ciasto - 164325 przepisów (strona:6217/10955)

Rogaliki krucho drożdżowe 138

Rogaliki krucho drożdżowe to śliczne, małe słodkości dla każdego łasucha. Są połączeniem ciasta drożdżowego i kruchego. A do tego możesz je nadziewać zarówno marmoladą, czekoladą, czy nawet kawałkiem jabłka. - bez dodatku jajek - tylko kilka składników na ciasto - na drożdżach świeżych lub suszonych

AniaGotuje.pl
Sałatka z tortellini i ananasem 627

pracy. Możecie użyć tortellini z dowolnym nadzieniem. Ja wykorzystałem tortellini z włoską szynką. Dodatek ananasa sprawi, że nabierze ona delikatnie słodkiego smaku. Tortellini to rodzaj włoskich pierożków robionych z ciasta makaronowego. Są one wypełnione nadzieniem mięsnym, serowym albo grzybowym. Podawane są we Włoszech z sosem, albo oliwa i parmezanem. W Polsce tortellin i można kupić z różnym nadzieniem. Coraz bardziej(...)popularne są te, które znajdziemy w lodówkach, z krótką datą ważności robione ze świeżego ciasta. Warto sprawdzić: Sałatka z makaronem tortellini i szynką Składniki na sałatkę pierożki tortellini (250g) mały por 200g kukurydzy koperek 4-5 plastrów ananasa 3 łyżki majonezu sól pieprz 100g tartej mozzarelli Przeczytaj przepis na: Sałatka z szynką i tortellini Sałatka z tortellini i ananasem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTECZKA ZIARNA KAWY – idealne do kawy z 2CAFE.PL 158

czubata łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * wanilia ( ziarna ) – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki suche przesiewamy ze sobą, dodajemy żółtko, ziarenka wanilii oraz masło, szybko zagniatamy. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy po kawałeczku i rolujemy owalny kształt. Za pomocą patyczka robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 140

już w książce kucharskiej przepisami ze starożytnego Rzymu  O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć  (łac.  De re coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa  custard  – francuskie określenie  croustade  pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej

smakowitehistorie.com
Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka 218

cesarzowej Sisi Już od świtu nad kamienicą pod numerem 14 przy głównym deptaku miasta, reprezentacyjnym Kohlmarkcie, tuż przy bramie prowadzącej do Hofburga – dawnej cesarskiej rezydencji – unosi się zapach świeżego ciasta i gorącej czekolady. To znak, że cukiernicy z Demel K&K Hofzuckerbäckerei (czyli Nadwornej Cukierni Cesarskiej i Królewskiej Demel) szykują słodkości, które dziś będą czarować podniebienia wiedeńczyków i turystów(...)wiedeńska kawiarnia, to także restauracja. Zamawiamy więc sznycla po wiedeńsku – wykrojonego z najlepszego kawałka cielęciny, rozbitego cieniutko i usmażonego na prawdziwym maśle. A na deser Apfelstrudel i Kaiserschmarrn – skrawki ciasta posypane cukrem pudrem i polane konfiturą, które zrozpaczony nadworny kucharz podał cesarzowi, gdy nie udał mu się omlet, a nie miał już w spiżarni więcej jajek. Tak powstał ulubiony deser

smakowitehistorie.com
Chleb- prosty przepis 179

cukier, drożdże, wlać wodę i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 min. Po tym czasie dodać mąkę sól i wymieszać całość łyżką drewnianą by składniki dobrze się połączyły Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min. Po wyrośnięciu można naciąć bochenek z wierzchu ostrym nożem lub żyletką Naczynie ( u mnie(...)średnicy 24 cm) wysmarować najlepiej smalcem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, nakryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika i włączyć grzanie na 190*C, gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę to piec chleb  przez 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb jeszcze przez 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Gorący bochenek wyjąć do wystudzenia na kratkę. przepis

Proste Potrawy
ORZECHOWE GOFRY (Z MASŁEM ORZECHOWYM) 119

Dziś proponuję Wam gofry, ale w ciut innej odsłonie. Wystarczyło do ciasta dodać masło orzechowe a gofry zjadła nawet moja córka, która jak twierdzi, nie lubi orzechów :) Pyszne, delikatne, idealne na przekąskę, na piknik, czy spacer. Chwila pracy a efekt wow :) Składniki: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 3 łyżki masła orzechowego (użyłam pasty orzechowej crunchy  Radix- bis ) * 2 jajka(...)proszku do pieczenia * 1 łyżka oleju Wykonanie: Masło orzechowe i całe jajka wymieszać w misce mikserem. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać mikserem. Gofrownicę nagrzać. Łyżką wylewać porcje ciasta, piec gofry kilka minut (czas pieczenia zależny jest od gofrownicy i jej mocy

Zrób to smacznie
Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów 247

dodatkami. Owsiane ciasteczka z żurawiną Proste, pyszne, owsiane ciasteczka z dodatkiem lekko kwaskowatej żurawiny, to idealna propozycja na prosty deser. Tu nie trzeba ani miksera, nie trzeba też chłodzić ciasta. Mieszamy składniki i … pieczemy. Prosto i smacznie. Składniki: (na około 14-15 sztuk) 1,5 szklanki płatów owsianych 100 g masła 3,5 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka(...)wsypujemy płatki owsiane, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy rozpuszczone masło. Całość mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy posiekaną żurawinę i znów mieszamy. Miskę z ciastem odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie nabieramy około łyżki masy, lekko spłaszczaj w dłoniach (dłonie co jakiś czas warto przemyć zimną wodą) i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Słodkie okruszki
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 125

już w książce kucharskiej przepisami ze starożytnego Rzymu  O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć  (łac.  De re coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa  custard  – francuskie określenie  croustade  pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej

smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 131

Rumunii zjemy  găluşcă, a w Serbii  galuška. Ale te najlepsze robi się właśnie w górskim regionie Małej i Wielkiej Fatry.  Drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego przecierane są drewnianą łyżką przez specjalne sito wprost na osolony wrzątek. Podawane z bryndzą (serem z mleka owczego) stanowią tradycyjne danie z biednych, górskich regionów. A polane(...)misce. Po 5 minutach odlej wodę z ziemniaków i odciśnij. Do startych ziemniaków dodaj jajko, sól i mąkę. Mieszaj, ażmasa zgęstnieje tak, że łyżka będzie stała pionowo. Gotowe ciasto przecieramy przez sito do halušków (jeśli nie mamy sita do halušków, wystarczy zrobić duże otwory w pudełku np. po jogurcie) prosto na wrzącą, osoloną wodę. Poczekaj aż wypłyną i po minucie

smakowitehistorie.com
Kasza Manna 126

pamiętam z dzieciństwa smak zupy grysikowej (rosołu ze świeżą kaszą manną), którego zapach wypełniał całą kuchnię a delikatna struktura sprawiała, że sam rozpływał się w ustach :). A na deser ciasto grysikowe , które było specjałem mojej mamy. Chyba każde dziecko lubi takie frykasy. Niestety mam wrażenie, że obecnie kasza manna jest niezmiernie nie doceniana. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie Kasza dobrej(...)mannej można przygotować wspaniałą masę do tortów tzw.: masę grysikową . Kasza manna wykazuje właściwości higroskopijne, doskonale chłonie wodę , dlatego świetnie nadaje się jako substancja wiążąca do rożnego rodzaju sosów, ciast, babek, ciasteczek, deserów, klusek, kotletów. Może być przyrządzana na śniadanie, obiad, kolację, deser, dodatek do potraw lub jako samodzielne danie. Kasza w wersji śniadaniowej to bardzo popularna zupa mleczna , której

SmartBake.pl
Biszkopt miętowy 188

Biszkopt miętowy powstał, gdy znudzona ciastem „leśny mech” pomyślałam o zmianie. Przecież mamy tyle zielonych ziół dookoła, czy naprawdę tylko szpinak nadaje się do ciasta? Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Wyszło super Pulchny, aromatyczny, właśnie taki jaki powinien być. Biszkopt miętowy połączyłam z biszkoptem czekoladowym. Przepis znajdziesz tutaj . Do tego śmietanowa masa truskawkowa (z truskawek liofilizowanych, ponieważ akurat

SmartBake.pl
Biszkopt Genueński 120

piany dodajemy przesianą mąkę. Po łyżce, dokładnie mieszając za każdym razem. Nie dodajemy zbyt dużo jednocześnie, ponieważ piana może osiąść pod wpływem ciężaru mąki. Ostudzone masło dodajemy strumieniem do ciasta. Mieszamy wszystkie składniki, tylko do ich połączenia. Wylewamy ciasto do przygotowanej blaszki. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 40 min w temp 170*C. Notes Do biszkoptu genueńskiego dla bardziej

SmartBake.pl
Babeczki dyniowe 138

kilka przetrwało do sesji fotograficznej. Dzięki czemu dzisiaj mogę podzielić się z wami przepisem na te cudowne smakołyki. Babeczki , po angielsku cupcakes (proszę nie mylić z muffinkami) to małe ciasta wielkości filiżanki. Idealne do zaserwowania jako jedna porcja dla jednej osoby. Wierzch idealnej babeczki powinien być płaski lub lekko, równomiernie zaokrąglony . Dzięki temu babeczki znakomicie nadają się do dekorowania kremem(...)dodaj połowę mleka. Mieszaj tylko przez chwilę, aż do połączenia się składników. Dodaj drugą połowę suchych składników i resztę mleka. Mieszaj krótko tylko do połączenia składników. Aby dobrze wymieszać ciasto ściągaj jego nadmiar ze ścianek i dna naczynia. Napełnij foremki w ⅔ ich wysokości. Piecz babeczki w temperaturze 180*C, w piekarniku z termoobiegiem przez 14-16 minut. Pod koniec pieczenia

SmartBake.pl
Jak wykonać czekoladowe gniazdo? 145

Czekoladowe gniazdo to urocza ozdoba wielu ciast, tortów i babeczek. Jest prosta w wykonaniu i praktycznie każdy może ją zrobić w domu. Inspirację na ten koszyczek znalazłam w internecie, od razu się w nim zakochałam i wiedziałam, że kiedyś muszę taki zrobić. Jest całkowicie wykonany z czekolady co sprawia, że można go zjeść do ostatniego ździebełka. Przez co jest szczególnie(...)gałązki są gładsze i bardziej przypominają te prawdziwe. Gniazdko wygląda najładniej jako miks takich i takich gałązek. Wykorzystując tą technikę możesz wykonać również inne ozdoby lub ciekawe struktury na cieście. Jeśli macie jakiś pomysł proszę, podzielcie się nim w komentarzu. Poniżej znajdziesz filmik z instruktażem jak zrobić czekoladowe gniazdo. Jestem amatorem w kręceniu filmików, więc proszę bądźcie wyrozumiali. Pozdrawiam

SmartBake.pl

Proponowane wyszukiwania