Zebra – znacie to ciasto? Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało! Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra . Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( na ok.15 szt ) - jajko – 2 duże szt. - cukier – ok. 2/3 szklanki - mąka pszenna(...)pieczenia. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ) – łyżka jasnego … łyżka ciemnego … jasne … ciemne … i tak do wyczerpania masy. Ja dodatkowo zrobiłam „maziaje” na ostatniej warstwie. Piekarnik
Ostra na SłodkoCześć! Ciasto wręcz kultowe. Przypomina mi moje zajęcia techniczne w szkole podstawowej. Bardzo często piekliśmy wtedy zebrę. Na moim blogu jest kilka ciast właśnie z tamtych lat. Nie mogłam się oprzeć by o nich nie napisać, przecież to moja historia i wspomnienia! A to jest ta moja zebra Składniki: * 2,5 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 5 jaj * 1 szklanka(...)pieczenia i na zmianę wylewałam jasne i ciemne ciasto. Ta porcja wystarczy też na blaszkę 21×24 cm. Piekłam w 180 stopniach 1 godzinkę. Smacznego! Lidka Artykuł Zebra – ciasto pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąBlueberry Corner by "jagodzianka" Zebra to rodzaj piaskowej babki. Była jednym z moich pierwszych ciast, które zrobiłam – jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Porcja … Przeczytaj cały artykuł Post Zebra – ciasto z dzieciństwa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSernik zebra składa się z dwóch rodzajów masy serowej - waniliowej i kakaowej, które układają się w strukturze ciasta naprzemiennie, tworząc w ten sposób paski nadające całości wygląd zebry. Bardziej popularna jest zapewne babka o takiej nazwie, ale i sernik świetnie(...)się nadaje do wykorzystania pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm. Sernik zebra ciasto kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże żółtko masa serowa 700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła
Smakołyki BerenikiNiczym, ”Świętego Gralla” wielu szuka przepisu na idealny sernik. Kremowy, puszysty, wilgotny i…róóóówny. W tych poszukiwaniach, u mnie chyba nadszedł kres. Mojego „Gralla” – sernik ”Zebra” - znalazłam u Pauliny , był dosłownie „utkany czekoladą”. Ponieważ nie miałam tortownicy o średnicy 20-22cm, zwiększyłam proporcje o połowę dopasowując do 26cm. Składniki: - 1,5kg twarogu domowego(...)30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie ciemnego, aż do wyczerpania składników. I teraz następuje część, która decyduje o tym, że sernik „Zebra” będzie zawsze równy. Tortownicę wstawiamy
mojewypiekiinietylkoPrzepis miałam z gazety gdzie nie było autora przepisu. A ciasto mi wyszło tak jak na fotce poniżej – smaki dzieciństwa. To ciasto jest robione na
Moje WyrobyDodam tylko że wszystkie składniki dajemy do jednego garnka oprócz kakao Pieczemy w tortownicy 24 cm składniki i przygotowanie 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 2
Moje Wyrobysałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy zanim je wyłożymy na spód za mocno stężeją, wstawiamy miskę z masą do wrzątku, chwilę mieszamy do nabrania pożądanej konsystencji. - Ciasta na spód można przygotować mniej – z 200 g mąki, ale warto zostawić do zamrożenia. Truskawkowo waniliowa zebra jest niezwykle dekoracyjna. Lekka, nie za słodka i bardzo aromatyczna. Na domowe imprezy, upalne letnie dni… i nie tylko. Zachwyci
mojewypiekiinietylkoszwedzkie , syryjskie czy tradycyjne polskie . Nadziewane czy panierowane. Z pewnością można przyrządzić pancakes na wiele sposobów, do których dołączam kolejny, pancakes zebra. Jak się domyślacie przyrządziłam naleśniki na wzór ciasta zebra . Pomyślałam, że dawno nie piekłam zebry. Namyślając się i robiąc oględziny spiżarni doszłam jednak do wniosku, że mogę upiec naleśniki zebra. Ciekawy pomysł, wzbudzający zachwyt i zdumienie u dzieci(...)nich dodaj kakao i resztę mleka, zmiksuj. Rozgrzej tłuszcz na patelni i zacznij smażyć pancakes wlewając na przemian po 2 łyżki ciasta białego i czekoladowego. Ciepłe pancakes podaj z lodami i klonowym syropem. The post Pancakes zebra na śniadanie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaZebra Ciasto ponadczasowe, a jakie pyszne... Niby zwykłe, a zaskakuje swoim wnętrzem... Ostatni raz robiłam je ładnych parę lat temu z mamą i postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i trochę odkurzyć dawne przepisy. Potrzebne składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady lub innego gazowanego napoju 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
Pelusiowa Kuchniajednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. *** Czekoladowe ciasto na białkach PRZEPIS TUTAJ Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty wypiek. Polecam! *** Piankowiec bezowy z malinami PRZEPIS TUTAJ Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową
Blog z ApetytemZebra Ciasto proste w wykonaniu, a zarazem ładnie prezentujące się na stole. Urokliwie pasiasta zebra - deser dla małych, jak i dużych. Składniki Na ciasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka oranżady np. sprite 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + dodatkowo 3 łyżki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao
My sweet a lifepokrywką lub słoiczku i mrożę, a gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość, rozmrażam i piekę ciasto Białka możemy przechowywać w zamrażalce do trzech miesięcy. *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ *** *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ *** *** Sernik Bały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ *** *** Babka z białek z jabłkiem
Blog z Apetytem