znajdziecie tutaj Szybkie koperty ze szpinakiem i fetą co tu dużo pisać-przepysznie i do zrobienia w kilka minut-a znika jeszcze szybciej,przepis znajdziecie tutaj Tortille-przekąska idealna na imprezę szybkie i proste do zrobienia,farsz możecie zmieniać dowolnie wedle upodobania,naprawdę polecam,przepis znajdziecie tutaj Ślimaczki z ciasta francuskiego i parówek do zrobienia
Swojskie jedzonkorobię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre. Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastopni przez 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć zdjąć folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana oliwą z różowym
Codzienne Gotowaniepieprz czarny mielony Szpinak odmrażam i podsmażam na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę. Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWielkanoc tuż tuż, a wraz z nią rodzi się pytanie... Czy robić to co zawsze czy może czymś zaskoczyć?. Sądzę że prócz swoich "klasyków" warto co
Kuchnia PROzdrowotnaprzygotowania piadiny wybrałam oliwę Monini Nettare di"Oliva, która ma łagodny smak. Sięgam po nią kiedy nie chcę, aby oliwa była wyczuwalna w gotowej potrawie, np. gdy piekę ciasta lub smażę placki i naleśniki. Tak, smażę placki i naleśniki na oliwie dla mojego Tadzia niemal codziennie. Oliwa o delikatnym smaku, jak Nettare di'Oliva nadaje się do tego idealnie(...)serkiem do smarowania), szynki prosicutto i rukoli. A oto inne smakowite pomysły na to, z czym podać włoską piadinę: sos pomidorowy, mozzarella, salami, rukola kremowy kozi serek, plasterki gruszki, szpinak, miód kremowy kozi serek, grillowana lub pieczona papryka/cukinia, bazylia ser stracchino, mortadela, rukola, starty parmezan bresaola, rukola, wiórki parmezanu, odrobina soku z cytryny gotowana szynka, mozarella i pieczarki kremowy serek
Chilli Czosnek i Oliwawłoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem
Moja smaczna kuchniasamego dnia, co wcinała kopytka. Szpinak mieć najlepiej świeży i liściasty. Jeśli nie mamy do takiego dostępu, to możemy spróbować z produktem mrożonym,ale koniecznie liściastym. Kroimy w paseczki szpinakowe liście i papryczki chili pozbawione nasion. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje
Karczma Honoriettyjako plastry cukinii smażone w cieście:( Ale odkąd sama zaczęłam gotować i podawać ją w zupełnie innej postaci, często gości w naszych potrawach. Tym razem przygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki: mała cukinia, 50g koziego sera, 1/2 pęczka bazylii, 2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego, sól morska
Z miłości do słodkościTo że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnaWracamy do sałatek!, po maratonie koktajlowym proponuję Wam absolutnie jedną z piękniejszych sałatek spośród już ponad 50! na moim skromnym blogu. Świeże liście szpinaku, rukoli połączą
Kuchnia PROzdrowotnaMamy wiosnę to i odnośnie jedzenia nasuwa nam się tylko jedno określenie: ŚWIEŻOŚĆ. Dania z makaronem cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkość ich przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu
Kuchnia PROzdrowotnaAromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6
Kuchnia PROzdrowotnaKlasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy
Kuchnia PROzdrowotnabiały serek śmietankowy lub chrzanowy Szpinak brykiet rozmrażamy i smażymy na łyżce masła, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Studzimy. Dodajemy żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy szpinakowej z żółtkami dodajemy mąkę, białka, mieszamy. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w 175 stopniach przez 10 minut. Gdy ciasto się upiecze wykładamy
MojaQchnia.pllubią najbardziej czyli Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami . Smacznego! Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Zupa krem z pora Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Przepis na tartę buraczkową z jarmużem i wędzonym twarogiem - średnica foremki 23 cm Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej
Kuchnia Bazyliituż przed nalaniem kolejnej porcji ciasta. Dlaczego? Ponieważ mąką ryżowa szybko opada na dno miski. Takie naleśniki są o wiele delikatniejsze i mają swój wyjątkowy smak. Ja najczęściej podaję naleśniki ryżowe z owocami, białym serem lub tak jak dziś polane syropem daktylowym. Od czasu do czasu przygotowuje je również w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem lub wędzonym łososiem. Polecam
Słodkie okruszkichęci, możecie wzbogacić je o szpinak czy buraka nadając im kolory i nowy smak. PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Składniki na kluski śląskie: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki
Dorota Smakujegarnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu. Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub dowolną szynką, jaką właśnie posiadamy lodówce. Ja oprócz tego udusiłam na maśle i cebuli, opakowanie mrożonego szpinaku, doprawiłam solą, wyciśniętym ząbkiem
Kulinarne przemysleniasię skurczyć. Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy żółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić
kruche babeczkisprawdza się w naleśnikowym cieście i wypiekach niż mąka żytnia a ma podobny indeks g. Udało mi się jeszcze dopracować szpinakowy farsz wzbogacając jego wartości odżywcze :) Składniki: naleśniki (proporcję ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję) mąka orkiszowa jajka (jeśli chcecie więcej naleśników to 2 sztuki) woda mineralna sól Farsz: 450g mrożonego szpinaku 100g serka kanapkowego z Lidla
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmusieli czekać na rozmrażanie się szpinaku. Masę ziemniaczano - szpiakową przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedna z nich (ale nie wyrzucamy, stanowi część masy z której robimy kluseczki) i w miejsce wyjętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy ciasto na prószoną mąką stolnicę
MamaOskarka