ciasto - 163312 przepisów (strona:4637/10888)

Świąteczny chlebek-choinka 87

rozczyn był gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, 50 ml oliwy, sól i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Podzielić ciasto na 16 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę. Pokroić cheddar na 16 kostek. W każdą kulę wcisnąć kosteczkę sera(...)otoczyć ciastem. Układać mini bułeczki na blasze na kształt choinki w małych odstępach. Miękkie masło wymieszać z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posmarować choinkę ziołowym masłem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Nagrzać piekarnik na 250ºC na termoobieg. Wstawić wyrośnięty chlebek-choinkę do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200ºC

codojedzenia
Włoskie produkty do pizzy na Sylwestra – stwórz włoski wieczór smaków 54

składniki do pizzy. Poniżej znajdziesz inspiracje na włoskie dania i dodatki, które podbiją serca Twoich gości. Produkty włoskie do pizzy – podstawa sukcesu Każda włoska pizza zaczyna się od doskonałego ciasta, a to powstanie tylko z najlepszych produktów włoskich. Kluczowym składnikiem jest mąka do pizzy typu 00, która zapewnia chrupiące ciasto z idealną teksturą. Po przygotowaniu ciasta czas na sos – wybierz

Ugotowane pozamiatane
Prażynka francuska do tortu, czyli chrupka prażynka Callebaut 63

herbatniki . Wyróżnia się delikatnym, karmelowym smakiem, dzięki czemu świetnie komponuje się z deserami. Jest używana do wzbogacenia tekstury i smaku tortów, kremów, musów czekoladowych, past pralinowych czy nadzień do ciast. Jej zastosowanie jest bardzo wszechstronne – można ją dodawać bezpośrednio do mas, kremów lub używać jako chrupiącej warstwy w deserach. Prażynka jest szczególnie ceniona przez cukierników za swoją unikalną strukturę, która(...)cukier puder.  Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.   Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy po całej długości papieru.  Ciasto na francuską prażynkę rozsmarowane na blasze - warstwa ciasta musi być bardzo cienka Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 10-15 min. Prażynkę pieczemy na złocistobrązowo

Gotujemy i jemy
CIASTO POMARAŃCZOWE Z LUKREM 52

Ciasto pomarańczowe z lukrem to wyjątkowy wypiek, który zachwyca prostotą przygotowania i niezwykłym smakiem.Idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy, element świątecznego menu lub poczęstunek na wyjątkowe okazje. Jego sekretem jest doskonałe połączenie wilgotnej konsystencji z intensywnym, cytrusowym aromatem, który powstaje dzięki użyciu  … The post CIASTO POMARAŃCZOWE Z LUKREM appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Piernik zaparzany 53

Piernik zaparzany. Jest mieciutki, wilgotny dzięki wrzącej wodzie, którą wlewa się w ostatniej chwili przygotowania. Swoje ciasto upiekłam w kwadratowej formie 30x30cm, ale myślę że w keksowej będzie się dobrze prezentował. Wystudzone ciasto polałam lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek mocno naparzonej herbaty earl grey oraz udekorowałam rozmarynem.  Składniki: 320 g mąki (dałam orkiszową(...)puch, potem dodaj po jednym jajku, kiedy masa się połączy wlej melasę i miksuj dalej do połączenia się składników. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj tylko do połączenia się ciasta i teraz wlej szklankę gorącej wody, wymieszaj i przelej do formy. Piecz w 180 st.C 30-40 minut (do suchego patyczka

AZgotuj!
Maślane ciasteczka anyżowe 63

Proste i pyszne ciasteczka anyżowe. Kruche i rozpływające się w ustach. Na podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Bardzo polecam. Upieczcie.       Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 100 g  miękkiego masła 82 % 1 płaskie łyżeczki mielonego anyżu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Dodatkowo: mąka do posypania stolnicy(...)Wykonanie pysznych ciasteczek anyżowych: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy i za pomocą dowolnych foremek wycinamy ciasteczka.  2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 3. Upieczone ciasteczka studzimy

Izabelawkuchni
Miękkie pierniczki z serkiem mascarpone 47

Dziś pierwszogrudniowy, prosty i szybki przepis na pierniczki.  Gotowe od razu po upieczeniu, by umilać kolejne, grudniowe dni. Przepis troszkę odbiega od tradycyjnych,  bo ciasto przygotowane jest z dodatkiem serka mascarpone. Śmietankowy, słodki i bardzo tłusty serek sprawia,  że struktura pierniczków jest wyjątkowo miękka, delikatna. Koniecznym jest dodatek orzechów - są bardzo wyczuwalne  w ciasteczkach(...)czym wbijamy jajko, mieszamy dokładnie. Do płynnej masy przesiewamy w kilku ratach suche składniki - obie mąki,  proszek do pieczenia i orzechy mielone - po każdym dodaniu mieszając do połączenia. Ciasto powinno być dość gęste, lepkie.  Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki pszennej. Przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce około godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około

