Dzisiaj znowu coś na słodko. Pyszne ciasto z nutką marcepanu, migdałów i dużej ilości śliwek. Ciasto jest puszyste i słodkie a śliwki mokre i lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny(...)sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu lekko dociskając w ciasto. Posypać cukrem i słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach około 50 minut do suchego patyczka. Źródło przepisu z małymi modyfikacjami
Ala piecze i gotujeJako, że dziś obchodzę imieniny, to postanowiłam upiec ciasto dla gości. Nie chciałam tworzyć nic wymyślnego, ale przy okazji postanowiłam wykorzystać śliwki, których ostatnio mam aż za dużo. Znalazłam prosty przepis, ciastko wyszło bardzo dobre. Także polecam i Wam. [przepis z dod. do Poradnika Domowego : Obiad w pół godziny] Składniki: 1 kg twardych śliwek 4 jajka 1,5 szklanki mąki(...)ubijać do białości. Wlać olej i cały czas ubijając wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. 3. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Śliwki układać na cieście jedna przy drugiej, skórką do dołu. 4. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec
Pasja SmakuBardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców. Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minutSkładniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego pół kilograma śliwek Wykonanie: Margarynę(...)masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.Uwagi:Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm
Gorący kąsekbyły za krótkie na stworzenie posta. Kilka przepisów czeka na swoją kolejkę, więc powinny się teraz sukcesywnie pojawiać nowości :) A dzisiaj na osłodę pojawiających się chłodniejszych dni proponuję ciasto maślankowe ze śliwkami, na które przepis zaczerpnęłam z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji Składniki: blaszka 25x35 cm 460 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 350 g cukru(...)roztrzepać jajka, wymieszać z maślanką i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i krótko zamieszać aż składniki się połączą. Gotowe przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki - tak by na każdy kawałek ciasta przypadła połowa śliwki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka. Gdyby ciasto
Fabryka pomysłówJest jesień. Są śliwki. Jest ciasto ze śliwkami :))) Składniki: (blaszka o wymiarach 28cmx19cm) 2 szklanki mąki (340 g) 200g masła 1 i 1/3 szklanki cukru (293 g) 4 jajka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli śliwki lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem(...)masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st
Walijskie PichcenieTakie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Składniki (na formę 25 x 37 cm): ok. 20 sztuk śliwek 5 jajek 3 szklanki mąki szklanka cukru(...)się przydatny, bądź to danie wpadło Ci w oko – miło mi będzie jeśli polubisz bloga oraz klikniesz +1 Google. Z góry dziękuję! ;-) Post Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerazem chcę Was zachęcić do upieczenia prostego ciasta śliwkowego. Podstawą tego ciasta jest mąka migdałowa, czekolada, margaryna, jajka i brązowy cukier. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, najlepiej za pomocą miksera. W płynnym cieście lądują śliwki i całość kończy w piekarniku. To ciasto jest całkowicie bezglutenowe , powinno zatem przypaść do gustu osobom, które unikają glutenu. Mam nadzieję, iż wypróbujecie(...)Ciasto przełożyć do metalowej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 50 minut . Po upieczeniu ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Ciasto ze śliwkami Warto wiedzieć robiąc ciasto bezglutenowe ze śliwkami. Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetra
MeCooksposzła po raz pierwszy do przedszkola. W domu zrobiło się pusto i dziwnie...Mam nadzieję, że wszystko się dobrze ułoży...A tymczasem zapraszam Was na najzwyklejsze i szybkie ciasto ze śliwkami. Polecam!Składniki:5 jajek3/4 szklanki cukru20 dag masła / margaryny2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyśliwkicukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy(...)jednym jajku, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż masa będzie gładka.2. Ciasto wykładamy na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.3. Na wierzch wykładamy śliwki przepołowione skórką do dołu.4. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut do suchego patyczka.5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa AniUwielbiam śliwki, a jeszcze bardziej ciasta ze śliwkami. Dzisiaj upiekłam proste ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką . Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 żółtka 1 kostka margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy mannej 1 kg śliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Ćwiartki śliwek bardzo gęsto układamy na cieście i zalewamy gorącym budyniem (2 budynie, 4 łyżki cukru, 3 szklanki mleka). Budyń posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Salonik smakówbędzie zdrowsze i będzie to ciasto, które w pełni, prawie że samodzielnie przygotuje mój 3-letni cukiernik. Ciasto banalnie proste. Było mieszanie składników, ubijanie piany, dosypywanie, przelewanie ciasta na blachę, układanie śliwek…było dużo zabawy, radości i dumy jak piękne ciasto powstało. Na domiar tego jest bardzo smaczne. Ciekawy smak dzięki sporej ilości zarodków pszennych i dużo soczystych śliwek(...)wyrównujemy i układamy połówki śliwek. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 35 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. * przepis zaczerpnięty z opakowania zarodków pszennych The post Ciasto ze Śliwkami na Zarodkach Pszennych appeared first on Made
Made By Mom And SonSzybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie mogę się im oprzec ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie.Tortownica wymiary: średnica 26 cmCzas pieczenia: ok. 1 godz. Składniki: 20 dag masła 2 jajka, sól 2 szkl. mąki 3/4 szkl(...)mąki, cukru, proszku do pieczenia i smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż śliwki ( mozna podsypac bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C. Posyp cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoCiasto kruche przypominające pleśniak. Zamiast powideł użyłam świeżych śliwek. Ciasto aromatyczne , niezwykle kruche z dodatkiem śliwek przykrytych puszystą pianką :) Składniki Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka(...)szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobic ciasto. Ciasto podzielic na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włozyc do lodówki. Pianka: Ubic pianę z białek. Pod koniec ubijania dodac cukier
Słodkości i nie tylkoSzybkie ciasto kruche ze śliwkami. Jesień to taki okres, gdzie kruche robię bardzo, bardzo często, bo można je łączyć i ze śliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem. Zawsze się udaje i każdy je lubi! Dzisiaj klasyk, kruche ze śliwkami! Mnniami! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE(...)masła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 170 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 3 łyżki śmietany - plus mąka do podsypywania - śliwki np. węgierki ja użyłam odmiany "Dąbrowiecka" Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi formy do tarty
SMYKWKUCHNIburzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza: białka(...)minut do zamrażalki. W "międzyczasie" blachę wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania
Taste Of My Daymasło. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni, do połączenia składników. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Każdą śliwkę kroimy na mniejsze kawałki. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedno rozwałkowujemy na placek wielkości formy do pieczenia (20×30 cm) i wyścielamy nią(...)śliwki. Najlepiej urywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i układać na śliwkach. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół. Ciasto pozostawić do przestygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl