ciasto zebra - 501 przepisów (strona:3/34)

Zebra... 122

pieczenia wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Na środek formy nakładać ciasto na przemian po 3 łyżki: jasne, kakaowe i czerwone, aż do wykończenia się ciasta. Zebrę pieczemy w temperaturze 180 st.C około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, nie oblepiony(...)ciastem, to zebra jest upieczona. Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową

In my kitchen
Sernik- zebra. 133

Sernik- Zebra. Edyta Guhl. Zapraszam na pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie z wzorkiem zebra. Bardzo lubię tradycyjne ciasto zebra, które często piecze moja siostra i będę musiała poprosić ją kiedyś o przepis dla bloga. Cały sekret zebry polega na równomiernym rozmieszczeniu ciasta. Wymaga to dość spokojnej ręki. Na początku kładziemy dwie łyżki jasnego ciasta na środku foremki, następnie

dolcevitainmykitchen
Zebra z borówką 185

Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie jakie być powinno :) Piekłam na najniższej półce w piekarniku. Czy ciasto się już upiekło, sprawdzamy patyczkiem ( powinien być suchy) Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 170C Czas pieczenia: ok. 60 minut Składniki: 4 jajka

Różne smaki w kuchni
Zebra z borówką 183

Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie jakie być powinno :) Piekłam na najniższej półce w piekarniku. Czy ciasto się już upiekło, sprawdzamy patyczkiem ( powinien być suchy) Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 170C Czas pieczenia: ok. 60 minut Składniki: 4 jajka

Różne smaki w kuchni
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 367

Jeszcze niedawno wydawało mi się, że zrobienie zebry musi być bardzo trudne i starannie odwlekałam upieczenie tego ciasta. Mąż jednak nie dawał mi spokoju i cały czas upominał się o dwukolorowe ciasto, które pamiętał z dzieciństwa. Według mnie, nie mogło to być nic innego jak zebra(...)się okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy.         Ciasto zebra        SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zebra 165

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-) Składniki: 5 jajek 1.5szkl cukru 2.5szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian. Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao. Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek

Smaki Przyprawy i Kolory
Zebra 177

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-) Składniki: 5 jajek 1.5szkl cukru 2.5szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian. Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao. Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek

Kulinarna rozmowa
Ciasto zebra 109

Klasyka wśród ciast..  Idealne do po południowej kawki Gorąco polecam! :)  Ciasto zebra 5 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 i 3/4 szklanki mąki szklanka oleju szklanka wody gazowanej + 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do białek cukier i cukier(...)pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta. Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów blaszki. Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/02/ciasto-zebra.html#more Normal

Smaki Natalii
Pulchna zebra z wiśniami 93

Szybkie, tanie, proste i mega smaczne ciasto, czyli pulchna dwukolorowa zebra z wiśniami. Może być bez owoców, z owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami, jabłkiem, bananami…:) Z dodatkiem różnych aromatów,wiórkami kokosowymi lub bakaliami też będzie smacznie i inaczej niż klasyczna zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto można

Zasmakuj Kuchni
ZEBRA CIASTO 136

Ciasto ZEBRA  jest ciastem które pamiętam z dzieciństwa. Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego. Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd. Jest puszyste, lekkie i smaczne. Idealne do szklanki mleka. Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian  jasnego i ciemnego ciasta do blachy,  ale wygląd wam to wynagrodzi. Składniki: 5 sztuk jajek

potrawyregionalne
Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;) 114

Zebra – moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowiłam zaprezentować je w wersji tygrysiej. Efekt przerósł moje oczekiwania Miłoszowi dziękuję za zdjęcie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotujących tudzież piekących zapraszam na jego stronę Z kamerą wśród książek !   Składniki: 5 jajek 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 łyżki(...)silikonowe pędzelki!). Na środku formy zrobić małą kropkę z ciasta pomarańczowego, następnie na niej wykładamy niewielką porcję ciasta brązowego i tak na przemian. Jeśli robimy klasyczną zebrę, im mniejsze porcje wykładanego ciasta (jedna w środek poprzedniej) tym cieńsze paseczki później w przekroju. Ja robiąc Tygrysa wykładałam większe porcje, by cętki były grubsze. Jeśli decydujemy się na formę z dziurką, wykładamy

Za drzwiami kuchni
Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;) 136

Zebra - moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowiłam zaprezentować je w wersji tygrysiej. Efekt przerósł moje oczekiwania Miłoszowi dziękuję za zdjęcie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotujących tudzież piekących zapraszam na jego stronę Z kamerą wśród książek !   Składniki: 5 jajek 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 łyżki gorzkiego(...)silikonowe pędzelki!). Na środku formy zrobić małą kropkę z ciasta pomarańczowego, następnie na niej wykładamy niewielką porcję ciasta brązowego i tak na przemian. Jeśli robimy klasyczną zebrę, im mniejsze porcje wykładanego ciasta (jedna w środek poprzedniej) tym cieńsze paseczki później w przekroju. Ja robiąc Tygrysa wykładałam większe porcje, by cętki były grubsze. Jeśli decydujemy się na formę z dziurką, wykładamy

Za drzwiami kuchni
Zebra ze szpinakiem 53

Większość zna klasyczną zebrę z kakao ja dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia zebry z dodatkiem szpinaku. Jest bardzo smaczna, puszysta, a szpinak, dodany do ciasta jest praktycznie niewyczuwalny. Jeśli jeszcze nie jedliście ciasta zebra w takiej wersji to gorąco Was namawiam, jest bardzo łatwa do zrobienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zebra ze szpinakiem Składniki 200 g szpinaku (waga szpinaku(...)przemian po 2 łyżki ciasta. Dwie łyżki jasnego, dwie łyżki zielonego i tak wykładamy całe ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ciasto około 50-55 minut, aż do suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Zebra ze szpinakiem pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam