skórki i ugotowane w wodzie ziemniaki, które miksuję i mieszam z jajkiem i mąką. W ten sposób przyrządzam gnocchi choć czasami dodaję do środka utarty parmezan, riocotta czy szpinak. Dzisiaj jednak proponują tradycyjne gnocchi bez dodatków w szałwiowym maśle z boczkiem i groszkiem. Gnocchi Składniki: na 4 porcje 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g mąki 1 jajko Dodatkowo(...)sól i czarny pieprz do smaku Ostudzone ziemniaki zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Ja zazwyczaj miksuję. Wyłóż na stolnicę oprósz mąką i wbij w środek jajko. Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 4 kawałki i uformuj rulony. Każdy rulon pokrój nożem na małe kawałeczki i lekko zaokrąglij rolując między dłoniami. Zagotuj wodę z solą i wrzuć kluski. Gotuj przez około
codojedzeniaboczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. Tartę można zjeść na zimno, prosto z pieca i odgrzewaną. Jeśli lubicie fritatty, zakochacie się w tym daniu. Tartę można podać z garścią świeżej salaty, polanej najprostszym dresingiem(...)polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu
Niedzielny kucharzprzepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie(...)niektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej
greenscarfszpinak, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok. 2-3 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak mielimy na gładką mas ę. W misce mieszamy szpinak z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek , dokładnie mieszamy. Masę(...)czarne oliwki kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Z ciasta delikatnie usuwamy papier. Ciasto równomiernie smarujemy ricottą, po czym zwijamy roladę. Roladę przed podaniem odstawiamy na godzinę do lodówki. **** PREPARAZIONE Puliamo, laviamo
La grande e la piccola cuocaPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady. Jeśli nie uda się kupić(...)czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej limonki 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz pieczywo masło Pełny przepis tutaj. Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Można wyjąć ją z osłonki, doprawić i podsmażyć, żeby była chudsza i smaczniejsza. Ze szpinakiem i czosnkiem będzie pyszna
Ugotowane pozamiataneformy silikonowe na mini muffinki. Nie trzeba będzie obierać ciastek z foremek i bez problemu zmieszczą się w dziecięcej rączce. A że matka wredna, to kolejne będą z dodatkiem szpinaku:D Drukuj Muffinki dyniowe Pyszne, aromatyczne muffinki z dodatkiem pure z dyni. Liczba porcji 24 sztuk Składniki 2,5-2,75 szkl. mąki pszennej 0,75 szkl. cukru trzcinowego(...)Wykonanie Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać kolejno dynię, mleko, jajka i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka. Rozłożyć ciasto do muffinkowych foremek. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Artykuł Dyniowe muffinki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuświecie w klimacie umiarkowanym i tropikalnym. U nas popularnie zwana lebiodą i jej zielone młode liście są bardzo smaczne. Przygotowana jak szpinak dla mnie jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnego szpinaku. Nasza polska komosa / lebioda / również kwitnie, ale stare liście i nasiona są trujące. Jednak po ugotowaniu i odlaniu wody są jadalne. Uzbieranie chociażby ½ szklanki nasion to nie lada wyzwanie(...)być dodatkiem do obiadu. Komosa ryżowa zwana również jako quinoa lub ryż peruwiański to wartościowe nasiona. Do chleba nasion nie gotowałam, tylko zalałam wrząca wodą. Można również dodać do ciasta chlebowego nasiona gotowane ale w przypadku tego przepisu należy dostosować ilość wody w cieście. Użyłam 2 foremek do pieczenia o rozmiarach 25x11,5. Ciasto wyrosło dość wysoko. Możemy użyć foremek
Leśny ZakątekChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się
PysiaGotuje.plintensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 ml ciepłej wody 2-3 łyżeczki soli czarnuszka lub nasiona chia(...)żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczkapolowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajaka nie zetna Podajemy Chleb w jajaku 2 kromki chleba jajako jarzynka(...)Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy Dodac szczypte soli W garnuszku zagotowujemy mleko Do gotujacego mleka wlewamy ciasto mala lyzeczka i mieszamy Powinny nam sie tworzyc rozno ksztaltne kluseczki Wszystko chwilke gotujemy i mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchnia