zrobić placki z ugotowanych ziemniaków air fryer Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy. Potem mieszamy wszystko i zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta – ciasto będzie się lepić, warto to robić mokrymi rękami. Następnie placki obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy placki
Dorota Smakujetraktować jako źródło witamin. W mojej opinii nadal jeden i drugi cukier to tzw. puste kalorie i powinniśmy ich unikać. Czasami jednak są pewne wyjątki, jak właśnie upieczenia ciasta na drożdżówki, gdzie cukier kokosowy nada im nie tylko charakterystycznego smaku, ale także koloru. *Według innych danych z Uniwersytetu w Sydney IG cukru kokosowego wynosi 54 (średni), ale to wciąż mniej(...)cukru kokosowego (1/4 szklanki). Dodaj także 1 jajko i jedno żółtko (białko koniecznie pozostaw na później) oraz wlej zawartość garnuszka. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 400g mąki i wyrób ciasto. Ulep kulę, zostaw ją w misce, okryj ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Umieść w naczyniu 60g zimnego masła, najlepiej
Natka PietruszkiBeza Pavlova to pyszny, słodki deser, który idealnie sprawdzi się na wiele okazji. Ładnie prezentuje się na stole i co najważniejsze obłędnie smakuje! Artykuł Beza Pavlova
Przepiski.plBardzo lubię drożdżowe domowe wypieki. Te rogaliki robiłam na piknik klasowy za zakończenie roku szkolnego, czyli już ponad miesiąc temu. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła 2 jajka szczypta(...)minut. 3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić
Kuchnia domowa Aniskórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część mąki. Zacznij zagniatać ciasto, dodając w trakcie jajko i sól. Krótko połącz składniki, ale nie wyrabiaj ich zbyt długo. Ciasto powinno szybko zrobić się gładkie i jednolite. Teraz podsyp blat semoliną. Odrywaj ciasto
RozdomowionaUbij mikserem na puszystą jasną masę. 3. Dodaj żółtko i wanilię. Dobrze wymieszaj. 4. Wsyp m ąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj - najlepiej drewnian ą łyżką. Powinno powstać gładkie ciasto. 5. Roluj niewielkie kulki, używaj ąc do mierzenia ilości ciasta miarki o pojemności jednej łyżki. Układaj je na przygotowanej blaszce i delikatnie rób wgłębienia kciukiem. 6. Piecz okolice 12 minut(...)gotowe powinny być lekko złotawe i z lekko popękanymi brzegami. 7. Zostaw do przestudzenia na kratce. Jeśli wgłębienia za mocno wyrosły szybko, póki ciasto jest gor ące, i delikatnie zrób je znowu odwrotn ą stroną łyżeczki. Nadzienie: Odmierz wszystkie składniki do sporej miski. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. UWAGA: najlepiej jest zacząć od 1 łyżki wody
Lejdi of the houseJesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem pomarańczy oraz imbiru zaskoczy Was smakiem! Imbir i pomarańcza dodają mu wyjątkowego charakteru, jest delikatnie pikantny z aromatem skórki pomarańczowej. Takie "smarowidło" możecie podać do naleśników, gofrów lub słodkich […] Artykuł Dżem z gruszek
SprawdzonaKuchnia.plkremem na bazie białej czekolady i przyjemnie chrupiących płatków migdałów w towarzystwie wiórków kokosowych. To połączenie smaków i tekstur wzbudzi zachwyt każdego łasucha zarówno małego jak i dużego. Ciasto prezentuje się niezwykle efektownie dlatego doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, przyjęcia czy imprezy, ale także jako wyśmienity deser do popołudniowej kawy. Nie jest to deser szczególnie trudny, wymaga(...)rozpuści. Żółtka mieszamy z olejem, wlewamy do piany z białek i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy delikatnie. Blaszkę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 2 równe placki. Galaretka malinowa: ok 500 g malin 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki wody Maliny
Cynamonowe szczęścieprawdziwa petarda! Coś pysznego. Naleśniki możemy zapiekać w piekarniku, lub na patelni pod przykryciem. Łatwe, szybkie i naprawdę pyszne danie. Polecam! Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) ok 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka (u mnie mix 3 kolorów) 1 łyżka przyprawy greckiej sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki jogurtu greckiego(...)Smażymy chwilę często mieszając *** *** Dodajemy mięso mielone *** *** Obsypujemy przyprawami *** *** Mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor. Zdejmujemy z palnika i dodajemy jogurt grecki oraz ketchup *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Całość posypujemy startym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na patelni, na której wcześniej
Blog z Apetytemgarść borówek, 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego) do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw włóż do naczynia banana, jajka, serek wiejski oraz babkę jajowatą i całość zblenduj na gładkie ciasto. Jeśli chcesz możesz wmieszać także owoce lub podawać je osobno z placuszkami. Ja połowę zrobiłam z borówkami w cieście, a połowę bez. Następnie na patelni rozgrzej równomiernie olej kokosowy(...)nakładaj łyżką placuszki. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Z przepisu powstanie około 12-16 placuszków (w zależności od wielkości nakładanej porcji ciasta). Na koniec odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Jedna porcja (połowa z podanych składników) to: około 349 kcal Białko: 18,3g Węglowodany: 31,9g Tłuszcz: 19,3g Błonnik pokarmowy: 12,9g Ładunek glikemiczny
Natka PietruszkiLubicie jagody? Udziela Wam się jagodowy szał czy niekoniecznie? 😃 Polecamy to szybkie ciasto bez pieczenia 👌 Przy aktualnych upałach lubimy takie desery bez konieczności włączania piekarnika. Tutaj znajdziesz filmik z przygotowania Składniki (śr:21-22cm): -ulubione herbatniki (na spód) -500g serka wiejskiego -400g serka homogenizowanego -140g ksylitolu -4 łyżki jagód (u nas mrożone
Candy Pandasprzygotować na imprezę czy przyjęcie dla gości. Można ją podawać i na ciepło i na zimno, wspaniale smakuje w obydwu tych wersjach. A żeby ułatwić sobie trochę życie, kruche ciasto na tartę możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie dobrze schłodzone. Takie surowe ciasto można też zamrażać, więc możesz od razu zrobić kilka porcji i wrzucić do zamrażarki, a potem tylko(...)wyjąć i rozmrozić w lodówce. W sklepach można kupić gotowe kruche ciasto, ale według mnie nie ma ono nic wspólnego z takim zrobionym w domu. Oczywiście czasami możemy się ratować takim gotowcem, ale ja zachęcam jednak do przygotowania go w domu, to wcale nie jest trudne, ani pracochłonne. Wytrawne tarty na blogu Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne
Kulinarne przygody Gatitydrobiową z pieczarkami i serem żółtym . Jak zrobić pieczarki na obiad? Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym przepis Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym, składniki: na 9-10 naleśników: ciasto na naleśniki: 2 jajka, 200 g mąki, szklanka mleka, szklanka wody, szczypta soli, farsz do naleśników z pieczarkami: ok. 700 g pieczarek, cebula, 2 duże ząbki czosnku, kilka łyżeczek natki(...)szklanki startego żółtego sera lub do smaku, ja dodałam jeszcze kawałek małej cukinii (możecie dodać inne warzywa lub szynkę), sól, pieprz Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym, przygotowanie: Przyrządzić ciasto na naleśniki: Jajka rozmieszać, stopniowo dodawać przesianą mąkę, mleko i wodę Wymieszać trzepaczką. Posolić. Smażyć porcjami wylewając chochlą ciasto na natłuszczoną patelnię. Przygotować farsz do naleśników: pieczarki pokroić w kostkę
Lekcje w kuchninastępnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Łyżkę moczymy w oleju, a następnie nabieramy porcję ciasta i wykładamy bezpośrednio na olej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Pączki przekładamy na deskę wyścieloną papierem do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Alle Dobre!