bułeczkom lekko kwaskowy posmak. Wyszły przepysznie. W domowym plebiscycie remis. Jedne i drugie pyszne. Myślę, że możecie zaszaleć z owocami, które najbardziej lubicie – truskawki, borówki, wiśnie, poziomki, gruszki, śliwki czy jabłuszka. Ja już nie mogę doczekać się rabarbaru – zrobię z rabarbarem i jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 4 bułeczki : 200 g chudego twarogu 40 g (3 łyżki) zmielonych(...)porcje masy i uformować je w okrągłe placki (robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki, borówki, porzeczki czy śliwki. Mogą być mrożone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Przed podaniem wystudzić
Dietologbułeczkom lekko kwaskowy posmak. Wyszły przepysznie. W domowym plebiscycie remis. Jedne i drugie pyszne. Myślę, że możecie zaszaleć z owocami, które najbardziej lubicie – truskawki, borówki, wiśnie, poziomki, gruszki, śliwki czy jabłuszka. Ja już nie mogę doczekać się rabarbaru – zrobię z rabarbarem i jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 4 bułeczki : 200 g chudego twarogu 40 g (3 łyżki) zmielonych(...)porcje masy i uformować je w okrągłe placki (robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki, borówki, porzeczki czy śliwki. Mogą być mrożone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Przed podaniem wystudzić
Dietologjuż na dobre rozgościła się dookoła, rozsiewając w otaczających nas lasach słoneczne odcienie liści, czerwień jarzębiny i dzikiej róży. Korzystając z ciepłych październikowych dni zrywamy ostatnie pozostałe w sadzie śliwki, gruszki i jabłka, by zamknąć je w słojach i przez długie zimowe wieczory rozkoszować się ich słodyczą. Uwielbiam kompoty. Być może przez tę niesamowitą tęsknotę(...)wieczory, gdy na zewnątrz trzaska mróz, a ciepły dom przepełniony jest zapachem cytrusów, pieczonego ciasta i jedyne na co mamy ochotę to zagrzebać się pod kocem z ciekawą książką i delektować się korzennym nektarem. Przepis na korzenny kompot śliwkowy na jeden słoik 0,9l Śliwki (układamy w słoiku, nie do pełna, zostawiamy przestrzeń około 2-3 cm) 2-3 łyżki
Rozpustne gotowanieszklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam miksera) przekładamy na blaszkę 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru
upichconadostępu śmiało możemy się podratować mrożonkami :) Składniki na ok. 30 sztuk: 15 średniej wielkości ziemniaków ok 200g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 opakowanie śliwek mrożonych 1 łyżka soli Omasta 50g masła lub margaryny cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone(...)wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy. 2. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek. Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek
Kuchnia w czekoladzieśledzi mojego bloga doskonale wie, że uwielbiam ciasto drożdżowe. I to w każdej postaci i z każdym dodatkiem. Ale chyba najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt(...)jabłkami Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki z budyniem Czas przygotowania: około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła
Kulinarne przygody GatityWyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz(...)wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH DAKTYLI - 3 ŁYŻKI KAKAO - 100 g MASŁA - 50 g CZEKOLADY MLECZNEJ WYKONANIE
SMYKWKUCHNIbyli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około 25-35 kawałków, może też spokojnie spełniać funkcję tortu. Przepis z lekkimi modyfikacjami(...)wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru
moj przepis nasoli, – owoce – truskawki, borówki, śliwki itp. Przepis Mąkę przesiać do miski, następnie dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce rozbić jajka, dodać do nich ksylitol, ciągle ucierając. Na sam koniec dodać olej. Wciąż ucierając połączyć składniki z drugiej miski z suchymi . Następnie – wciąż mieszając – dodać jogurt. Ciasto wylać na blaszkę. Następnie ułożyć owoce
Czynniki pierwszesposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki 100 g masło 2 łyżka kakao
Kucharzycamamy możliwość manewrowania dodatkami do sera. Mogą to być rodzynki, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce wedle uznania. Dzięki temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego
zdrowo i aktywniemamy możliwość manewrowania dodatkami do sera. Mogą to być rodzynki, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce wedle uznania. Dzięki temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego
Zdrowie i pysznie na talerzucukru* 1/2 szklanki oleju* owoce (śliwki i jabłka posypane cynamonem)sposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać, aż do połączenia. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach (osobiście mieszam mikserem). Wyłożyć ciasto do tortownicy (26 cm) wyłożonej
Mix smakuwszystkie składniki i przełożyć na blaszkę. Nawet osoba nieobeznana w kuchni sobie z tym poradzi. Takie domowe ciasto po upieczeniu wychodzi wilgotne, puszyste i mięciutkie. Będzie stanowić pyszny deser do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania można użyć również innych owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka. Składniki na prosty placek z rabarbarem: 360 g mąki pszennej(...)znowu ucieraj przez kilka minut. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodawaj naprzemiennie po trochę mąki i jogurtu. Ucieraj do połączenia się składników. Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu ułóż rabarbar. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnektóry można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym
głodny alergik