Biszkoptowa rolada z jabłkami 112posypujemy cukrem kryształem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 35 minut. W połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiową, dzięki czemu jabłka zmiękną. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, łapiąc za papier, wykładamy na blat i składamy w rulon od dłuższej strony. Zawijamy w papier, na którym ciasto się piekło i odwijamy dopiero po wystudzeniu. Dekorujemy dowolnie - wystarczy cukier
Kronika Piekarnika
Poduszeczki czekoladowo orzechowe 99zrobiłam to w mikrofalówce ). Jogurt dokładnie mieszamy z jajkiem ( ważne - w temperaturze pokojowej ). Do suchych składników wlewamy masę czekoladową i jogurt z jajkiem. Mieszamy łyżką, później zagniatamy ręka. Ciasto powinno być mięciutkie, średnio gęste, ale nie lepiące. Jeśli byłoby zbyt rzadkie, dodajcie jeszcze troszkę mąki, lub orzechów. ( im więcej zmielonych orzechów, tym mniej miękkie i wilgotne ciasto ). Ja włożyłam moja
Kronika Piekarnika
Truskawki w smietanie na biszkopcie 103prezentowanej wersji. Wspominałam już, że piekarnik mi się zacina? Niestety, nadal nie miałam okazji zahaczyć o warsztat z odpowiednim fachowcem na posterunku. Więc moje truskawki zostały wykorzystane do ciasta przypominającego w strukturze tiramisu, czego niezaprzeczalnym świadectwem jest zamieszczone zdjęcie. Jeśli lubicie szybkie uproszczone wersje, to przepis idealny. Jeśli macie więcej czasu i sprawny piekarnik - zróbcie wersję na blacie upieczonym(...)wodą z cytryną i cukrem. Na dno blaszki wyłożonej papierem wyłóżcie jedną warstwę ciasteczek, na nich rozsmarujcie 1/2 masy, później drugą warstwę naponczowanych biszkoptów i resztę masy. Gotowe ciasto trzeba włożyć do lodówki, przynajmniej na kilka godzin i gotowe. Najlepsze po nocy spędzonej w lodowce, gdy biszkopty odpowiednio zmiękną i zwilgotnieją
Kronika Piekarnika
Serowiec z masą rabarbarową 109przemyślany, przebiegły sposób przechodzę do proponowanego wypieku. Choć w sumie, to sernik na zimno. Trzy warstwy. Każda inna, wspaniale współgrają z sobą. Kwaśna, słodka, trzecia delikatna. Ciasto wymaga cierpliwego mieszania, ubijania i czekania na zastyganie. Warto. Zanim zniknie rabarbar, zrobię go raz jeszcze. Masa serowa: Składniki: 1/2 kubka śmietany 30 % 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru(...)Wykonanie: Podgrzewamy śmietankę prawie do jej zagotowania, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Masę wstawiamy do lodówki, by troszkę stężała, ale nadal była półpłynna. Składamy ciasto: Dno tortownicy lub formy na tartę - ja wykorzystałam szklaną, wykładamy biszkopcikami. Na nie wylewamy masę serową. Wkładamy formę do lodówki, by masa troszkę zastygła - wystarczy pół godziny. Na masę serową
Kronika Piekarnika
Biszkopt z jabłkami 116żółtka, miksując po każdym chwilkę. Wsypujemy skórkę cytrynową. Do puszystej masy przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wlewamy wcześniej roztopione i wystudzone masło. Ponownie mieszamy na gładko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy około 22 cm, lub do formy na tartę o tym samym rozmiarze. Jabłka kroimy na ósemki, oprószamy je cukrem trzcinowym i cynamonem ( jeśli lubimy ). Wciskamy(...)brzegami do góry delikatnie w ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut, pieczemy w 180 stopniach. Studzimy przynajmniej pół godziny i kroimy. Trójkąt za trójkątem
Kronika Piekarnika
Piernik keksowy miodowy 113wbijamy jajko i miksujemy blenderem na najmniejszych obrotach na gęsty, gładki krem. Płynną masę wlewamy do miski z mąką i cukrem, mieszamy łyżką szybko, do dokładnego połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. Na koniec wsypujemy bakalie i raz jeszcze mieszamy łyżką. Wykładamy całość do keksówki - ja stosuję silikonową, krótką, 22 cm długości. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut(...)Jeśli góra zacznie się przypiekać zbyt intensywnie, można przykryć ciasto folią aluminiową, w trakcie ostatnich minut pieczenia. Sprawdzamy patyczkiem - to ważne - musi być zupełnie suchy. Zostawiamy wypiek około 5 min w otwartym piekarniku, potem studzimy na kratce. Piętkę dziś ukroiłam jeszcze ciepłą - pyszna. Piernika teraz spokojne leżakowanie czeka, codziennie mniejszy będzie o jedną lub dwie kromeczki. Wytrwa może tydzień, może
Kronika Piekarnika
Kruche cytrynowe popękane kuleczki 105komentarze. Te ciacha są naprawdę rozkoszne. Wyjątkowo kruche, aromatyczne, delikatne. Co istotne, przy przygotowywaniu nie trzeba brudzić blatów, wałków, foremek. Wystarczy jedna miska i blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto ma konsystencję idealną do formowania w dłoniach. Z podanych składników wychodzi spora porcja cytrynowego gryzienia i kruszenia. Potrzebowałam czegoś wyjątkowego, co po upieczeniu nadawałoby się do przetransportowania w puszce(...)ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając miksowania dolewamy czekoladę z masłem. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, miksujemy. Ciasto powinno być zwarte. Zawijamy je w folię aluminiową i na dwie, trzy godziny wkładamy do lodówki lub zamrażarki. Po wyciągnięciu zabieramy się za formowanie ciasteczek. Z masy odrywamy kawałeczki
Kronika Piekarnika
Kruche ciasteczka mandarynkowe 118pudrem i waniliowym. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy widelcem. Wbijamy żółtko, dolewamy sok z mandarynki, dodajemy startą skórkę, mieszamy widelcem i na koniec zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie, nie lepiące się, ale lekko wilgotne. Formujemy kulę i zawiniętą w folię chowamy do lodówki na około godzinę. Po wyciagnięciu wałkujemy ( najwygodniej na silikonowej podkładce(...)kratce. Jak je zareklamować? W moim odczuciu mają same zalety - bardzo delikatne, bardzo maślane, bardzo kruche ciasteczka, o orzeźwiajacym aromacie i posmaku. Szybko zagniatane, szybko pieczone. Ciasto łatwo poddaje sie wałkowaniu, przy wycinaniu nie kruszy się zupełnie. Z podanych proporcji upieczecie dwie blaszki. Zjada się je w zasadzie na raz. Romb po rombie. Jedno, kolejne, kolejne, kolejne
Kronika Piekarnika
Sernik z białą czekoladą 117spód ciasteczkowy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 15 min zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy serniczek około 60 minut. Wypiek jest gotowy, gdy środek ciasta zarumieni się i wyrówna z brzegami. Po wyłączeniu piekarnika ciasto złośliwie troszkę opadnie, jednak powinno być równe i niepopękane. Jeśli pęknie w kliku miejscach, zakamuflujecie to proponowaną polewą serową. Serniczek
Kronika Piekarnika
Babka keksowa dwukolorowa lekka jak puch 114kolei wbijamy żółtka, po każdym miksując przynajmniej pół minuty. Wlewamy powoli olej i miksujemy, aż masa stanie się kremowa. Przesiewamy mąkę z proszkiem, ucieramy krótko, ale dokładnie. Połowę ciasta wlewamy do keksówki. Do pozostałej drugiej połowy wsypujemy kakao, miksujemy i wylewamy na ciasto jasne. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na drugą półkę od dołu. Pieczemy około 45 minut
Kronika Piekarnika
Herbatniki owsiano - orzechowe 108bardzo smaczne, delikatne. Schowane w słoju lub puszce, bardzo dobrze się przechowują przez kilka dni. W przeźroczystym słoju krócej, bo je widać.. i przypominają, że nadal tam są :) Ciasto po zagnieceniu i schłodzeniu łatwo poddaje się wałkowaniu i wykrawaniu dowolnych kształtów. Doskonale smakują moczone w słodkiej kawie z mlekiem. Upiekłam je jakiś czas temu, dziś ich miejsce zastąpiły makowe(...)długo, aż powstanie kruszonka. Na koniec wlewamy żółtko rozbełtane w szklance z mlekiem, mieszamy i zagniatamy dłonią w gładką kulę. Wkładamy do lodówki, na godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na silikonowej podkładce lub blacie posypanym mąką, na grubość około 2 mm. Wycinamy kółeczka, lub inne dowolne kształty. Gotowe do pieczenia ciasteczka układamy w odstępach, na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia
Kronika Piekarnika
Sernik z trzema rodzajami czekolady 119białą czekoladą. Wyrównujemy. Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, do naczynia o średnicy większej od naszej tortownicy, wypełnionego wrzącą wodą ( ma sięgać do połowy tortownicy z ciastem ). Pieczemy w kąpieli wodnej około 60 minut - w 190 stopniach. Sernik jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest płaska, nie zapadnięta wewnątrz. Jeśli to konieczne, wydłużcie czas pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy(...)ciasto jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy zupełnie. Po wyciągnięciu z piekarnika wkładamy do lodówki, na kilka długich godzin, najlepiej nocnych. I kroimy podziwiając warstwy, zastanawiając się która najlepsza. Choć, to bez sensu. To trio w partnerskim układzie. A!! Polewa, którą widzicie na powierzchni, to rozpuszczona w kąpieli wodnej reszta z tabliczek białej i mlecznej
Kronika Piekarnika
Sernik - i piękny i pyszny. 124serową przelewamy do wyciągniętej z lodówki tortownicy i wkładamy do 190 stopni. WAŻNE - Pod tortownicę wkładamy płaską blaszkę - u mnie forma na tartę, wypełnioną wrzątkiem. Dzięki temu ciasto nie pęka i równomiernie wyrasta. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik około 60 minut. Po tym czasie, jeśli środek nadal jest troszkę zapadnięty(...)brzegach rumiany, w środku jaśniejszy. U mnie trwało to około 15 minut. Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek, przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie piekarnik uchylamy i czekamy aż ciasto wystudzi się całkowicie. Sernik możemy schować do lodówki, wówczas nabierze bardziej kremowej konsystencji. Można przechowywać go w temperaturze pokojowej, wówczas jest delikatniejszy i bardziej puszysty
Kronika Piekarnika
Muffiny cytrynowo - śmietankowe 118Miękkie, nie gąbczaste. Pachną śmietanką, smakują cytrynką. Jak dobra ucierana babka cytrynowa. To w zasadzie jest przepis na maślane, ucierane ciasto na babkę, wsadzone w muffinkowe papilotki. Szybko się pieką, poręczne do zapakowania na wynos. Tylko, gdzie obecnie mogą być wynoszone? Po uprzedniej dezynfekcji wszystkiego, co w zasięgu ręki, jedliśmy je w samochodzie. Kawa podana nam z okienka przez tych(...)kubku około 3 łyżek na lukier ). Miksujemy i przesiewamy mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Miksujemy i dodajemy śmietanę. Miksujemy jeszcze przez chwilę, do dokładnego połączenia się składników. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, wypełniając około 3/4 wysokości papilotki. Do środka każdej babeczki wpychamy pół kostki białej czekolady. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 25 minut. Zostawiamy
Kronika Piekarnika
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 135kłopotliwy w wykonaniu - spód stanowią zmiksowane ciasteczka, Masa serowa uciera się szybko - nie powstają grudki zbyt szybko ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie, tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek, co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem(...)reszty polewy. Masa powinna być gęsta ale płynna. Polewamy wierzch sernika i wygładzamy powierzchnię. Starłam dodatkowo kilka kostek czekolady białej i ciemnej, by posypać wierzch. Gotowe. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Serniczek ciekawie prezentuje się w przekroju dzięki kawałeczkom ciastek. Pozostawiony dłuższy czas poza lodówką, nie rozpływa się. Ale, w zasadzie poranki, wieczory coraz częściej
Kronika Piekarnika