ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:187/245)

Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową 175

świecie w klimacie umiarkowanym i tropikalnym. U nas popularnie zwana lebiodą i jej zielone młode liście są bardzo smaczne. Przygotowana jak szpinak dla mnie jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnego szpinaku. Nasza polska komosa / lebioda / również kwitnie, ale stare liście i nasiona są trujące. Jednak po ugotowaniu i odlaniu wody są jadalne. Uzbieranie chociażby ½ szklanki nasion to nie lada wyzwanie(...)być dodatkiem do obiadu. Komosa ryżowa zwana również jako quinoa lub ryż peruwiański to wartościowe nasiona. Do chleba nasion nie gotowałam, tylko zalałam wrząca wodą. Można również dodać do ciasta chlebowego nasiona gotowane ale w przypadku tego przepisu należy dostosować ilość wody w cieście. Użyłam 2 foremek do pieczenia o rozmiarach 25x11,5. Ciasto wyrosło dość wysoko. Możemy użyć foremek

Leśny Zakątek
Ryż z kurczakiem w curry 187

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Blanszowanie – co to jest i jak się robi? 166

Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się

PysiaGotuje.pl
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 190

intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 ml ciepłej wody 2-3 łyżeczki soli czarnuszka lub nasiona chia(...)żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut.  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
Pomyslowe sniadanie 168

polowka cebuli  jarzynka  Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno  Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak  Wbic jajaka i posolic jarzynka  Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajaka nie zetna  Podajemy  Chleb w jajaku  2 kromki chleba  jajako  jarzynka(...)Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek  dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy  Dodac szczypte soli  W garnuszku zagotowujemy mleko  Do gotujacego mleka wlewamy ciasto mala lyzeczka i mieszamy  Powinny nam sie tworzyc rozno ksztaltne kluseczki  Wszystko chwilke gotujemy i mozna podawac  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) 2461

tuńczykiem sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i jajkiem Inne przekąski na Sylwestra: mini hot dogi rollsy z szynką Rollsy z łososiem i szpinakiem Keto sushi keto chipsy a’la prażynki Krakersy serowe gniazdka bekonowe rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami rolada serowa z mięsem mielonym paszteciki serowe paszteciki serowe z mięsem mielonym jadalne(...)awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Keto pierogi Tartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF

Ola la LCHF
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 114

koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory 1 kg ziemniaków Imbir (2 tarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti(...)instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie   Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem

Niedzielny kucharz
Makaron z mięsem mielonym 194

Makaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z sosem bolońskim 205

Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami 229

Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami to może być nie tylko weekendowa propozycja na rodzinny obiad. Możecie zrobić ją każdego innego dnia, spakować w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono 166

takim razie zobaczcie: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ(...)plasterki boczku wędzonego   1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny   sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników. 2 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki. 3 W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz

A to pestka
Kuchnia indyjska w domu? Przekonaj się, że z łatwością przyrządzisz aromatyczne dania 167

garam masala. Zagotuj. Do garnka z pomidorami i batatami wlej zagotowaną ciecierzycę (razem z wodą), posól do smaku i gotuj na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodaj liście szpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora to indyjska przekąska, która wyróżnia się doskonałym smakiem i prostotą przygotowania. Sekretem jest chrupiąca panierka, w której skrywa się… kalafior(...)wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj do niego kawałki kalafiora zanurzonego w cieście. Smaż partiami – do momentu, w którym panierka nabierze złocistego koloru. Osusz na papierowym ręczniku. Gobi Pakora to przekąska, która wyśmienicie smakuje z zosem kolendrowym lub miętowym. Indie bez gotowania? Zamów

CookMag
Włochy: Gnocchi 169

włoskie ravioli to według mnie nic innego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym puree. Tak więc dziś będzie bardziej swojsko, choć mój dodatek do gnocchi, bardzo włoski sos, na pewno zapachnie(...)kwadratem i prostokątem. Główna różnica polega na tym, że gnocchi można przyrządzić także z puree z warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który wybrałam) poprzez pesto, aż po funghi. Oryginalny przepis według

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pan Szczaw w roli konesera. 236

Znowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta

W kuchni Karmel-itki
Racuchy z jabłkami 201

gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 70 g świeżych drożdży 1 szklanki mleka(...)odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania