Najlepiej żeby to był własny wypiek i nie wymagał od nas zbyt dużego nakładu pracy, bo wolnego czasu jak na lekarstwo...Dlatego postanowiłyśmy, że tym razem będzie to ciasto ze śliwką, które nie może się nie udać :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego (może być biały) ok. 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju(...)pół kilograma śliwek (lub innych owoców) do posypania ciasta – cynamon lub cukier puder Przepis: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy. (Nasze śliwki były słodkie, więc nie sypałyśmy ich cukrem, ale jak najbardziej można to zrobić). Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy ciągle
WeAreCrazyszklanki mąki- 1 szklanka cukru- 1 łyżka śmietany 18 %- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 kostki masla- 1 kg śliwek- 3 jajkaPrzygotowanie:Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, śmietaną, połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie wyrobić ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną chłodzić przez godzinę, a drugą rozwałkować i przełożyć do formy. Piec około 15 minut(...)Śliwki umyć, a po usunięciu pestek dusić na małym ogniu do miękkości. Białka ubić na sztywno z dodatkiem drugiej połowy cukru. Na podpieczony spód wylać śliwki i wyłożyć pianę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce wprost na ubite białka. Piec około 20 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnidelikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy połówki śliwek (można je obtoczyć w mące - zapobiegnie to ich zapadnięciu się). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia
Emcia Pichciwymiarach 25x28. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni
Monia miesza i gotujejuż ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty, dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknawet całkiem początkującym. Potrzebujemy: 2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki cukru 4 szklanki mąki 4 jajka 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy śliwki lub inne owoce Wszystkie składniki wymieszać, ciasto wylać na dużą blachę (35x24 ). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, upiec w temp. 180st. ok. 45 minut. Gdy ostygnie oblać polewą czekoladową. Przykładowa polewa: 1/4 kostki
Praktyczna plDziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek(...)przekroczyłam próg mieszkania i zerknęłam na stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół). W osobnym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę. Następnie dodajemy mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier. Całość mieszamy do momentu powstania grudek.Na wierzch ciasta
Emcia Pichcimąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto(...)jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe. ciasto drożdżowe ze śliwkamizrywamy śliwki z drzewa :)miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastaniakruszonkawykładamy na ciasto śliwkiwstawiamy ciasto do piekarnikaupieczone ciasto
Bon Appetit Małgorzatyporanki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się w świat własnych refleksji, melancholijny tak. CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. /inspiracja: Co do gara ;/ 4 jajka 1, 25 szklanki cukru 2 szklanki mąki 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 600g świeżych śliwek (lub innych owoców(...)ubijam z cukrem tak, aby powstała jasna masa. Dodaję do niej partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam dokładnie. Dodaję olej, łączę. Blaszkę 25x29cm smaruję olejem. Wylewam ciasto. Śliwki kroję na pół (jeśli to są te duże, to na małe cząstki), układam na wierzchu, delikatnie wciskając w ciasto. Posypuję cynamonem, wstawiam do pieca. Piekę 30 minut
W kuchni Karmel-itkiŚliwki, śliwki, śliwki...Wszędzie śliwki, więc u mnie tez. :-) W kuchni leżało kilka bardzo dojrzałych i soczystych, które trzeba było szybko zużyć, więc zadziałałam, i wyszło smaczne, lekko jogurtowe ciasto. :-) Z dedykacją dla moich rodziców, którzy za każdym razem kiedy przyjeżdżam do domu powtarzają "Tylko przyjedzie i już robi bałagan w kuchni." :-) Ja upiekłam ciasto w dwóch keksówkach (20x12(...)miksujemy do połączenia składników. 4. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia- miksujemy. 5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6. Przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek (mniej więcej 1/3 wysokości), lub wysmarowanej masłem blaszki. 7. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki. 8. Pieczemy ok 40-45 minut. 9. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli podczas pieczenia śliwki wypuszczą trochę soku- niczym
kuchnia do kwadratuMam dla Was coś specjalnego! Ciasto, które jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez białej mąki) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki
Głodni Wrażeń - fit przepisymiałam mały remont mojego warsztatu cukierniczego :) ( czytaj kuchni )... , który wciąz trwa i końca nie widac , ale już nie mogłam się powstrzymac i takie ciasto poczyniłam dziś ... Śliwkowe ... idealne na koniec sierpnia ... kiedy to najrozmaitsze śliwki , śliwy i śliweczki się do nas uśmiechają :) A dziś ponoć dzień Blooga ... więc tym bardziej wpis wskazany :) Przepis będzie w najbliższym czasie
Malinowa Kawiarenkaprostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii może zrezygnować z kruszonki. Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi Składniki: · 4 jajka · 3/4 szklanki brązowego cukru(...)pieczenia , sodą, cynamonem i zarodkami. Dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam formy do tarty. Na cieście poukładać ściśle śliwki. Na wierzch wyłożyć migdały z miodem. Przygotować kruszonkę. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać mąki. Kruszonką posypać
Mania Gotowaniaszuka przepisów na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta. Dlatego mam dziś dla Was coś szybkiego, łatwego i do tego niezwykle smacznego! Ucierane ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz skórki z cytryny i wilgotnych, słodkich śliwek. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g kostki pieczeniowej Kasia(...)cytryny. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki. Piec około 50 minut w temp. 180st. Więcej przepisów na szybkie i smaczne ciasta znajdziecie na stronie Przepisy od MojeCiasto.plJa na pewno wypróbuję przepis na Murzynka ze śliwkami
Z miłości do słodkości