ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:175/245)

Naleśniki ryżowe 160

tuż przed nalaniem kolejnej porcji ciasta. Dlaczego? Ponieważ mąką ryżowa szybko opada na dno miski. Takie naleśniki są o wiele delikatniejsze i mają swój wyjątkowy smak. Ja najczęściej podaję naleśniki ryżowe z owocami, białym serem lub tak jak dziś polane syropem daktylowym. Od czasu do czasu przygotowuje je również w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem lub wędzonym łososiem. Polecam

Słodkie okruszki
Kluski śląskie – prosty przepis 118

chęci, możecie wzbogacić je o szpinak czy buraka nadając im kolory i nowy smak. PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Składniki na kluski śląskie: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki

Dorota Smakuje
Kluski śląskie ze szpinakiem 159

garnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu.   Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub dowolną szynką, jaką właśnie posiadamy  lodówce. Ja oprócz tego udusiłam na maśle i cebuli, opakowanie mrożonego szpinaku, doprawiłam solą, wyciśniętym ząbkiem

Kulinarne przemyslenia
Roladki ze szpinakiem i łososiem 143

się skurczyć. Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy żółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić

kruche babeczki
Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem 158

sprawdza się w naleśnikowym cieście i wypiekach niż mąka żytnia a ma podobny indeks g. Udało mi się jeszcze dopracować szpinakowy farsz wzbogacając jego wartości odżywcze :) Składniki: naleśniki (proporcję  ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję) mąka orkiszowa jajka (jeśli chcecie więcej naleśników to 2 sztuki) woda mineralna sól Farsz: 450g mrożonego szpinaku 100g serka kanapkowego z Lidla

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluseczki ze szpinakiem, prawie gnocchi. 118

musieli czekać na rozmrażanie się szpinaku. Masę ziemniaczano - szpiakową przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedna z nich (ale nie wyrzucamy, stanowi część masy z której robimy kluseczki) i w miejsce wyjętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy ciasto na prószoną mąką stolnicę

MamaOskarka
Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM – czy warto? 187

Dzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli

Pogotujmy.pl
Tradycyjne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis 139

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem

Korniszonki
Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 203

kaszy gryczanej niepalonej,   woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody(...)odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron

Moniki Smakołyki
Surówka ze szpinaku 91

O cennych właściwościach szpinaku i dobrym wpływie na nasze zdrowie chyba nie trzeba nikomu przypominać. 🙂 W chwili obecnej szpinak świeży możemy kupić przez cały rok, jednak

PysiaGotuje.pl
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 158

garście młodego szpinaku – umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 10. Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Ugotowane pozamiatane
Jarmużowo-szpinakowe babeczki 115

dodajemy rozmrożony jarmuż i szpinak i smażymy razem ok. 5 minut. W tym czasie kroimy drobno żółty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy żółty ser. Mieszamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilę aby przestygło. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Mieszamy dokładnie i przekładamy ciasto do foremek na babeczki-równo

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśnikowe roladki 111

mąką i szczypta soli. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby nabrane na łyżkę i wlewane z powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów

Pichceniomania
Sałatka tatarska 326

Dziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki

Kuchnia PROzdrowotna
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne 151

pierogi z pysznym farszem. Ciasto : 350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 3/4 szk gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz : 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą 150 g pieczarek 1 mała cebula 10 cm kawałek pora 1 solidna garść szpinaku 2 łyżki masła lub oleju

Ewa w kuchni
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1031

szybki pomysł - ciasto francuskie dzieli na małe kwadraty, smaruje jajkiem i posypuje cukrem. Piecze kilka minut w nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią  warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami  jak również łosoś ze szpinakiem i fetą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania