ciasto - 163312 przepisów (strona:4635/10888)

Tarta z wędzonym pstrągiem 52

przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 250g wędzonego pstrąga, 200g sera camembert, pęczek koperku, 250ml jogurtu greckiego, 2 jajka, łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. 1. Składniki ciasta wrzuć do misy malaksera i miksuj do połączenia. 2. Ciastem wylep formę na tartę i wstaw do lodówki na 30 minut. 3. Ser camembert pokrój w paski. 4. Pstrąga rozdrobnij(...)małe kawałki. 5. Koperek posiekaj. 6. Do jogurt dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszaj. 7. Ciasto ponakłuwaj lekko widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz ok. 15 minut. 8. Na podpieczony spód wyłóż połowę pstrąga, plastry sera, zalej masą jogurtowo-jajeczną i dodaj resztę ryby. 9. Wstaw tartę ponownie do piekarnika i piecz

Z notatnika dietetyka
Piernik z suszonymi figami 55

każdym dodaniu,  aż uzyskamy gładką, kremową, dość gęstą masę. Na końcu dodajemy pokrojone figi ( lub inne wybrane owoce ), równomiernie rozkładamy je w masie mieszając łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia ( ja piekłam w silikonowej ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( grzałka góra - dół ) i pieczemy przez około 40 - 50 minut(...)wierzch stanie się  ciemno - czekoladowy, a patyczek wbity w środek ciasta wyciągniemy suchy. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku około 5 minut,  wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Świeży jest doskonały - miękki, wyrazisty w smaku,  ma idealną strukturę, jest zwarty ale absolutnie nie gliniasty. Zawinięty w papier, folię lub w szczelnym pojemniku  może być przechowywany przez

Kronika Piekarnika
Drożdżowe paluchy serowe 78

Wlewamy mleko i mieszamy zagarniając łyżką trochę mąki z brzegów, aby powstała rzadka papka. Odstawiamy na 15 minut. Gdy zaczyn w mące podrośnie, dodajemy sól, cukier i jajko. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto co najmniej 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1,5 godziny. Twaróg sernikowy (użyłam takiego(...)wiaderka "dobrej" firmy) mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy duży prostokąt i smarujemy go nadzieniem serowym. Składamy na pół, a następnie w poprzek tniemy na paski szerokości 3 cm. Każdy pasek zawijamy wokół własnej osi tworząc spiralkę i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Paluchy smarujemy jajkiem

Delicious Place
Ciasto z kaszy manny 82

Ciasto z kaszy manny w wersji pieczonej, a do tego dwukolorowej, to prawdziwy przysmak. Przepis jest ciekawy, bo w cieście mamy kaszę manną oraz np. kefir, który nada ciastu wyjątkowej struktury

AniaGotuje.pl
Naleśniki z kurczakiem, porem i pieczarkami 62

małych) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 120 g tartej mozzarelli klarowane masło/oliwa sól, pieprz Naleśniki: W naczyniu umieszczamy składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól oraz cukier, dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy olej i ponownie krótko mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 20-30 minut, po tym czasie smażymy cienkie(...)naleśniki. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, wlej jeszcze trochę mleka, jeśli za rzadkie, dodaj troszkę mąki. Nadzienie: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawami i mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania. Pory kroimy „w kostkę”. Pieczarki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pieczarki i smażymy przez chwilę, aż nieco się zarumienią. Moc palnika nieznacznie zmniejszamy

Smaki Na Talerzu
Pączki i faworki – najlepsze przepisy na karnawał! 64

mniej kaloryczne i chyba łatwiejsze w wykonaniu. Naprawdę pyszne. Polecam wypróbować ten przepis!   Pączki ziemniaczane Przepis tutaj (KLIK) Ciekawy przepis na pyszne, puchate i delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam!   Pączki serowe Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, wilgotne i mega pyszne serowe(...)mini pączusie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i ciasto gotowe, cała procedura zajmuje około 5 minut. Polecam!   Pączki jogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Niezwykle delikatne i puszyste pączusie, które wprost rozpływają się w ustach. Dzięki jogurtowi dłużej zachowują świeżość, a nadzienie z wisienek to miła i smakowita niespodzianka, która nadaje im lekko kwaskowego

Blog z Apetytem
Naleśniki z serem i pysznym farszem 59

pysznym farszem Smakowite i treściwe danie, choć bezmięsne. Fajny pomysł na postny obiad. Naleśniczki polecam podać z domowym sosem czosnkowym lub pikantnym ketchupem. Palce lizać!     Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 20 dkg pieczarek ok 10 centymetrowy(...)kawałek pora 1 mała cukinia sól, pieprz, ostra papryka 20 dkg żółtego sera 1 łyżka masła Domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ   *** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni

Blog z Apetytem
Tort czekoladowy z jeżynami i karmelowym ganache – słodka uczta dla zmysłów 63

tortu jest czekoladowy biszkopt – puszysty i wilgotny, a jednocześnie wystarczająco stabilny, by posmarować go warstwą kremu i jeżynową galaretką. Sekretem sukcesu jest dokładne ubijanie jajek z cukrem, co nadaje ciastu puszystości. Warto również przesiać suche składniki, by uniknąć grudek i uzyskać jednolitą strukturę. Karmelowy ganache – aksamitny dodatek, który podbija serca Środek tortu wypełnia karmelowy ganache przygotowany z gorzkiej czekolady, dulce(...)śmietaną i mieszać do połączenia. Na koniec wlać kawę i jeszcze raz wymieszać. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować tłuszczem. Napełnić formę ciastem, wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić, po czym wyjąć z formy i rozkroić na dwa placki jednakowej

codojedzenia
Miodowa chałka śniadaniowa z suszonymi śliwkami 47

Wykonanie: Zaczyn drożdżowy: Do niewielkiej miseczki wlewamy ciepłą wodę,  dodajemy łyżkę miodu i wsypujemy saszetkę drożdży instant.  Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by zaczyn zaczął pracować. Ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy, śliwki drobno kroimy. Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną,  mąkę graham ( lub wyłącznie mąkę pszenną ), sól, cynamon  i mieszamy lub przesiewamy składniki, by się(...)Mieszamy składniki łyżką, po czym wsypujemy pokrojone suszone śliwki  i zaczynamy zagniatać dłonią - po minucie, dwóch zagniatania  powinniśmy wyrobić zwarte, miękkie, nie lepiące się do dłoni ciasto. Zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce, u mnie - piekarnik rozgrzany do temperatury 40 stopni. Po wyrośnięciu ciasto raz jeszcze chwilkę

Kronika Piekarnika
Bez glutenu, bez mięsa, bez wyrzeczeń – smacznie i lekko po świętach 77

odstawić na 5 minut. Wymieszać obie mąki z błonnikiem. Zimne masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać mąki z błonnikiem i rozpuszczoną gumę arabską. Zagnieść składniki na ciasto. Zagniatać tylko do połączenia. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 180ºC na termoobieg. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy 32 cm i wyłożyć(...)formę do tarty o średnicy 30 cm. wyrównać brzegi. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć spód do tarty papierem do pieczenia, a na wierzch wysypać ceramiczne kuleczki. Piec spód przez 15 minut, wyjąć i lekko przestudzić. Brokuły podzielić na różyczki. Por pokroić na cienkie krążki. Wsypać groszek do garnka, dodać brokuły i por. Blanszować warzywa przez 3 minuty, po czym odcedzić

codojedzenia
Bułki do hot dogów przepis 56

świeżych drożdży  PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, mleko w proszku, miękkie masło, miód lub cukier i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj wodę i  jajko. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i odłuż do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i podziel(...)sześć części (u mnie każda miała po 145 g). Z każdej części uformuj bułeczki. Następnie weź pierwszą bułeczkę i rozwałkuj prostokąt. Dłuższy bok ma mieć 15-17 cm zroluj ciasto dłuższym brzegiem w tzw."palucha". Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pozostałe bułeczki i zroluj w podłuzną bułkę. Ułóż bułki w znacznej odległości od siebie na blasze

AZgotuj!
Faworki drożdżowe pieczone w piekarniku 50

zaczyn drożdżowy, dodajemy żółtka,  śmietanę i rozpuszczone, przestudzone masło.  Wszystkie składniki mieszamy początkowo łyżką,  następnie zagniatamy dłonią do otrzymania gładkiego,  nielepiącego się do dłoni, zwartego ciasta  ( powinno wystarczyć około pięciu minut zagniatania ). Ciasto odstawiamy na pół godziny pod przykryciem. Po tym czasie dzielimy je na trzy równe części. Zaczynamy wałkowanie - blat lub stolnicę oprószamy mąką(...)rozwałkowujemy po kolei każdą z części ciasta na cieniutki placek  - jak na pierogi lub klasyczne faworki. Radełkiem kroimy na paski o szerokości 2 cm, długości około 10 - 12 cm, wewnątrz każdego robimy nacięcie ( na około 2 cm długości ),  przekładamy jeden koniec faworka przez powstały otwór i przeciągamy. Gotowe ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem  do pieczenia

Kronika Piekarnika
,,Sofficini z szynką i serem’’ 55

wraz z nim impreza sylwestrowa. Zaproś więc swoich gości na szampańską zabawę i zaskocz przyrządzając dla nich przepyszne pierożki. Sofficini to popularna przekąska z Włoch przygotowane na bazie ciasta parzonego, wypełnione różnymi składnikami a następnie panierowane i smażone. Propozycja na sylwestrową domową imprezkę. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki Łyżka mąki ½ łyżeczki soli Farsz: Pieczarki Cebula 1 jajko Bułka(...)cienkie plasterki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. W misce roztrzepujemy jajka

Podróż w kulinaria
Raffaello bez pieczenia 56

Raffaello bez pieczenia to szybki i prosty przepis na pyszny deser. Ciasto przekładane herbatnikami, dzięki temu nie jest pracochłonne. Warto je przygotować dzień przed podaniem. Cały sekret tkwi w kremie – zrobiony na bazie mleka kokosowego i białej czekolady w smaku łudząco przypomina pralinki Raffaello. Raffaello bez pieczenia Print Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Rating(...)sztywno. Na blaszkę układać herbatniki, dociąć tak by szczelnie wypełniły dno, następnie rozsmarować całą masę kokosową. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, które pokryć ubitą śmietaną. Całość posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto zostawić na noc w lodówce. Notes Zamiast kremówki można użyć bitej śmietany z mleka kokosowego. Do tego będzie potrzebne 200 ml dobrze schłodzonego mleka koksowego. Po otwarciu puszki użyć tylko

zjem to blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania