ciasto - 163312 przepisów (strona:4364/10888)

Sernik z polewą czekoladową 77

Wylej masę serową do formy, włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 50-60 minut (sprawdź patyczkiem stopień wypieczenia). Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale ciasto zostaw w nim jeszcze na ok. 30 minut. 6. Po wyjęciu odstaw ciasto do ostygnięcia. 7. Do garnka wlej kremówkę, podgrzej, dodaj pokruszoną gorzką czekoladę, zdejmij z ognia i wymieszaj(...)rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej masy. 8. Gdy polewa lekko przestygnie wylej ją na ciasto i odstaw do całkowitego wystudzenia

Z notatnika dietetyka
Chlebowe zające idealne do wielkanocnego koszyczka! 92

posmarowania bułeczek  Przygotowanie; Mąki przesypać do miski, zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać lekko ciepłym jogurtem aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dosypać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na około 1.5 godziny aż ciasto podwoi  swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. Pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kajmaczek. Biszkoptowy przekładaniec na Wielkanoc i nie tylko 91

przygotowań. Biorąc pod uwagę galopujące ceny, wyższe z dnia na dzień warto nie przekombinować z ilością planowanych przysmaków. To propozycja warta zapisania. Można się zasłodzić nawet małą porcją tego ciasta. A przy okazji jest bardzo smaczne  Ponadto jest dość proste w wykonaniu.  Wrzucam Mamusiowy przepis co by pisaniny nie powielać i trochę tradycji gromadzenia przepisów się pokłonić. Ciasto(...)jest smakowite. Leciutkie, słodkie i z wyraźną kawowo - kajmakową nutką. Kolejna obok Prince Polo warta zapisania propozycja deseru . Kolejna wynaleziona przez moją Mamusię w przepastnej sferze Internetu. U nas ciasto zniknęło błyskawicznie. Polecam.  Życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Mam nadzieję, że będą choć trochę ekonomiczne. Pomyślmy co na nie zaplanować, żeby nie marnować jedzenia

Kuchnia po mojemu
Przepis na drożdżówkę bez mozolnego wyrabiania 83

Ciasto drożdżowe z kruszonką       Każdy chce się jak najmniej narobić by osiągnąć zaplanowany rezultat. Może tez ktoś nie ma czasu i musi coś na szybko zrobić. Więc co wtedy? Warto dowiedzieć się:  👉Jak zrobić drożdżówkę bez wyrabiania❓     Minimum roboty i efekt super...       Zapraszamy na przepis na Ciasto drożdżowe(...)wyrabiania.   Link do filmu z przepisem Jak zrobić drożdżówkę bez mozolnego wyrabiania? - Przepis na domowe ciasto   Składniki: 230g mąki (użyłam orkiszowej typ 630) 20g drożdży 25g cukru 40g masła 160ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%) kilka kropli esencji waniliowej Kruszonka: - 25g masła - 30g cukru - 40g mąki Przygotowanie: Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sernik pomarańczowy z batatami 85

Share Pinterest Print Sernik pomarańczowy z batatami to ciasto obok, którego nie można przejść obojętnie Kremowy, wilgotny, po prostu przepyszny! Kruchy spód z herbatników, masa serowa z dodatkiem puree z pieczonych batatów i skórki pomarańczowej, a wierzch to polewa z białej czekolady z pomarańczą. Wszystko współgra doskonale ! Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 800 g mielonego

Oryginalny smak
Babka Tiramisu 114

zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać śmietankę na przemian z olejem rzepakowym. Miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser. Partiami wsypywać przesianą mąkę pszenną. Mieszać szpatułką do połączenia składników. 1/3 ciasta przełożyć do miseczki. Dodać do niego kakao, rum i przestudzoną kawę. Całość wymieszać do połączenia składników. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto(...)jasne (pozostałe 2/3), a na wierzch ciasto ciemne. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. Polecam wypróbować przepis na babkę cytrynową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka Tiramisu pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Serowiec z truskawkami 69

Bardzo delikatne ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: ? 1/2 kg truskawek Ciasto: ? 250 g masła ? 5 jajek ? 50 dkg zmielonego białego sera ? 2 szklanki mąki ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia ? szczypta soli ? 3/4 szklanki(...)szczyptą soli na puszystą masę. ? Dodawać po jednym jajku na przemian z przesianą mąką z proszkiem i serem. ? Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Truskawki powciskać w ciasto miejscem po szypułce do dołu. ? Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. ? Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Chlebek bananowy z orzechami 77

Banana Bread to bardzo popularny amerykański słodki chlebek. Można go spotkać między innymi w każdym Starbucksie. Przepis dostałam od siostry Ani. Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia. Wilgotne, mocno bananowe, chrupiąco orzechowe! Składniki: ? 250 g masła(...)jajka i rozgniecione widelcem banany. ? Wsypać mąkę i sodę. ? Jeśli masa zacznie się warzyć przed wsypaniem mąki to dodawać ją wcześniej po trochu. ? Na koniec dodać przesiekane orzechy włoskie. ? Ciasto wlać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. ? Piec w 180 st.C przez 40 minut. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 76

Dzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt ? 6 jajek ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? sok z 1 cytryny(...)wody. ? Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek zostawić na wierzch ciasta. ? Masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć sokiem z cytryny. ? Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. ? 250 ml śmietany ubić, dodać tężejącą galaretkę i roztrzepać mikserem

To co kocham
Szarlotka japońska 76

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się ze względu na dodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: ? 200 g masła(...)powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. ? Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. ? Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). ? Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. ? Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką

To co kocham
Ciasto Cappuccino 82

Najbardziej ulubione ciasto w naszej rodzinie. Przygotowuję je już od kilkunastu lat i nadal wszyscy proszą o cappuccino. Krem bardzo aksamitny i kawowe biszkopty pachnące amaretto to kwintesencja tego ciasta. Składniki: Biszkopt – 3 jajka – 3 czubate łyżki cukru – 3 czubate łyżki mąki pszennej – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – biszkopty podłużne ok. 20 sztuk(...)jednym żółtku i mieszać do wchłonięcia. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. – Tortownicę prostokątną z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków, aby ciasto podczas pieczenia nie odstawało, przez co zmniejszy swoją objętość na obwodzie. – Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez 20 minut. – Po wystygnięciu nasączyć biszkopt kawą z alkoholem. Krem

To co kocham
Torcik brownie śmietankowo-migdałowo przekładany. 82

proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mieszamy i wsypujemy do masy czekoladowej . Mieszamy na jednolitą masę. Szykujemy tortownicę- ja wykorzystałam małą tortownicę- średnica do 15cm. Wyściełamy papierem, wylewamy nasze ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy przez ok. 1 godzinę góra/dół Sprawdzamy metodą suchego patyczka czy już nie oblepia ciasto w środku. Studzimy. Masa: Ubijamy śmietanę(...)cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe(wystarczy minutkę i będą bardziej chrupkie) Dzielimy ciasto na 3 krążki. Przekładamy obficie masą. Polewa : podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy czekoladę. Mieszamy szybko, do jednolitej masy. Studzimy i polewamy nasz torcik. Posypujemy płatkami i zdobimy listkami jadalnymi. Schładzamy całość kilka godzin. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest

Latosiowydom
Sernik pistacjowy 83

maliny puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewam do malin. Podgrzewam na średnim ogniu, aż maliny zgęstnieją. Kiedy frużelina przestygnie, wykładam ją na ciasto. Dekoruję sernik wg uznania – u mnie to kawałki różnych czekolad. Sernik pistacjowy gotowy. Smacznego ???? Artykuł Sernik pistacjowy pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Babka pomarańczowa, prosta i szybka 87

więcej aromatu i smaku, dzięki czemu babka będzie naprawdę baaardzo pomarańczowa :). Babka nie wyrasta dużo, ale jest puszysta i bardzo wilgotna. Pomimo prostoty wykonania i użycia prostych składników, to ciasto jest tak dobre, że wprost nie można się od niego oderwać, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Polecam już na stół Wielkanocny :) ;). Przepis pochodzi ze strony  Preppy Kitchen(...)wanilii. Wymieszać rózgą kuchenna do dokładnego połączenia.  Mokre składniki wlać do suchych składników i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Jeśli pozostaną grudki nie należy się tym przejmować. Ciasto przelać do foremki na babkę o pojemności około 1,5 litra * , wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( użyłam foremki silikonowej, więc pominęłam tę czynność ). Wyrównać.  Piec przez około 1 godzinę

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka wyciskane przez maszynkę 74

cukier puder Wykonanie Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wsypujemy przesianą mąkę, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Otrzymane ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę marmolady różanej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania