ciasto - 163312 przepisów (strona:4636/10888)

BLINY Z PASTĄ Z SZYJEK RAKOWYCH 54

cukrem i mlekiem, wlej do mąki, wymieszaj przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut w temperaturze pokojowej. Żółtka oddziel od białek, połącz z roztopionym masłem, dodaj do ciasta. Ubij pianę z białek, delikatnie wymieszaj z ciastem, odstaw na 20 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj nieduże porcje ciasta i smaż na złoto. Przygotuj pastę z szyjek rakowych : Szalotki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Orzeszki z kremem orzechowym 51

roku również zagościły na świątecznym stole. Jest to juz kolejny przepis na orzeszki na moim blogu bo ciągle szukam nowych smaków. Tym razem kruche orzeszki z jasnego ciasta z kremem orzechowym. Są pyszne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na skorupki: Ok. 500g mąki pszennej tortowej  200g zimnego masła  6 żółtek  1 łyżka kwaśnej śmietany(...)proszku do pieczenia  Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy I proszek do pieczenia. Dodać żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta odrywać małe porcję i formować z nich nieduże kulki. Kulki wkładać do nagrzanego opiekacza do orzeszków lub specjalnej patelni żeliwnej. Piec do zrumienienia. Czas pieczenia będzie zależny

Waniliowe Improwizacje
Świąteczne pierniczki – szybkie puszyste i miękkie 66

doprowadzamy całości do wrzenia. Do miski wsypujemy mąkę z sodą. Dodajemy mieszankę z garnka i wbijamy jajka. Całość mieszamy wstępnie łyżką, a następnie wyrabiamy ręką do połączenia. Rada: Jeśli ciasto będzie się zbytnio lepić (zależy to od użytego miodu itd), to podsypujemy tylko rękę delikatnie mąką i łączymy składniki. Nie dosypujemy więcej mąki. Ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji po schłodzeniu. Ciasto

Słodkie okruszki
Sernik wiedeński mojego taty. Tradycyjny sernik bez spodu, proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej 87

sernik wiedeński mojego taty Polecam przepis na tradycyjny sernik wiedeński , który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej , a nawet spodu z kruchego ciasta lub herbatników. Co ważne, ten sernik nie pęka i prawie nie opada, i zawsze się udaje . Poniżej zdradzam sekrety jego przygotowania. Z tego przepisu wychodzi sernik na tortownicę(...)pęka? Sekret sukcesu przy tym serniku jest prosty - nie ma w nim zbyt dużo wtłoczonego powietrza. Twaróg mielony w maszynce i ręczne ucieranie masy zapobiega zbytniemu napowietrzeniu ciasta. Tylko piana jest dobrze ubita, ale dzięki temu sernik staje się puszysty, ale nie opada po ostudzeniu. Pieczenie w kąpieli wodnej i obniżenie temperatury zapobiega wysychaniu ciasta i przypalaniu "od góry

Gotujemy i jemy
Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví (ciasteczka Masaryka) 59

orzechów włoskich. Łuskane orzechy włoskie moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osuszamy je i drobno mielimy. Z mąki, masła, cukru pudru, zmielonych orzechów i żółtka szybko zarabiamy gładkie ciasto , formujemy kulę i na kilka godzin wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.  Schłodzone ciasto ponownie zarabiamy i formujemy kilka wałeczków o średnicy ok. 2 - 3 cm . Wałeczki ciasta

Gotujemy i jemy
Sernik baskijski 181

mąkę pszenną. Ubijać przez 30 sekund. Masę serową wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, po czym lekko uderzyć nią o blat kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 55 minut do godziny. Upieczony wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej po czym wstawić do lodówki(...)Ciasto przed podaniem przechowywać w lodówce. Sernik baskijski Warto wiedzieć robiąc sernik baskijski. Ten sernik piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 21 centymetrów. Składniki wykorzystane do przygotowania sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest je wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Czas pieczenia sernika zależy w dużej mierze od tego jaki mamy piekarnik

MeCooks
Chatka Puchatka/Baby Jagi korzenna z malinami i białą czekoladą 62

kremem. 8. Na środku poukładaj w jednej linii maliny. 9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem. 10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdób według uznania

Candy Pandas
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 71

palnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Przestudzone pieczarki dokładamy do ziemniaków *** *** Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy: 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, posypujemy także ciasto mąką ale nie zagniatamy już. Rozwałkowujemy delikatnie na około 3 centymetrowy placek *** *** Rozwałkowane ciasto kroimy w romby *** *** Płatki kukurydziane drobno mielimy

Blog z Apetytem
Mała przekąska z ciasta francuskiego z łososiem 49

Malutkie przekąski na jeden kęs z ciasta francuskiego wypełnionego serkiem z łososiem i rukolą. Szybkie w przygotowaniu - pięknie wyglądają na imprezowym czy świątecznym stole. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 150g łososia w plastrach wędzonego na zimno, 150g serka śmietankowego, rukola, jajko, ziarna sezamu lub inne ulubione Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy a następie składamy pół. Lekko

Lena Gotuje
Murzynek z powidłami 250

Ciasto murzynek z powidłami śliwkowymi , to bardzo wilgotne i super puszyste, mocno kakaowe ciasto. Przepis jest niezwykle prosty, a dodatek powideł sprawia, że ciasto smakuje wyjątkowo

AniaGotuje.pl
Lussekatter (szafranowe bułeczki) 88

odrobinie mleka, by wydobyć jego aromat, i dodaj do masła z mlekiem. Wlej mieszankę do drożdży, mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj cukier i sól. Stopniowo wsypuj mąkę, wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, żeby urosło. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 20–25 kawałków. Z każdego uformuj wałeczek

Mohiella

Proponowane wyszukiwania