musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym
karmelowykory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą i ciepłem w deszczowe popołudnia jesieni
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu
KasiaiKrzysiu.plCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem
Kto ugości moich gości?Dziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :) Przepis poniżej :) Ciasto to praktycznie robi
Jemy Pijemyżadnego z dostępnych przepisów. Jak to ja - postanowiłam je zrobić po swojemu. Wykorzystałam dwa sprawdzone przepisy na Ciasto czekoladowe Patrycji i na bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka
Kulinarne Inspiracjesuszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki:ciasto50 g drożdży3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka500 g mąkiopakowanie przyprawy piernikowej200 g rodzynekpolewa3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka
ciastkarnia na kruchym spodzieNic bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania
My Culinary ArtCześć!Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta.Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii
Pora coś zjeśćKorzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jestSkładniki:20 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka aromatuwaniliowego kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60dag śliwek węgierek kruszonka: 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyzki margaryny
Z Majeczką w kuchniMój brat Armand uważa, że to najlepsze ciasto na świecie :) Nazywa mnie również mistrzynią serników :) Dlatego z czystym sumieniem polecam to ciasto. Nie dość, że to pyszny soczysty sernik to jeszcze na spodzie mocno czekoladowe wilgotne brownie. Natomiast "wisienką" na torcie jest tu mus śliwkowy, który dodaje wyrazistości temu wypiekowi. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Składniki(...)jednym jajku. Gdy spód (brownie) się upiecze wylewamy powoli masę serową. Na ser wykładamy delikatnie łyżką duszone śliwki. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Całość pieczemy w piekarniku ok 45-55 minut w 180 stopniach aż ciasto się zrumieni. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Smacznego nie trzeba życzyć bo będzie niebo w gębie
Pyza i Surówkaugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem. W innych rejonach kraju pszenica bywa zastępowana pęczakiem, który po ugotowaniu(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Kutia - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy 200 g miodu 200 g maku 100 g cukru bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50- 100 g każdego rodzaju) Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około
Trzeci talerzkruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki
Mania Gotowaniażółtka 100 g cukru 20 g masła 40 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na karmelizowane owoce: 2 duże jabłka (około 450 g) 3 – 4 duże śliwki 100 g cukru 2 łyżki wody ½ łyżeczki mielonego cynamonu Ponadto, składniki na kruszonkę: 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g roztopionego, wystudzonego masła Wykonanie(...)rozczyn drożdżowy, wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie owoców Śliwki umyłam, wypestkowałam i pokroiłam na małe paseczki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki a następnie
Kuchnia u Krysi