Kiedy na targu pojawiają się śliwki, to od razu czuję konieczność upieczenia z nimi ciasta. W tym roku śliwki już są od jakiegoś czasu, a ciasta jakoś do tej pory nie udało mi się upiec. Koniecznie więc trzeba było to nadrobić. Dzisiaj śliwki w towarzystwie … The post Kruche ciasto ze śliwkami appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaPrzedstawiam przepis na placek makowy . Pyszne ciasto na niedzielę i od święta . Ten placek a może inaczej tarta makowa to swoista dekonstrukcja kołacza , bo tak naprawdę pieczemy tylko farsz i jest pysznie , serdecznie polecam. Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemmleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * cynamon * cukier / brązowy cukier * posiekane orzechy * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy(...)robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Całość posypujemy cynamonem, orzechami, cukrem i kawałkami dobrego, prawdziwego masła. Zwijamy w dość ciasną roladę,kroimy na ok. 4-5 cm kawałki. Układamy pionowo w formie
Ostra na Słodkojego przygotowaniem. Blok czekoladowy oprócz tego, że obłędnie smakuje to również świetnie prezentuje się na stole. Bez wątpienia sprawdzi się na imprezach, niedzielnej kawce czy świętach. Jeśli kochasz ciasta czekoladowe to będzie dla Ciebie strzał w dziesiątkę. BLOK CZEKOLADOWY PRZEPIS Czas przygotowania: 15-20 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm Składniki 150 g cukru 250 g masła 125 ml mleka
Przepiski.plCześć Kochani, dziś zapraszam na pyszny i łatwy do zrobienia deser tiramisu w pucharkach. Bardzo kremowy, puszysty. Na pewno każdemu posmakuje. Zapraszam gorąco Zapraszam też
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupowstanie jasna, puszysta masa. Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz żółtko. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie, które następnie wypełniamy marmoladą. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Przepiski.plsmarujemy dżemem malinowym. Następnie nakładamy 2/3 kremu śmietankowego i całość przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy i dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi, malinami, czekoladą oraz listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia kremu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak krok po kroku zrobić
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na coś słodkiego? Dziś proponuję Wam bardzo smaczne i zjawiskowe ciasto Szyszkowy król. To efektowne ciasto swoim połączeniem smakowym zachwyci każdego. Szyszkowy król to prawdziwy raj dla podniebienia!! Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szyszkowy król – składniki: SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 łyżki mąki pszennej tortowej pół szklanki cukru 4 jajka rozmiar M 2 łyżki(...)niskich obrotach. Na nasączony biszkopt rozprowadzamy dżem. Na dżem nakładamy krem śmietanowy. Na krem śmietanowy nakładamy warstwę ciemnych herbatników. Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem i smarujemy na wierzchu. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej na całą noc. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szyszkowy król pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Puszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej 220 ml mleka(...)białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, skórkę z cytryny, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 h). Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę), chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić
Walijskie Pichcenieobrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę. Mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą tworząc kruszonkę. Jabłka wymieszać z cynamonem oraz bułką tartą. Jabłka ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach góra/dół przez 50 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik z jabłkami i kruszonką pochodzi
Przepiski.plzaczną pracować (około 30 minut). Po upływie tego czasu, mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę, wbijamy do środka 2 jajka, dodajemy olej, łyżeczkę soli oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, by nigdzie nie było przebarwień od żółtka. Powinno odchodzić od ręki. Jak jest za rzadkie, to wiadomo, dodajemy trochę więcej mąki. Takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut, by urosło. Po upływie tego czasu, ciasto dzielimy na kilka części i formułujemy nie za duże kuleczki (musimy pamiętać, że jeszcze urosną!). Następnie znowu odstawiamy je na 15 minut, by urosły. W międzyczasie nastawiamy wodę w garnku do gotowania na parze. W przypadku, gdy nie mamy takiego garnka, może być sokownik lub po prostu garnek, który obwiążemy ścierką
Gotuj z PrezesemDodajemy pół łyżeczki soli oraz jedną łyżkę cukru. Dokładnie wszystko mieszamy i na koniec dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto. Jeden placek to jedna kopiasta łyżka ciasta. Racuchy na maślance smażymy
Gotuj z Prezesem