Kronika Piekarnika
Czekoladowe, surowe ciasto piernikowe (bez glutenu, wegańskie) 93

Wchodzimy dziś w grudzień szalonym przepisem! Ciasto jest bez pieczenia, proteinowe, wegańskie i z nutą piernika 💓 Górna warstwa to czekoladowa pianka z aquafaby o bardzo ciekawej i rozpływającej się konsystencji i strukturze. Szalony przepis ale bardzo ciekawy i do tego pyszny 😍      Składniki (18cm śr): - 300g ciecierzycy ze słoika - 70g ksylitolu - 150g masła orzechowego - 1 miarka białka roślinnego

Candy Pandas
Szybkie pierożki z piekarnika 108

Wyszło pysznie, lekko, szybko, no i oczywiście nic się nie zmarnowało. Pierożki polecają się po niedzielnym rosole Arek Gie     Składniki:           2 opakowania ciasta francuskiego 400 g mięsa mieszanego z rosołu 1 duża ugotowana marchewka 1 kawałek ugotowanego selera 1 jajko 2 łyżki czarnuszki sól, pieprz           Przygotowanie(...)Mięso wraz z warzywami mielimy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.   Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi (wielość wg uznania). Na środek każdego okręgu układamy farsz. Ciasto składamy na pół, a brzegi zagniatamy przy pomocy widelca.   Każdy z pierożków smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.   Pierożki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut

R'n'G Kitchen
Idealne papilotki do muffinek, czyli jakie? Sprawdź, jak je wybrać 48

wyjątkowego charakteru. Jakie papilotki wybrać i dlaczego warto je stosować? Dlaczego warto używać papilotek do muffinek? Papilotki to nieodłączny element przygotowywania muffinek. Mają mnóstwo zalet. Przede wszystkim zapobiegają przywieraniu ciasta do formy, dzięki czemu wyjęcie muffinek jest szybkie i bezproblemowe. Dostępne na rynku kolorowe i wzorzyste papilotki nadają wypiekom eleganckiego i atrakcyjnego wyglądu, co sprawia, że są idealne na przyjęcia(...)spotkania rodzinne. Warto też wspomnieć o tym, że chronią ciasto przed bezpośrednim kontaktem z formą, co jest szczególnie ważne, gdy muffinki są serwowane gościom. Co ciekawe, papilotki mogą pełnić więcej funkcji. Doskonale sprawdzają się nie tylko w pieczeniu, ale także jako pojemniki na słodycze, przekąski czy mini desery. Jakie papilotki do muffinek wybrać? Papilotki do muffinek  to nie tylko

Swojskie jedzonko
Muffinki z dwukolorowym kremem 46

Dwukolorowe muffinki są stosunkowo łatwe do zrobienia - wystarczy ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać barwnik, np. kakao. Dzięki temu otrzymamy różnokolorowe ciasta, które nakładane na przemian dadzą fajny efekt dwukolorowego ciastka. Z kremem jest podobnie - wystarczy podzielić go na dwie części i dodać barwnik, po czym wycisnąć jednocześnie z rękawa cukierniczego.  Muffinki z dwukolorowym(...)przygotowania kremu będą Ci potrzebne: 250g serka mascarpone, 120ml śmietanki kremówki, 3 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki kurkumy, łyżka kakao. 1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto i wymieszaj. 2. Mokre składniki umieść w drugiej misce i zmiksuj. 3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, przez cały czas mieszając. 4. Przełóż masę do foremek na muffinki i piecz

Z notatnika dietetyka
Naleśniki z serkiem mascarpone i Lemon Curd 47

również na moim blogu. Mięciutkie naleśniki i lekko kwaśne nadzienie to obłędne połączenie. Zróbcie takie na leniwy podwieczorek. Smacznego Wam życzę.           Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej 2 jajka  na czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy cukier do smaku  Nadzienie(...)serka mascarpone dowolna ilość kremu cytrynowego, klik: Lemon Curd cukier puder do smaku Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia   Wykonanie pysznych naleśników: 1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cieniutkie naleśniki. Wyjdzie nam ich około 8 sztuk, ale to zależy

Izabelawkuchni
Biszkopt z kawową masą serową i kawową pianką 52

Biszkopt z kawową masą serową i kawową pianką to ciasto w sam raz dla fanów kawowych smaków. Kawy do ciasta wykorzystujemy dwa rodzaje, mieloną do masy serowej, oraz rozpuszczalną do masy śmietankowej. Wierzch można dowolnie udekorować, ja zdecydowałam się na tartą czekoladę. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania