najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzimnym masłem, dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto jest twarde dodajemy jogurt grecki. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. Jedną białą cześć i z kakao wkładamy do zamrażarki. Trzecią część rozwałkowujemy i wykładamy spód blachy o wymiarach 26 x 35 cm. Następnie kładziemy połówki śliwek, jedną obok drugiej. Na tarce na grubych oczkach(...)kakaem i posypujemy nim śliwki. Ubijamy białka z erytrytolem. Gotową pianę pokładziemy na ciasto z kakaem. Na pianę ścieramy ostatnią część ciasta. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ciasto przez 50 – 55 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. To pyszne ciasto ze śliwkami jest miękki i delikatnie kruche. Wystarczy kilka prostych składników i śliwek , aby przygotować to ciasto
Zdrowy Styl JoannyJesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkawy. Sezonowe owoce dopełnią całości , ale równie dobrze możemy tu wykorzystać mrożone czy z puszki. Składniki : Ciasto : 3 duże jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Ok 1 kg śliwek - umytych i wypestkowanych Kruszonka : 1/4 kostki masłą 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka(...)przesianą z proszkiem do pieczenia . Na końcu wlać olej i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno w ciasto. Składniki na kruszonką umieścić w misce i połączyć rozcierając pacami , aż powstanie grudkowata struktura, Posypać śliwki . Piec ok 45 min w 170'C Smacznego
Malinowa KawiarenkaPieczenie ciast, to moja specjalność Ciasto ucierane ze śliwkami SKŁADNIKI: 3 szt jajka 10 dag masło 1 szkl mąka pszenna 3/4 szkl mąka ziemniaczana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szkl cukru 600 g śliwek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Masło utrzeć z jajkami na puszystą masę. Następnie do masy przesiać wymieszane obie mąki
Kuchnia DanusiSezon na śliwki nadal trwa, dlatego ja zachęcam do przygotowania pysznego, śliwkowego ciasta z migdałami i dżemem. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu i ma jeszcze jedna zaletę, mianowicie znika ekspresowo. Polecam. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczeniaśliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok do garnka ze śliwkami(...)minuty tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami na śliwkach rozsmarować resztę ciasta teraz na wierzchu ułożyć resztę śliwek z płatkami i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka wystudzone ciasto jest mocno śliwkowe z chrupiącą nutą........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnajlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa i bardzo puszystego. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy bledsze ciasta (ale bez zakalca), podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę to ciasto(...)masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół śliwki ( skórą do dołu).Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i odstawić na kilka minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym (fajnie chrupie).Piec ok.30 minut w temp.180*C góra
Smaczne ZdroweRozpoczęcie roku pierwszej klasy mamy za sobą. Pogoda nie nastrajała dobrze, denerwowała się nie tylko Córcia. To była nasza pierwsza wyprawa z Synciem bez wózka bo
Dzieje kuchennej Wiewióryproszkiem i z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minutciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne wilgotne ciasto z kakao i śliwkami , które powstało na bazie tego ciasta. Długo zachowuje świeżość, co jest dla mnie wielką zaletą.Czas pieczenia: 50 min - 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki 4 żółtka3/4 szklanki(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy większą część ciasta białego a resztę mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto białe. Posypujemy delikatnie mąką i układamy śliwki węgierki rozcięciem do góry., Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 30 min, gdy będzie podpieczone wykładamy na wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i olejem) posypujemy migdałami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 2 sztuki, śliwki 22 sztuki, cukier puder - ile potrzeba jajka "L", cukier, miękka palma utrzec mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, startą skórkę z 1 sparzonej pomarańczy i miksować z 2 minuty tortownica 20cm - nasmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować z połowę ciasta i rozsypać kawałki pokrojonej pomarańczy rozsmarować resztę
W Mojej Kuchni Lubięproszek) i układamy zamarznięte na wyrośnięte ciasto. Ciasto drożdżowe ze śliwkami, to prosta i sprawdzona propozycja na pyszny deser do kawy i herbaty. Podobnie jak tarta ze śliwkami i kruszonką , a także drożdżówki słodko – kwaśne ze śliwkami. Zobacz też przepis na racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz na ciasto ze śliwkami sypane . Jak upiec ciasto drożdżowe ze śliwkami? Zapraszamy(...)koniec dodajemy olej, rozlewając go po całej powierzchni ciasta. Ponownie mieszamy, aby ciasto na wierzchu pokryło się tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy wyrośnięte ciasto i równomiernie rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni. Na ciasto układamy połówki śliwek, skórką do dołu. Składniki na kruszonkę rozgniatamy palcami na jednolitą
Kuchnia Na Wypasie