upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów. Na każdym układam(...)połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę ze sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypuję dodatkowo cukrem i wstawiam do piekarnika. Piekę około 12-17 minut w 200 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizastąpiłam śliwkami węgierkami, a owoce zamiast wymieszać z bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki(...)minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, kładziemy na ciasto przeciętą stroną do góry, posypujemy kokosem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką . Od dłuższego czasu prosiliście mnie o przepis na ciasto ze śliwkami. Na moim blogu można znaleźć różne wypieki, ale tego od zawsze brakowało. Dziś to zmieniam. Dostałam od znajomej siatkę śliwek, więc nie mogło być inaczej Zapraszam Was na pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką. Zainspirowałam się przepisem na kruche ciasto(...)kroku. Szczerze polecam Wam zajrzeć na jej stronę. Aż ślinka cieknie A jej bananowa krówka na biszkopcie… niebo na talerzu W mojej wersji przepisu na kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką dokonałam drobnych zmian w stosunku do oryginału Joanny (nie byłabym sobą, gdybym tego nie zrobiła). Ciasto wyszło tak pyszne, że zostały po nim dosłownie słodkie okruszki
Słodkie okruszkizachwycą Twoje podniebienie: Lekkie ciasto z gruszkami – smaczne ciasto z brązowym cukrem i kardamonem Ciasto tosca z gruszkami – wyjątkowe ciasto z masą migdałową tosca Ciasto jabłkami i cynamonem – ucierane ciasto z jabłkami pod pierzynką z bitej śmietany Cobbler z jabłkami – francuskie ciasto z owocami podane z waniliowym sosem Ciasto ze śliwkami i czekoladą – pyszne ciasto(...)kruszonka. Posypać ciasto kruszonką i cukrem perlistym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez około 45 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić, a ciasto będzie złote i wyrośnięte. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w ciepłym piekarniku na kolejne 3-5 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia w formie. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki
codojedzeniabrioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cm Czas przygotowania: 160 minut Składniki: 2 szklani mąki pszennej szczypta soli 1/4 szklanki cukru(...)omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut
Kulinarne przygody GatityPrzyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że zrobię je na jogurcie. Poszperałam po przepisach i połączyłam dwa w jeden.Składniki:3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru(...)skórka z 1 cytrynyJajka zmiksowałam z cukrem, potem dodałam stale miksując olej, jogurt, cytrynę i mąkę wymieszną z proszkiem i cukrem waniliowym. Jeszcze chwile pomieszałam i ciasto było gotowe. Czas wykonania: minuta osiem :)Śliwki pokroiłam na 4 (miałam bardzo duże) i obtoczyłam w mieszance cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Z butelką mleczka w tlemasła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 3 łyżki jogurtu - plus mąka do podsypywania - 5 jabłek - 500 g śliwek Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. dodatkowo: -3 białka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywną(...)pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę cukru. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi , ułóż pokrojone w plasterki jabłka, na to ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem, wyłóż pianę z białek, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków. Pieczemy: 55-60 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIjajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby się mocno kleiło dosypujemy po łyżce mąki. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy dno foremki wraz z bokami do wysokości ok. 1,5-2 cm. Drugą połowę ciasta owijamy folią spożywczą i wraz z foremką wkładamy do lodówki na 30 min (lub krócej do zamrażarki). Śliwki kroimy na pół. Piekarnik nastawiamy(...)wierzch wykładamy resztę ciasta. Odrywamy po małych kawałeczkach układając na śliwkach. Pieczemy 50-60 min w 180 stopniach. Jeśli po 35-40 min ciasto będzie mocno zarumienione, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Ciasto orzechowe ze śliwkami Kruche ciasto orzechowe i śliwki Pyszne ciasto ze śliwkami Kruche ciasto w orzechowej wersji ze śliwkami Ciasto orzechowe ze śliwkami Artykuł Ciasto orzechowe
Relaxtimepory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :)Przepis znalazłam(...)cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy
Słodkości i nie tylkoformy, następnie układamy pokrojone śliwki wymieszane z odrobiną cynamonu, mąki i opcjonalnie cukrem waniliowym. Następnie posypujemy zmrożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto drożdżowe ze śliwkami Składniki: mąka pszenna – 500 g świeże drożdże – 50 g mleko – 200 g jajka(...)miksując na niskich obrotach. Przelewamy ciasto do formy, na wierzch układamy pokrojone śliwki skórką do dołu. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 stopni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasta ze śliwkami są proste i pyszne. Powyższe przepisy sprawdzą się idealnie, gdy szukasz sprawdzonej receptury na deser, który przypadnie do gustu każdemu. (function(ewipvzxq, ibnwcvul, dmhjmooq, cbhlappo
Słodkie okruszkiniemieckie wypieki słyną z ciast z owocami, więc padło na ten przepis. Ciasto samo w sobie jest przepyszne. O ile czasem ciasta drożdżowe są suche, to to ciasto ze śliwkami zdecydowanie takie nie jest. Jest miękkie, aromatyczne. Ja słodkość ciasta złamałam lukrem cytrynowym, którego nie ma w oryginalnym przepisie, ale jakoś bardzo mi tu pasował. Niewątpliwą wadą ciasta(...)lukru są podane jedynie orientacyjnie. Możecie mieć cytryny mniej lub bardziej soczyste, większe lub mniejsze. Po prostu dodajemy soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Ogólnie jedno z najlepszych ciast ze śliwkami i drożdżowych jakie jedliśmy, na pewno u nas będzie jeszcze w wielu odsłonach nie tylko ze śliwkami. Przepis na ten placek pochodzi ze strony www.daringgoutmet.com . Autor sporo pisze
Mieszam w GarnkuCiasto ze śliwkami i kruszonką – bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami pod przepyszną kruszonką :) Dodatkowo wedle uznania możecie ciasto oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem, ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilość cukru w cieście z 1 szklanki do około 3/4 szklanki, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie. Do wykonanie tego ciasta polecam(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Składniki: Składniki na ciasto: 250 g masła 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 280 g 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
Kulinarne PrzebojeJuż kiedyś pisałam jak bardzo zauroczyła nas baba drożdżowa z dodatkiem dyni- baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie(...)Oetkera (nie trzeba)Składniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować
Smaczne Zdrowezamieszczam go do ogólnej wiadomości i ewentualnego wypróbowania, jest łatwy, a ciasto naprawdę smaczne i szybkie do wykonania.Składniki : 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia owoce- najlepiej świeże, u mnie śliwki Wykonanie : Całe jajka ubić mikserem z cukrem Dodać stopniowo maślankę i ucierać W następnej kolejności(...)olej ( konsystencja ciasta jest wtedy rzadka, ale tak ma być) - ucierać Teraz dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli
Proste Potrawy