Kopytka 133nadmiar ziemniaków, bo kupuję je specjalnie po to żeby przygotować właśnie kopytka. Polskie kopytka bardzo przypominają włoskie gnocchi. Przygotowuje się je ugotowanych ziemniaków i mąki. Można również do ciasta dodać jajko lub olej. Kopytka powinny być delikatne, miękkie i lekkie, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością mąki. Tradycyjnie kopytka je się z bułką tartą i masłem (chyba każdy(...)Mąka pszenna (tortowa lub młyńska) 170 g Olej roślinny 30 g Sól 1/2 łyżeczki Ugotowane ziemniaki ubijamy dobrze tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, sól i olej. Zagniatamy ciasto dosyć sprawnie i nie odstawiamy tylko o razu dzielimy na 4 części. Każdą rolujemy, a następnie kroimy kopytka (oprószając je mąką). W tym momencie możemy kopytka rozłożyć na deseczkę
rabarbarowo
Ciasto fasolowe 214Oryginalny przepis znajdziecie tutaj 😉 I powiem Wam, że jest to najlepsze ciasto fasolowe, jakie do tej pory udało mi się zrobić 🙂 Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli2 banany30 g … Czytaj dalej Ciasto fasolowe
czarrna od kuchni
SERNIK KOKOSOWY Z BEZĄ 167wierzch ułóż beziki. Śmietany nie słodzę bo beziki są skrajnie słodkie, więc nie ma takiej potrzeby. Sernik przechowujemy w lodówce, schłodzony smakuje wybornie! Każdy miłośnik kokosa pokocha to ciasto! wskazówki : - nie nagrzewam wcześniej piekarnika ponieważ mój piekarnik temp. 160°C osiaga w 4-5 minut, jeśli masz stary piekarnik nagrzej go - masy na sernik nie napowietrzamy zbyt mocno, wtedy upieczemy
SMYKWKUCHNI
Chleb na piwie + film 113mąką pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wszystko mieszamy łyżką. Następnie wlewamy piwo, dodajemy jajka i całość mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie dłonią zagniatamy ciasto. Do posmarowanej tłuszczem foremki na chleb przekładamy ciasto a następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C. około godziny. Po upieczeniu chleb studzimy w piekarniku. Artykuł Chleb
Smakowite Dania
Cebularze lubelskie 262zdawałam sobie sprawy, że cebularz jest charakterystyczny dla regionu, w którym mieszkam, myślałam, że wszędzie takie placuszki są popularne.Nie było jednego przepisu na tego rodzaju wypieki, gospodynie zarabiały drożdżowe ciasto i nakładały na [...] Artykuł Cebularze lubelskie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z Szynką Parmeńską, Serem Pleśniowym i Gruszką 192(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwielbiam przygotowywać sałatki, w których połączenie składników jest nieoczywiste, a zarazem pozytywnie zaskakujące. Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką to jedna
Przepiski.pl
Rogaliki, rogale z dżemem 147łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Jajka ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Do zaczynu dodajemy mąkę, miękkie masło oraz ubite jajka. Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część następnie rozwałkowujemy. Tniemy na 8 części, na każdy kawałek nakładamy po niepełną łyżeczkę dżemu
CookYourself
Zielony tort z kiwi 134Coś dla fanów smoczego zielonego koloru. Zielony tort z kiwi spodoba się i zasmakuje wszystkim fanom tego koloru i z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Smok proponuje
Bardzo Gruby Smok
Domowa Kiełbasa w Słoiku 331(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasa bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wędlin. Świetnie smakuje z grilla, zapiekana w piekarniku, smażona czy gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do
Przepiski.pl
Fuczki - placki z kapusty kiszonej 149kminku plaska łyżeczka majeranku Olej do smażenia Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać na mniejsze kawałki. W misce wymieszać jajka z mlekiem i śmietaną, dodać przyprawy wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną kapustę kiszoną i ponownie wszystko wymieszać. Fuczki smażymy tak samo jak placki ziemniaczane. Nakładamy porcjami ciasto na mocno rozgrzany tłuszcz formując placek o grubości około
Andzia Pichci
Brownie z żurawiną 141Brownie to jeden z najpopularniejszych słodkich i czekoladowych wypieków kuchni amerykańskiej. Brownie z żurawiną to łatwy i szybki przepis na pyszne ciasto. Brownie jest zrobione z kaszy manny z dodatkiem mleka, ksylitolu i kakao. Oto przepis na przepyszne brownie z żurawiną. 70 minut Forma o wymiarach 24 cm x 24 cm Składniki 350 g kaszy manny 1 szklanka mleka(...)proszek do pieczenia. Jajka wbijamy do mleka i miksujemy, aż będą puszyste. Stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie jednolite ciasto. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem wierzch posypujemy kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut (do suchego
My Chcemy Jeść
CIASTECZKA Z PATELNI 163aktualnej sytuacji - miska, kilka składników i patelnia. Przepis też nie jest mój, znalazlam go na pięknej stronie I love bake . Moja Nadia pomogła mi szybko zagnieść ręcznie ciasto i usmażyć ciastka. Dodałyśmy do nich to, co akurat miałyśmy pod ręką (a wybór wyjątkowo miałyśmy ograniczony)... Ale znalazła się dosłownie resztka siekanych migdałów, troszkę płatków kokosowych i orzechy laskowe... jeszcze(...)rodzynek, orzechów, płatków lub wiórków kokosowych) szczypta cynamonu szczypta soli WYKONANIE: Do miski wsyp wszystkie suche składniki, jajko oraz posiekane w kostkę masło. Zagnieć ręcznie (lub hakiem miksera) gładkie ciasto. Podziel je na 2,3 części, uformuj z nich wałki dowolnej wielkości (u mnie ok. 4 - 5 cm średnicy). Następnie pokrój je w plastry grubości około 5 -7 mm. Patelnię
Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z grzybami 123Czy są tu jacyś grzybiarze? Brakuje Wam pomysłu, co zrobić z tymi „skarbami lasu”? A może brakuje Wam czasu na przygotowanie wykwintnych dań z
Bardzo Gruby Smok
Hot dogi w preclowej bułce 113Lubicie hot – dogi? Jeżeli tak tok oniecznie musicie spróbować ich w preclowym wydaniu. Parówki w preclowym cieście mogą was bardzo przyjemnie zaskoczyc i stać się waszym ulubionym dniem, która świetnie też sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach. ciasto : 3 szkl (480 g ) … The post Hot dogi w preclowej bułce appeared first on Polska Zupa
Polska Zupa