ciasto - 163312 przepisów (strona:4374/10888)

Proste ciasto z truskawkami 86

pewno macie w swojej szafce i lodówce. No może z wyjątkiem truskawek, ale te są teraz dostępne niemalże na każdym kroku i na szczęście już nie kosztują krocie ;). Ciasto jest smaczne, wilgotne, aromatyczne od skórki cytrynowej. Jeśli lubicie takie proste, nieskomplikowane wypieki, to właśnie przepis dla Was :). Składniki: 280 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 140 g cukru pół szklanki(...)turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód, rant tortownicy posmarować masłem. Na spód tortownicy przelać połowę ciasta, wyrównać i wysypać równomiernie truskawki pokrojone w kostkę. Na to wylać drugą połowę ciasta, wyrównać i wyłożyć połówki truskawek. Posypać płatkami migdałowymi - jeżeli używacie. Piec w  temperaturze 180°C przez

Opowieści z piekarnika
Ciasto truskawkowa pianka bez pieczenia 98

Sezon na truskawki powoli się rozkręca. Ja ostatnio na targu kupiłam mega słodziutkie i sobie wymyśliłam ciasto bez pieczenia właśnie z tymi pysznymi owocami i galaretką. Wyszło przepysznie.  blaszka o wymiarach 21/24 cm 25 sztuk herbatników 25 szt biszkoptów około 700 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżki żelatyny 800 ml śmietanki 30%  3 - 4 łyżki(...)śmietanę miksujemy z drugą częścią płynnej żelatyny, wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około godzinę do zastygnięcia. Następnie pozostałe truskawki kroimy na połowę, układamy na wierzchu ciasta i zalewamy pozostałą lekko tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. Smacznego

Andzia Pichci
Rolada bez pieczenia 98

Rolada na biszkoptach bez pieczenia to propozycja na pyszny i efektowny deser. Doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy jak i na przyjęcie. Przepis na roladę na

Alle Dobre!
Ciasto czekoladowe, tzw. Mud Cake 91

Jest to kolejny przepis na zweganizowany amerykański przysmak. Tym mocno czekoladowym ciastem zajadaliśmy się z Mężem dawno temu za oceanem. A że było przepyszne musiałam je zmodyfikować do roślinnej wersji Dużo kakao i czekolady MUSI dać w efekcie wielką smakowitość Gorąco polecam! Składniki: 100 g masła roślinnego 100 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% zawartości kakao) 1/3 szklanki (80 ml) białego(...)składników. Odstawiamy miksturę do przestudzenia.  W niewielkiej misce mieszamy mleko roślinne z octem jabłkowym. W razie braku dostępności można ocet pominąć, ale moim zdaniem warto go dodać, bo ciasto wychodzi bardziej puszyste W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy przestudzoną miksturę z masłem, wlewamy jogurt i mleko z octem.. Całość delikatnie mieszamy

Lamarida.pl
Deser z borówkami i mascarpone 101

Deser z borówkami i mascarpone to pomysł na coś słodkiego do popołudniowej kawy. Desery z owocami robione w pucharkach są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ciast pieczonych. Niekażdy posiada w kuchni piekarnik, a czasami chciałoby się zjeść coś słodkiego przygotowanego własnoręcznie. A po drugie na ciasto pieczone trzeba poświęcić trochę więcej czasu niż na przygotowanie deseru w pucharkach. Robiąc deser(...)jednej części masy śmietanowo-serowej. Ponownie zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Herbatniki albo solone krakersy przełożyć do woreczka foliowego i pokruszyć dłonią lub wałkiem do ciasta. Na spód pucharków ułożyć warstwę pokruszonych herbatników lub solonych krakersów, następnie wyłożyć krem z borówkami, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć biały krem śmietanowy. Wierzch deseru udekorować całymi borówkami. Polecam wypróbować przepis

Danka Pichci
Tort kawowo-czekoladowy 93

połowę i dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam, mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki

Słodki sentyment
Migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem 98

Mięciutkie, pyszne i rozkoszne migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem – bardzo proste w przygotowaniu, bardzo szybkie w znikaniu 🙂 Najsmaczniejsze jeszcze na ciepło! Migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem Tortownica: 21 cm Składniki: 120 g masła miękkiego 3/4 szklanki erytrolu 2 jajka 240 g jogurtu grekiego  … Artykuł Migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 102

Niezwykle puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Gdy jest jeszcze ciepłe, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i jest lekkie jak chmurka :) Przechowujcie w szczelnym pojemniku, długo zachowa świeżość.   Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec ;)  200 g masła 1 szkl cukru 3 jajka 165 g gęstego(...)miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy maślanej dodać połowę mąki, krótko zmiksować. Następnie połowę jogurtu, zmiksować. Czynność powtórzyć. Do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Keksówkę lub tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać

Smakołyki Asi
Ciasto pełnoziarniste z rabarbarem 105

Pyszne sezonowe ciasto, pełne pysznego rabarbaru, Lekko kwaskowata nuta i słodycz kruszonki. Mniam. Co nam trzeba? 400g rabarbaru + 3 łyżki cukru pudru 200g masła 200g cukru pudru (używam Kupiec) 200g mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Kruszonka 150 g mąki pełnoziarnistej 80 g masła 100 g cukru pudru 50 g brązowego cukru Robimy! Masło rozpuszczamy i studzimy(...)dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rabarbar kroimy w grubsze paseczki i obsypujemy cukrem pudrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy razem. Blaszkę prostokątną- około 22/30 wyściełamy papierem. Wylewamy nasze ciasto i na nie wykładamy cały nasz rabarbar. Rozkładamy naszą kruszonkę na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (góra/dół). Po tym czasie włączcie tylko grzanie dolne

Latosiowydom
POTRÓJNY CZEKOLADOWIEC NA ZMNO 103

kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus I - Czekoladę gorzką(...)obrotach. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Do tortownicy o wymiarach biszkoptu na spód kładziemy 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wykładamy cały I mus, wyrównujemy wierzch i wstawimy do lodówki

Ciastka - domowe słodkości
Tort czekoladowy z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi 137

Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem. Ten tort nie jest za słodki, słodycz czekolady idealnie przełamują powidła śliwkowe. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej. Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy(...)ubitych jajek, dolewamy olej i Wszystko mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Tortownicę o średnicy 21-22 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Ciasto biszkoptowe pieczemy przez 35-40 minut (góra – dół) w piekarniku w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe blaty. Krem śmietankowy – jak szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ 102

Ciasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ). Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie. Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami! Dziś przygotowałam dla Was wersję z marmoladą. Może nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie ozdobny sposób(...)tarty. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia. Pieczemy w 160C z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut. Smacznego! The post CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi 138

Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem. Ten tort nie jest za słodki, słodycz czekolady idealnie przełamują powidła śliwkowe. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej. Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy(...)ubitych jajek, dolewamy olej i Wszystko mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Tortownicę o średnicy 21-22 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Ciasto biszkoptowe pieczemy przez 35-40 minut (góra – dół) w piekarniku w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe blaty. Krem śmietankowy – jak szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania