostu lubię testować nowe przepisy.Ale uwierzcie mi, te bułeczki rozpływają się w ustach, są tak pyszne, że można jeść(...)składników. Wyrobić  3 min/Interwał.] Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości), Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować , wycinać kółka np szklanką lub okrągłą foremką.Każdy kawałek rozwałkować na ciut większy placek, lekko skropić olejem i złożyć na połowę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Blachę

Moje domowe kucharzenie
Indie - Słodkie kule z mąki z ciecierzycy (Besan ladoo) 218

smażymy przez kolejne 3-4 minuty. 3) Dodajemy wodę różaną, wodę i przyprawy. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10-15 minut, aż wystygnie. 4) Z ciasta formujemy kulki (1 kulka to mniej więcej 1 łyżka ciasta). Uformowane kulki posypujemy zmielonymi pistacjami. Możemy podać jako dodatek do indyjskiej herbatki -  masala chai . Przechowujemy w lodówce

Roślinożerni urlopowicze
Angielski bułeczki scones na kefirze (Scones - panini inglesi) 198

proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, rozcieramy je palcami i mieszamy z suchymi składnikami.  Na samym końcu dodajemy kefir (lub maślankę), dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na wysokość 3 cm i wykrawamy kółka o szerokości 6 cm. Bułeczki układamy na formie pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut do uzyskania złotego koloru

La grande e la piccola cuoca
Ekspresowe bułeczki 225

mleka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli  Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. . [ Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym thermomiksa  30 sek /obr. 4  ,a następnie  3 min/ Interwał ]  Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania