ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:292/457)

karpatka budyniowoowocowa z aronią gruszkową... 160

łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
śliwki pod kruszonką 191

składniki: 20 szt śliwek 100 g maki 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru 50 g masła (miękkiego) 20 g czekolady gorzkiej 1/2 – 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
zapiekane śliwki z boczkiem 125

składniki: 30 śliwek kalifornijskich suszonych 30 plasterków boczku wędzonego 30 połówek orzecha włoskiego gorąca woda 30 wykałaczek wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki nadziewane 144

Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego(...)przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta

Mango Papaja
Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą 230

masy marcepanowej 300 g powideł śliwkowych 50 g czekolady gorzkiej cynamon mielony POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny PRALINKI PIERNIKOWE: 150g ciasta piernikowego 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła orzechy włoskie mielone Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać(...)przez ok 40 min. Powidła śliwkowe pogrzać na małym ogniu i przyprawić cynamonem. Do gorących śliwek dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. U mnie powidła były zmiksowane i przetarte przez sito. Masę marcepanową rozwałkować na wielkość formy, w której piekło się ciasto. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto piernikowe wyjąć z formy i usunąć papier. Ostrym nożem delikatnie ściąć

https:KKuchniaMniam
TORT BOŻO NARODZENIOWY 108

margaryny 4 łyżeczki kremu o smaku ciasteczek korzennych Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 120 g rodzynek sułtańskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej kandyzowanej żurawiny 50 g śliwek węgierek 100 g kandyzowanej skórki cytronu 100 g kandyzowanej mieszanki keksowej ok. 50 g płatków migdałowych 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : 150 g pierników w czekoladzie gorzkiej(...)odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę śliwkę, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cydru, dodać kandyzowaną mieszkankę keksową i pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami i na koniec dodać olejek pomarańczowy, wymieszać.   Pierniki -  pokruszyć tworząc tzw. jadalną ziemię.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód

Ciastka - domowe słodkości
Dżem ze śliwek (powidła śliwkowe) z odzysku 55

Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek . Dziś zaprezentuję Wam jedną z propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jednym z powodów dla którego robię dżem ze śliwek z tych owoców to fakt, że nie lubię, aby w kuchni się coś marnowało, a drugi(...)cukru Przygotowanie dżemu ze śliwek z odzysku: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem ze śliwek (powidła śliwkowe) z odzysku 122

małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, a pod koniec gotowania dodać 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać. Ilość ta zależy od indywidualnych preferencji(...)się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na dżem ze śliwek z odzysku: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu

KuchniaWeDwoje.pl
Migdałowa tarta z truskawkami 172

każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki .   Spód tarty

In my kitchen
Wieniec drożdżowy z makiem 131

mieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek) 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa makowa:  mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Ciasto:  do mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Czoko dżem ze śliwek i jabłek 59

cukru 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie dżemu ze śliwek, jabłek i kakao: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte(...)minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu mieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Czoko dżem ze śliwek i jabłek 106

przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte jabłka i gotować przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 szklankę(...)wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu

KuchniaWeDwoje.pl
Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe 63

ciasto ryżowe. Pyszne drożdżowe ciasto i delikatny pudding ryżowy. Przepis prosto z Limburga! A ponieważ drożdżowe ciasto z ryżowym nadzieniem już na dobre zagościło w naszym domu( trochę inny przepis), tak dla urozmaicenia dodaję kawałeczki owoców. Dzisiaj są to jabłka, ale można wziąć jagody, gruszki lub nawet dżem.   A jaki gatunek ryżu najlepiej nadaje się na pieczone ryżowe ciasto(...)mieszaniu podczas gotowania i pilnowaniu ryżu, żeby nie wykipiał.  I tak pierwszy etap mamy za sobą. Pozostaje jeszcze zrobić drożdżowe ciasto.  Jego smak może Cię trochę zaskoczyć. Pisałam już o tym wielokrotnie, że niemieckie przepisy na ciasto drożdżowe różnią się od polskich. Przede wszystkim jednym składnikiem. A są to jajka. O ile w polskich przepisach na drożdżówkę jajek

dolcevitainmykitchen
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 34

krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami, wiśniami oraz śliwkami węgierskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Popularne zupy krem z sezonowych warzyw oraz smaczne dodatki Wiele(...)ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw.  Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest  smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym

Przepiski.pl