dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem(...)suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części. Biszkopt zwykły: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce
Kuchnia w czekoladziefetą stanowią prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Składniki na gnocchi są w zasadzie identycznie jak na kopytka, choć wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają. Do robienia włoskich kluseczek użyjcie starych ziemniaków, młode są zbyt wodniste. Same ziemniaki możecie również upiec w piekarniku, nakłuwając ich powierzchnię widelcem – wtedy będą(...)gotowania 30 min. Całkowity czas 45 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 1 jajko 100 g mąki pszennej pół kg ziemniaków 1 opakowanie szpinaku (świeżego bądź zamrożonego) 3 ząbki czosnku masło garść suchych pomidorów 1/4 opakowania fety sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach
A to pestkaPierogi ruskie Tego dania to chyba nikomu nie muszę przedstawiać...? Można je robić różne np. ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z ziemniakami i kapustą kiszona, z owocami oraz wiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami. Składniki na farsz: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków(...)obranych 250 g boczku pokrojonego w kosteczkę 2 łyżki soli pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1 cebula pokrojona w kostkę łyżka masła Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej szczypta soli 250 ml wrzącej wody 2 jajka 40 g masła Przygotowanie: Umyte obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i dokładnie rozgnieć aby nie było grudek. Pokrojony
Monka gotujeszpinakiem bądź z boczniakiem. Dziś akurat wpadło mi w ręce mielone. Stwierdziłam, że pójdę na łatwiznę i kupię gotowe, bo mi się maszynki do mielenia brudzić nie chciało.....lenistwo! Trudno. Lazanię czasami robię jak przychodzi ktoś do nas w odwiedziny. Wtedy to wyjmuję większe naczynie żaroodporne. Jednak jak dla nas takie malutkie jest wystarczające. Mniejsze niż zwykła blacha do ciasta
Pieprzyć z Fantazjąszpinaku 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na serowy farsz: 100 ml jogurty naturalnego 200 gram białego twarogu ulubiony dżem lub owoce w syropie, u mnie były to malino jeżyny w syropie z domowej spiżarni Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Smażymy porcjami na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu ponieważ dodaliśmy olej do ciasta
Życie zaczyna się w kuchnicałą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym(...)pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami
Ugotowane pozamiataneszpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jajka 1 szkl mleka 1 1/2 szkl mąki sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić: Warzywa wymieszać w misce. Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i mąkę. Całość wymieszać przy pomocy rózgi na jednolite ciasto
Kuchnia w opałachrozmrozić na patelni, doprawić do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć aż do odparowania wody. Gdy będzie jej zbyt dużo dla pewności odcisnąć na sicie. Do szpinaku dodać żółtka - wymieszać za pomocą trzepaczki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Następnie serkiem kanapkowym posmarować ciasto szpinakowe, rozłożyć na całości plastry wędzonego łososia. Następnie zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać pokrojoną w plastry
Pasja SmakuKiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi(...)Bakeandtaste . Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)! Chlebek dyniowy – składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 jajka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie muscovado) 1/2 łyżeczki
UgotujmyTo.plroladę (ja to przeoczyłam) Piec w temp. 190 stopni C. przez około 15 -20 min. Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty z łososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady(...)był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:) Zawijamy całość ściśle w folię aluminiową . I do lodówki... Taka rolada to świetna przystawka
Proste Potrawyresztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób o nich zapomnieć, ale słodkości kocham tak bardzo, że jestem w stanie to przeboleć ;) Ale, ale, odeszłam od tematu. Co to ja chciałam(...)przecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z tego
Ratunku obiadSałatka musi stać na naszych stołach, w większości domów jest to sałatka warzywna, u mnie też jest ale trzeba trochę urozmaicać stół świąteczny dlatego mam
Niezły MłynekPomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prostu. Jeśli używasz świeżego szpinaku ,to wrzuć go do malaksera z 3 żółtkami, łyżeczką soku z cytryny, olejem z czarnuszki, solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli używasz szpinaku mrożonego ,wystarczy miska, nie musisz wrzucać do malaksera. Osobno ubij na sztywno pianę z 3 białek i wymieszaj delikatnie z masą szpinakową. Blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia(...)najlepiej woskowanym, lub przed pieczeniem lekko posmaruj je olejem. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem (lub 180 stopni C bez termoobiegu). Wyłóż masę na papier i wyrównaj. Ciasto szpinakowe pieczemy około 20 minut , powinno się lekko zarumienić. Nie wolno dopuścić do zbytniego przypieczenia ciasta, gdyż może zacząć się kruszyć ,a w najgorszym przypadku łamać łamać. Wierzch smarujemy
Z Kuchni Do Kuchni