Wyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz(...)wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH DAKTYLI - 3 ŁYŻKI KAKAO - 100 g MASŁA - 50 g CZEKOLADY MLECZNEJ WYKONANIE
SMYKWKUCHNIbyli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około 25-35 kawałków, może też spokojnie spełniać funkcję tortu. Przepis z lekkimi modyfikacjami(...)wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru
moj przepis nasoli, – owoce – truskawki, borówki, śliwki itp. Przepis Mąkę przesiać do miski, następnie dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce rozbić jajka, dodać do nich ksylitol, ciągle ucierając. Na sam koniec dodać olej. Wciąż ucierając połączyć składniki z drugiej miski z suchymi . Następnie – wciąż mieszając – dodać jogurt. Ciasto wylać na blaszkę. Następnie ułożyć owoce
Czynniki pierwszesposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki 100 g masło 2 łyżka kakao
Kucharzycamamy możliwość manewrowania dodatkami do sera. Mogą to być rodzynki, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce wedle uznania. Dzięki temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego
zdrowo i aktywniemamy możliwość manewrowania dodatkami do sera. Mogą to być rodzynki, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce wedle uznania. Dzięki temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego
Zdrowie i pysznie na talerzucukru* 1/2 szklanki oleju* owoce (śliwki i jabłka posypane cynamonem)sposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać, aż do połączenia. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach (osobiście mieszam mikserem). Wyłożyć ciasto do tortownicy (26 cm) wyłożonej
Mix smakuwszystkie składniki i przełożyć na blaszkę. Nawet osoba nieobeznana w kuchni sobie z tym poradzi. Takie domowe ciasto po upieczeniu wychodzi wilgotne, puszyste i mięciutkie. Będzie stanowić pyszny deser do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania można użyć również innych owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka. Składniki na prosty placek z rabarbarem: 360 g mąki pszennej(...)znowu ucieraj przez kilka minut. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodawaj naprzemiennie po trochę mąki i jogurtu. Ucieraj do połączenia się składników. Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu ułóż rabarbar. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnektóry można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym
głodny alergikdocenianych cukierni w mieście :). Składniki biszkopta: składniki w temperaturze pokojowej proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm 3 jajka rozmiar L 2 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl ( w zastępstwie można użyć mielonych orzechów np. włoskich ) 2 pełne łyżki erytrytolu 1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku(...)delikatny, ale wyrazisty. Nie zawiera cukru, mąki, wykorzystane składniki czynią z niego niewątpliwie zdrową alternatywę dla orzechowych ciast tortowych. Spodnią część biszkopta, przed wyłożeniem kremu serkowego można pokryć cieniutką warstwą konfitury o obniżonej zawartości cukru, lub powidłem ze śliwek. Doda mu charakteru. Mój torcik, jak już napomknęłam, powstał na dzień przed weekendowym wyjazdem, kończącym etap wakacyjnej beztroski
Kronika Piekarnikaparę dni temu o tym, że w najbliższym czasie pojawią się na blogu raczej jesienne przepisy. Myślę właśnie nad kolejnymi potrawami z gruszkami, jabłkami i dynią. Sałatki, koktajle, ciasta, owsianki. A, no i zupy, przecież w końcu mamy porę roku najlepszą na zupy (przynajmniej jeżeli o mnie chodzi). Dziś podczas porannego spaceru z moją córką, pomyślała o kremie z dyni(...)uzyskania gładkiego, dość lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami
Kardamonovymasę. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy z jabłkami Racuchy dyniowe
Kardamonovyskładniki: śliwki węgierki, świeże opcjonalnie: cukier do smaku wykonanie : Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Przekładamy do dużego garnka z grubym dnem. Wlewamy troszkę wody, przykrywamy pokrywką i
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam drożdżówki, szczególnie z owocami, a że zaczęły się moje ukochane śliwki to musiało być ciacho, tym razem padło na drożdżówkę z dodatkiem sera ,oczywiście z
Swojskie jedzonkoKorzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée
Oryginalny smakzagniatamy by powstała zbita masa. Masę owijamy folią i chowamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się
Health-Fit-LifeSernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150 g
Lena Gotujeczęści praktycznej, prowadzonej przez znanych szefów kuchni: Jakuba Streuermarka oraz Marka Kropielnickiego. Przygotowywaliśmy 3 dania: wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie, eskalopki z kurczaka w bekonie z selerowym puree oraz popcornem, kurczaka z grzybami w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Póki kroiliśmy smażyliśmy, siekaliśmy, gotowaliśmy, w piekarniku rumienił się indyk pieczony
Obiad gotowySezon konfiturowy w pełni dlatego postanowiłam przygotować etykiety na słoiki z pysznymi owocami. Zaprojektowałam 11 etykiet na przetwory z jagód, śliwek, agrestu, wiśni, truskawek, porzeczki, brzoskwiń
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaW ramach szarlotkowych kombinacji weekendowych dla Małżona postanowiłam wypróbować przepis znaleziony u Trufli.Szarlotka jest delikatna, odpowiednio słodka i kwaskowa jednocześnie a śliwka wcale w niej nie
Dzieje kuchennej Wiewiórykurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku
Kulinarne przygody GatityCrumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi
Niezły Młynekopakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię