ciasto - 163312 przepisów (strona:4641/10888)

Placuszki bananowe na maślance 83

soli, mieszamy. Maślankę łączymy z jajkami, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Składniki mokre wlewamy do miski ze składnikami suchymi, delikatnie mieszamy łyżką (koniecznie w jednym kierunku), aż do połączenia (ciasto nie musi być super gładkie, mogą być widoczne grudki, byleby nie było widocznej mąki). Banany kroimy na półplasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy nieco oleju. Zmniejszamy(...)palnika. Wykładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placuszki z obu stron na rumiano (placuszki nie powinny zbyt szybko się rumienić, najlepiej smażyć je na średnio rozgrzanym oleju). Odkładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem, skropić syropem klonowym lub podać solo. Źródło

Smaki Na Talerzu
Racuchy z dynią z cynamonem 76

trochę inne śniadanie niż zwykle. Mając pod ręką kilka składników usmażyłam dyniowe racuchy pachnące cynamonem. Jeśli masz więcej czasu, to zamiast proszku do pieczenia dodaj kawałek drożdży i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłą miejsce na 30 minut aż ciasto wyrośnie. Dodatkami do racuchów były prażone orzechy, listki melisy, syrop klonowy, cukier puder z cynamonem... ale pasowałby  wysmażony boczek(...)Jajko wybij do miski i dodaj mąkę, pure, cynamon, szczyptę soli, mleko i proszek. Trzepaczką całość wymieszaj lub łyżką. Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wyłóż łyżką porcje ciasta. Smaż przez około 2-3 minuty. Następnie przewróć placuszki na drugą stronę i smaż na rumiano. Usmażone placki układaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłanął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące

AZgotuj!
Cynamonowe muffinki z bananem i czekoladą 50

bananem, czekoladą i cynamonem. Takie może troszeczkę jesienne. Mięciutkie i pyszne, no i ten zapach. Cynamon to zdecydowanie zapach jesieni, tak, tak, zdecydowanie tak. Upieczcie.   Potrzebujemy:   Na ciasto: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu  2 łyżki oleju(...)Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z cynamonem dodajemy do ubitych składników. Całość delikatnie mieszamy. 2. Czekoladę kroimy na małą kosteczkę, banany w półplasterki. przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść około 12 sztuk. 4. Następnie muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni

Izabelawkuchni
Ptysie z kruszonką przepis podstawowy 73

środku jednego układamy kruszonkę i przykrywamy drugim. Rozwałkowujemy na 2 mm. Zamrażamy ją na płasko w zamrażarce ( i to jest ważne, na płasko). U mnie zamarzały ok. godziny. Ciasto parzone: 60 g mleka 60 g wody 60 g masła 65 g mąki  mąki orkiszowej typ 630 pszennej typ 550 2 szt jajek L 1/3 łyżeczki (dosłownie szczypta soli(...)PRZYGOTOWANIE: Wodę, mleko zagotuj z masłem, dodaj mąkę i szybko mieszaj az składniki się połączą ok. 2-3 minuty a ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja po jednym i miksuj do momentu powstania jednolitego, gęstego ciasta. Przełóż je do rękawa cukierniczego za pomocą szpatuły. Nastepnie wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

AZgotuj!
Deser szarlotka z orzechami włoskimi 236

przepisie na deser szarlotka? Zamiast herbatników, możesz również użyć pokruszonych kruchych owsianych ciasteczek lub pełnoziarnistych herbatników. Świetnie sprawdzą się także korzenne kruche ciasteczka. Kolejnym pomysłem jest pokruszone kruche ciasto. Czy można zrobić ten deser w wersji bez cukru? Tak, deserki z jabłkami możesz zrobić w wersji bez cukru. Wystarczy, że użyjesz herbatników bez cukru, a do jabłek i orzechów użyjesz(...)zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, aby ostygły. Letnie orzechy wyłóż na wierzch deserków. Odstaw do całkowitego wystudzenia orzechów. Zobacz również inne pyszne przepisy z jabłkami: jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami kruche ciasto z jabłkami i dżemem szarlotka z pianką ze śliwkami mini deser Zielone Jabłuszko fit szarlotka z płatkami owsianymi Bądź na bieżąco – odwiedź

Via Gusto
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 239

Przepis na pyszne ciasto kruche ze śliwkami i bezą. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku kruche, maślane i lekko kwaskowate od owoców. Artykuł Ciasto kruche ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Gnocchi – przepis podstawowy na włoskie kluseczki i porady 87

skórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część mąki. Zacznij zagniatać ciasto, dodając w trakcie jajko i sól. Krótko połącz składniki, ale nie wyrabiaj ich zbyt długo. Ciasto powinno szybko zrobić się gładkie i jednolite. Teraz podsyp blat semoliną. Odrywaj ciasto

Rozdomowiona
Greckie pity 79

łyżkę mąki wymieszać, odstawić do wyrastania na ok 15-20 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie,  miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąc

Obiad gotowy
Śniadaniowe rogaliki z makiem 55

zimnego mleka. Próbowałam kiedyś je z różnych piekarni ale smak był zupełnie nie ten. Więc metodą prób i błędów odzyskałam najlepszy przepis . Cały sekret tkwi w tym, że do ciasta drożdżowego nie dajemy żółtek a białka, wystarczy je dobrze wyrobić a rosną w oczach same. W niektórych przepisach zamiast masła możecie znaleźć olej, ja nie polecam tej metody, ona mają(...)minut aż zaczyn „ruszy” Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Do większej miski wsypujemy resztę   mąki, mieszamy z łyżeczka soli, wlewamy białko oraz mleko z zaczynem, mieszamy chwilę ciasto, wlewamy masło i wyrabiamy około 10 minut najlepiej ręcznie, aż zacznie się całkowicie odklejać od rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy

Wanilia i Kardamon
Zakręcona drożdżówka ze śliwkami 59

tradycyjne drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne i puszyste ciasto, wypełnione soczystymi śliwkami i posypane chrupiącą kruszonką, stanowi doskonały deser na każdą okazję. Pachnące i pełne smaku, przypomina ciepłe, domowe wypieki, które zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, z pewnością zadowoli każdego łasucha. Zapraszam do wypróbowania przepisu i cieszenia(...)się tym wyjątkowym ciastem! czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Ciasto z 4 składników 183

Ciasto z 4 składników to pomysł na ciekawy deser, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Robi się go bardzo łatwo, a składniki każdy znajdzie w swojej kuchni. Artykuł Ciasto z 4 składników pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Ucierane ciasto ze śliwkami 277

Ucierane ciasto ze śliwkami to wspaniały, sezonowy wypiek. Przepis na to rewelacyjne ciasto ze śliwkami ucierane z masłem jest jednym z najprostszych, a samo ciasto zawsze się pięknie udaje

AniaGotuje.pl
Pyszny makaron na kolację – pappardelle ala carbonara z kurkami 69

łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do posypania 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 2 łyżki masła Przygotowanie: Z mąki, jajek i soli zarobić ciasto. Owinąć ciasto folią i odłożyć na pół godziny. Rozwałkować kawałki ciasta za pomocą maszynki do makaronu, zwinąć w rulon i pokroić na 2 cm kawałki. Rozwinąć pappardelle i ugotować al dente w lekko

codojedzenia
Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli ciasto ze śliwkami 86

pewnego rodzaju spokoju, który płynie z ich przygotowywania. To sentymentalna podróż w głąb siebie, gdzie smak staje się wehikułem, który pozwala wrócić do miejsc i czasów, […] Artykuł Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania