Placuszki z serkiem ricotta to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie wymaga ono zbyt dużo pracy, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze placuszki są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spory i urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food(...)swojej ofercie maja zupy, burgery, oraz różne dania "pojedyncze" oraz zestawy. Sam lokal jest niewielki, ale za to całkiem przytulny. Jako Bananowe Pole musieliśmy spróbować bananów w cieście z mąki cieciorkowej - słodki i smaczny deser. Innym razem wybraliśmy opcję słoną w postaci zestawu Thali XXL, gdzie znajdowały się takie rzeczy jak: r yż, sabdżi, tofu w curry na mleku kokosowym
Bananowe Polekroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i wszystko przesmażamy ciągle mieszając, aż cebulka się zeszkli. W międzyczasie gotujemy makaron al dente *** *** Na patelnie dokładamy szpinak i smażymy do momentu, aż zwiędnie *** *** Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i smażymy przez jedną minutę *** *** Dodajemy serek, mieszamy *** *** Dokładamy ugotowany i odcedzony makaron i wszystko razem smażymy przez minutę, ciągle(...)HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Makaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsię gorączka przed Sylwestrem. Dziś podrzucam pomysł na przekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :) Nadzienie: 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia(...)kostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć
Chocolate Muffin Blogkaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak(...)pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Sałatka z komosy ryżowej z papryką i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniarozmaryn na koperek. Wyszło bosko! Tarta jest cudownie wiosenna, ma piękny, różowo-zielony kolor, smakuje wybornie i naprawdę potrafi nasycić. Dla nas stanowiła pełnoprawny obiad z dodatkiem sałatki ze szpinaku, ale jak ktoś nie może się obyć, może podać do niej na przykład filety z kurczaka. Choć nawet C., zaśniedziały mięsożerca, stwierdził, że nic jej więcej nie trzeba. Smakowite przepisy(...)fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Po łyżce dodawać wodę, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę, formując brzeg. Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy ciepełko za oknem tak nas rozpieszcza , wtedy w ogóle nie chce mi się jeść , za to mam ogromną ochotę na przeróżne soki i koktajle . Dziś
Kawa z mlekiemPrzygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem(...)wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych: Żółty - kurkuma Pomarańczowy - kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki Ciemnozielony - odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Fioletowy - sok z jagód i sok z buraka Może się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie lukier np. sokiem z buraka. Dodajcie wtedy więcej pudru
Powiedz dietom nieOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że
Kuchnia PROzdrowotnagarść świeżego szpinaku - 1 dojrzałe awokado has - 1/3 kostki sera feta - pestki z dyni Na każdego gofra nakładamy dwie łyżki Ajvaru Podravka, jeden lub dwa plastry awokado, garść umytego szpinaku i oprószamy pestkami dyni. Dla tych, którzy lubią dania mięsne proponuję dołożyć kilka plastrów szynki dojrzewającej. Przepis na gofry z kaszy jaglanej: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 jajka ekologiczne(...)aromat. Nie rozgotuj kaszy jaglanej, ugotuj ją na sypko, zgodnie z instrukcją producenta. Gofry smaż zawsze na dobrze nagrzanej gofrownicy, blaty gofrownicy posmaruj olejem rzepakowym i dopiero nalej ciasto i smaż, aż do momentu kiedy przestanie wydobywać się para z urządzenia. Po upieczeniu gofry układamy na kratce i nakładamy w/w składniki. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIkwestią odżywiania się przez polską ludność podczas trwającej wojny. Zwłaszcza, że dzisiejsze czasy przyzwyczaiły nas do kulinarnych dylematów kalibru: zjeść na obiad ramen z boczkiem czy szakszukę ze szpinakiem? Nie owijając w bawełnę – niestety głód figurował w menu nader często. Racje wyznaczone przez okupanta były drastycznie małe, dlatego miejscowa ludność musiała wykazywać się niezwykłą kreatywnością w zdobywaniu, ale także(...)musieli radzić sobie inaczej – bo jak mawiano „kto nie kombinuje, ten nie je”. Stąd też wywodzą się takie pomysły jak mąką z żołędzi, budyń z kapusty, ciasto z pietruszki, herbata z obierek po jabłkach, zupa ze skórek od chleba, czy marmolada z buraków słodzona sacharyną. Nie marnowano w zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała
Nerds KitchenSzybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy. Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną jagnięciną, czy ze szpinakiem. My dziś zjedliśmuy na kolacje tak po prostu maneesh z baba ganoush. Baba ganoush - Zwany "Kawiorem dla ubogich"- to aromatyczne, mocno grillowane bakłażany z tahini, czosnkiem(...)wody Na wierzch (zaatar) 3 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka suszonego majeranku 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych produktów zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba) Ilość wody i mąki można delikatnie regulować - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ugniatać tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencje i odstawić w ciepłe miejsce
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk