margaryny 4 łyżeczki kremu o smaku ciasteczek korzennych Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 120 g rodzynek sułtańskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej kandyzowanej żurawiny 50 g śliwek węgierek 100 g kandyzowanej skórki cytronu 100 g kandyzowanej mieszanki keksowej ok. 50 g płatków migdałowych 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : 150 g pierników w czekoladzie gorzkiej(...)odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę śliwkę, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cydru, dodać kandyzowaną mieszkankę keksową i pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami i na koniec dodać olejek pomarańczowy, wymieszać. Pierniki - pokruszyć tworząc tzw. jadalną ziemię. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód
Ciastka - domowe słodkościKilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek . Dziś zaprezentuję Wam jedną z propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jednym z powodów dla którego robię dżem ze śliwek z tych owoców to fakt, że nie lubię, aby w kuchni się coś marnowało, a drugi(...)cukru Przygotowanie dżemu ze śliwek z odzysku: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować
KuchniaWeDwoje.plmałym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, a pod koniec gotowania dodać 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać. Ilość ta zależy od indywidualnych preferencji(...)się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na dżem ze śliwek z odzysku: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu
KuchniaWeDwoje.plkażdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki . Spód tarty
In my kitchenmieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek) 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Ciasto: do mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki
Smakowity Blog Kulinarnycukru 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie dżemu ze śliwek, jabłek i kakao: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte(...)minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu mieszać
KuchniaWeDwoje.plprzez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte jabłka i gotować przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 szklankę(...)wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu
KuchniaWeDwoje.plciasto ryżowe. Pyszne drożdżowe ciasto i delikatny pudding ryżowy. Przepis prosto z Limburga! A ponieważ drożdżowe ciasto z ryżowym nadzieniem już na dobre zagościło w naszym domu( trochę inny przepis), tak dla urozmaicenia dodaję kawałeczki owoców. Dzisiaj są to jabłka, ale można wziąć jagody, gruszki lub nawet dżem. A jaki gatunek ryżu najlepiej nadaje się na pieczone ryżowe ciasto(...)mieszaniu podczas gotowania i pilnowaniu ryżu, żeby nie wykipiał. I tak pierwszy etap mamy za sobą. Pozostaje jeszcze zrobić drożdżowe ciasto. Jego smak może Cię trochę zaskoczyć. Pisałam już o tym wielokrotnie, że niemieckie przepisy na ciasto drożdżowe różnią się od polskich. Przede wszystkim jednym składnikiem. A są to jajka. O ile w polskich przepisach na drożdżówkę jajek
dolcevitainmykitchenkrokietów – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami – truskawkami, wiśniami oraz śliwkami węgierskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Popularne zupy krem z sezonowych warzyw oraz smaczne dodatki Wiele(...)ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw. Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym
Przepiski.plczasie odlej wodę z moczenia i zmiksuj orzechy z roztopionym olejem kokosowym. Następnie do masy dodaj śliwki, kakao oraz rozpuszczony miód. Całość zmiksuj dokładnie. Blachę wysyp wiórkami kokosowymi. Wyłóż na nią masę i roprowadź ją po całej powierzchni blachy. Spód ciasta wstaw do lodówki na ok. 2 h. MASA SEROWA: Tofu przełóż na papierowy ręcznik i dokładnie odciśnij z nadmiaru
365 dni dookoła kuchniNowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
Pełny talerzubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st. Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki(...)wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą
Gotowanie moimi oczamiJabłuszko" nie miał ostatnio śliwek do sprzedania, ale ma cudowne gruszki konferencje (kiedy zaczną owocować moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami. Składniki(...)minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodziePieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko
Oryginalny smak