trzykrotnie mielonego z wiaderka (około 1/2 szklanki). Ja użyłam twarogu Piątnica, ale może być również Pilos z Lidla. Wszystkie składniki dość szybko zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Gotowe, lepkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby odpoczęło. 2. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na stolnicy obsypanej mąką(...)Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie na rozwałkowany placek przykładamy duży talerz i odcinamy nożem wystające boki, dzięki temu otrzymamy równe koło. Placki dzielimy na 8 równych trójkątów. Najpierw na pół. Potem na ćwiartki i jeszcze każdy kawałek na pół. Z podanej porcji otrzymałam 18 rogalików. Na każdym trójkącie rozprowadzamy odrobinę konfitury
Gotuj z Prezesemwymieszać składniki sypkie, czyli mąkę pszenną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przygotowaną mieszankę wsypać do ubitej masy i zamieszać łyżką. Czekoladę drobno posiekać i dodać do ciasta. Całość chwilę wyrabiać dłonią, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli mamy czas to gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut, wówczas łatwiej będzie nam formować(...)ciasteczka. 4. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra – dół, bez termoobiegu. 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 równych części i kształtować z nich placki o średnicy 6 cm. Ciastka układać na blaszy z zachowaniem odstępów, ponieważ ciasteczka rozejdą się podczas pieczenia. 6. Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez
Gotuj z Prezesemmini pączki serowe , które są super szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie bardzo dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Do ciasta nie używamy drożdży, tylko sodę i proszek do pieczenia, więc nie musimy czekać, aż ciasto nam wyrośnie. Od razu możemy przejść do smażenia pączusiów . Łączny czas potrzebny na wykonanie tych maleńkich(...)Dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać. Dodać cukier puder i wbić trzy całe jajka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub ręcznie. Ciasto podzielić na 20 równych części i formować z nich równe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Gotowe pączki ułożyć na stolnicy podsypanej mąką. 3. Wybrać średniej wielkości garnek z grubym dnem. Wlać
Gotuj z Prezesemcytryny. Dodaj mus jabłkowy i wanilię, miksuj przez minutę. Wlej olej i wsyp połowę składników suchych. Połącz i na koniec wsyp resztę składników suchych. Wymieszaj dokładnie. Powstanie gęste, kruche ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Nabierz czubatą łyżkę ciasta i zwiń ją w kulkę. Połóż ją na blaszce i spłaszcz łyżką. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem. Piekarnik nastaw
Zdrowy Styl JoannyPierniczki serowe a raczej ciasteczka serowe , ponieważ nie ma w nich ani miodu, ani przypraw korzennych. Ciasto bez masła i jajek. Jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem można zastąpić mlekiem. Przepis pochodzi z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia(...)znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej ”. Ser przetrzeć przez sito. Na stolnicę wyłożyć ser, dodać mąkę, cukier, wanilię, migdały i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować, złożyć na trzy i jeszcze raz rozwałkować. Czynność powtórzyć trzy razy. Złożyć. Zawinąć w ściereczkę, odłożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać
królestwo garówjeśli ładnie je podacie, to na pewno wywrze wrażenie na Waszych gościach. Gorąco polecam. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min. Porcja dla 4 osób : ● 200 g ciasta francuskiego ● 400 g fileta ze świeżej makreli ● 20 g oliwy z oliwek ● 400 g dojrzałych pomidorów ● 75 g drobno poszatkowanej szalotki ● 2 ząbki czosnku ● listki świeżego tymianku i posiekanego rozmarynu(...)czerwonej papryki ● 50 g żółtej papryki ● 50 g bakłażana ● 50 g cukinii Przygotowanie: Rozwiń ciasto francuskie, wytnij kółka za pomocą obręczy do formowania potraw o średnicy 10 cm, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj drugą blachą, aby ciasto nie wyrosło, i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Podsmaż drobno poszatkowane szalotki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamojej córki, która też go uwielbia. Modyfikuję jednak przepis dodając różne owoce a tym razem również serek. W tej wersji wyszedł wspaniały, wilgotny, mocno czekoladowy, przełamany kwaskowatymi malinami :) Ciasto: 250 g margaryny 1/2 szkl wody 2 szkl cukru 3 łyżki kakao 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej Masa serowa: 220 g serka homogenizowanego waniliowego(...)masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto, łyżką nakładać masę serową. Całość posypać malinami. Murzynka piec
Smakołyki AsiSkładniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 3 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – 180 g białej czekolady – 130 ml śmietanki kremówki 36 % – 250 g serka mascarpone – 200 g owoców leśnych ( jagody, borówki, jeżyny, maliny itp) Przygotowanie: Wyrobić ciasto. Włożyć na ok. 30 minut do lodówki. po tym czasie wyłożyć formę na tartę(...)nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę kolejne 10-15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Nadzienie : Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w śmietance 36 %. Ostudź. Całość wymieszaj z serkiem mascarpone za pomocą szpatułki/łyżki. Na upieczony i ostudzony spód wykładamy nasze nadzienie
I LOVE LIFEniewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej ”. Czekoladę zetrzeć na tarce. Migdały zetrzeć lub zmiksować. Zagnieść na stolnicy ciasto z mąki, masła, migdałów, cukru, czekolady, żółtek gotowanych i jajka. Zagniecione ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 2 godziny. Ciasto wałkować na grubość
królestwo garówdodaję do masła z jajkami i całość mieszam łopatką. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Masę nakładam łyżką. Każde ciasteczko powinno mieć wielkość orzecha włoskiego. Podczas pieczenia urośnie. Kulkę ciasta można też lekko spłaszczyć, ciasteczka będą wtedy niższe – jak kto woli Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 12-15 minut. Upieczone ciasteczka przekładam od razu
Słodki sentymentSkończyliśmy serię truskawkowych i borówkowych przepisów , a rozpoczynamy malinową. Będzie pysznie – obiecuję! Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia, które sama jadłam na jednej z imprez firmowych w ostatnim czasie. Pokazałam je na swoim Instagramie i odrazu zrobiło furorę! Ciemny spód Oreo przykryty 3 warstwami malinowych musów o różnej zawartości malin. To właśnie to sprawia(...)wizualnie tworzy się efekt ombre – nadający ciastu niesamowitego charakteru i unikalności! Ten sernik jest bez pieczenia . Nie wymaga nawet użycia miksera. Sernik ten robimy dosłownie w kilkanaście minut! Potrzebujemy tylko kilka składników, które przeważnie mamy w swoich kuchennych szafkach! Łatwe! Szybkie! Mega pyszne! Koniecznie spróbujcie! Ps. smakuje naprawdę obłędnie! SKŁADNIKI : ( Tortownica 18-20 cm ) SPÓD: * oreo
Ostra na SłodkoKoperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego na piwie w sam raz na podwieczorek do kawy czy herbaty. Koperty również świetnie smakują innymi sezonowymi owocami lub też na słono z ulubionymi dodatkami i żółtym serem. składniki na 8 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 250 g borówek amerykańskich 150 g cukru żelującego 2 roztrzepane(...)posypania ciastek przepis W garnku umieszczamy opłukane borówki, dodajemy cukier żelujący, wszystko dokładnie razem łączymy i gotujemy około 10 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 8 jednakowch kwadratów. Na środku każdego kwadratu umieszczamy porcję wystudzonych owoców w cukrze. Następnie zawijamy rogi kwadratu do środka tak aby skleiły
Smakowite DaniaNiezwykle proste, mega szybkie i takie pyszne, że znikają w mgnieniu oka. 1 op ciasta francuskiego 8 łyżek jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko do posmarowania cukier perlisty do posypania Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać po łyżce na ciasto francuskie. Każdy kawałek złożyć w trójkąt, brzegi zlepić widelcem. Pierożki
Smakołyki Asi