ciasto - 164325 przepisów (strona:6134/10955)

Pomidorowo oliwkowe chlebki 158

dużej misce łączymy ze sobą pokruszone drożdże z letnią wodą (około 37°C). Następnie dodajemy mąkę, roztarty w dłoniach rozmaryn, pomidory, oliwki, oliwę oraz sól. Wyrabiamy dłonią jednolite ciasto. Dłonie natłuszczamy oliwą, dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy bochenki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego chlebka nacinamy ukośnie ostrym nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Qchnia po prostu
Gochujang jjigae 165

Dzisiaj zapraszam w kulinarna podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest

Oryginalny smak
Batony bakaliowe Vitanella – Biedronka 325

Kolejna nowość na rynku słodkości! W Biedronce dostępne są batoniki bakaliowe w trzech ciekawych smakach. Na pierwszy rzut oka wyglądają fit i zdrowo ale czy na

Candy Pandas
Co zjeść w Katanii? 241

bakłażanów (tak, tak znów te bakłażany) z dodatkiem cebuli, pomidorów, oliwek i kaparów. Całość doprawione jest octem i cukrem. Canollo Pasticcieria Tradycyjny deser sycylijski. To rurka ze specyficznego kruchego ciasta (często w środku z czekoladą), nadziana kremem z ricotty. Co ważne, canollo należy napełniać kremem tuż przed spożyciem, dzięki czemu zachowują swoją chrupkość. Oczywiście nadzienie to już pełna dowolność(...)przepyszny, śniadaniowy duet Pizza Włochy to pizza być musi. W Katanii polecam Wam spróbować lokalnej specjalności jaką jest Pizzoli. To tak naprawdę tradycyjna pizza, która jest przykryta drugą warstwą ciasta I oczywiście zostając w temacie pizzy musicie spróbować pizzy z pistacjami Gdzie zjeść?: Eat Pizzeria . La Pescheria di Catana To tak naprawdę nie potrawa, ale miejsce, które koniecznie musicie odwiedzić

365 dni dookoła kuchni
Pszenne bułeczki "śniadaniowe" 167

blachy Sposób wykonania: Mleko oraz śmietankę podgrzewamy do 37C°.  W dużej misce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy podgrzanym mlekiem, mieszamy. Dodajemy mąkę, jajka oraz sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy dużą blachę piekarnika masłem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, które następnie

Qchnia po prostu
Kluseczki szpinakowe 107

blenduję go na gładką masę ręcznym blenderem. W osobnej misce rozgniatam twaróg. Później dodaję do twarogu jajka, szpinak i przyprawy. Dokładnie mieszam. Następnie stopniowo dosypuję mąkę i wyrabiam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Z gotowego ciasta formuję podłużny ławek i kroję go w około 1cm kawałki. Gotowe kluseczki wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję przez około 1 minutę

Natka Pietruszki
Przyjaciółka 191

Ciasto idealne - szybkie i bardzo smaczne. W sam raz na spotkanie przy kawie z przyjaciółką

Prosty przepis na
TORT URODZINOWY 193

żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan

Zrób to smacznie
Jogurtowa zebra bez pieczenia 165

czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :)  Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Wartość odżywcza 1 porcji: 125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g Składniki

zdrowo i aktywnie
Jogurtowa zebra bez pieczenia 177

czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :)  Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Wartość odżywcza 1 porcji: 125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g Składniki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pyszne pierogi na chłodne dni 172

mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek, sól 1 łyżka naturalnego masła 1 łyżeczka granulowanego czosnku Ciasto pierogowe 70 dag mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Kaszę osmażam na maśle. Zalewam 1 szklanką wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości(...)kroję w drobną kostkę.Przysmażam na oleju. Łączę ze sobą kaszę, mięso, cebulę i grzyby.Dodaję pieprz, sól, majeranek, czosnek i jajko.Wszystko dokładnie mieszam. Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto na pierogi.Odkrawam po kawałku, wałkuję cienkie placki, wykrawam kółeczka (ja używam szklaneczki do whisky), nakładam farsz i zlepiam pierożki.Wrzucam partiami na gotującą się wodę, do której wcześniej dodałam olej

Co w garnkach piszczy
Wielka Brytania - Jabłka pod kruszonką dla leniwych (Apple crumble) 131

samym wierzchu układamy pozostałe plastry margaryny. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut.  5) Deser najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów (na ciepło nie ma formy ciasta i nie da się go kroić na kawałki, w końcu to crumble!), ale jest równie dobry następnego dnia podgrzany lub na zimno (wtedy bardziej przybiera formę ciasta, które da się

Roślinożerni urlopowicze
Szakszuka. 144

Szakszuka smaczny pomysł na śniadanie. Zróbcie ją koniecznie na śniadanie lub kolację teraz kiedy mamy jeszcze świeże pomidory wg mnie wtedy smakuje najlepiej. Jednak zimą możecie

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania